Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszczędzanie na emeryturę w wieku 29 lat.

Napisany przez familie-mustan
Cześć,
jak to wygląda z emeryturą w wieku 29 lat? Czy powinienem zacząć coś robić, czy temat ten już się zakończył?

Pozdrowienia,
Mark

Napisany przez Ravemaster84
Możesz także zacząć od 40.
Po prostu da to inny wynik

Napisany przez Christian_aus_B
To zależy od tego, czy już coś masz. Im wcześniej zaczynasz oszczędzać na emeryturę, tym lepiej. Po 40 roku życia nie uda się już wiele osiągnąć, chyba że wpłacisz dużą jednorazową kwotę na emeryturę.

Napisany przez AV-Planer
Zacząć oszczędzać na emeryturę w wieku 29 lat???? Czy myślisz, że to już nie ma sensu?

Im wcześniej tym lepiej! Każdy rok, który tracisz, kosztuje naprawdę dużo; wspomnijmy efekt składkowy.

Przykład liczbowy:

Jeśli zaczniesz w wieku 29 lat i będziesz oszczędzać 100,-- miesięcznie aż do 67. roku życia, przy założonej stopie zwrotu 5%, na końcu będziesz mieć około 135.000,-- zł (około 45.000,-- zł wpłacone)

Jeśli jednak zaczniesz w wieku 39 lat, będziesz mieć około 73.000,-- zł (około 33.000 zł wpłacone).

Gdybyś zaczął w wieku 19 lat, na koniec miałbyś około 239.000,-- zł przy wpłaconych składkach w wysokości około 57.000,-- zł.

Dla wielu byłoby lepiej zacząć od 29 lat, ale często inne wydatki są ważniejsze niż myślenie o własnej przyszłości! Nowy samochód mogę używać od razu i sprawia mi przyjemność, ale czy będę mieć wystarczająco dużo w późniejszym wieku, wielu zauważa zbyt późno!

Napisany przez Holger1984
W wieku 29 czy 67 można zawsze zacząć budować zabezpieczenie emerytalne. Istnieje także możliwość zakupu ubezpieczenia emerytalnego za jednorazową opłatę (choć powinna ona być już dość wysoka). Ta opcja jest obecnie oferowana przez wszystkich ubezpieczycieli.

Napisany przez Matthew Pryor
To oferują teraz wszystkie ubezpieczyciele.

Nie. A ponieważ muszę napisać co najmniej 10 znaków, dodam, że wcale nie trzeba zawierać ubezpieczenia na życie na jedno zdarzenie nawet w późnym wieku.

Napisany przez cstahl
Zrzekać się już w wieku 29 lat i powiedzieć I tak się nie opłaca? brzmi trochę jak: po co mam wstawać rano z łóżka, skoro 14 godzin później i tak znów w nim będę??? Uważam, że nie ma ograniczenia wiekowego, aby mieć cele, prawda? Bez względu na to, co to jest.

Napisany przez Saskia63
Zawsze zaczynałbym od tego. Możesz mieć nadzieję, że gdy przejdziesz na emeryturę, będzie istniało podstawowe świadczenie. Wtedy nie będziesz musiał martwić się o stracone lata na wpłacanie składek emerytalnych...

Napisany przez ThinkPad
Wiele osób studiuje do 30. roku życia i dopiero wtedy mogą zacząć wpłacać. Oczywiście opłaca się to również w wieku 29 lat...

Napisany przez Benny7
Również ja zaczęłam dopiero po studiach, wcześniej po prostu nie byłam w stanie sobie na to pozwolić. Mam teraz 25 lat i planuję wpłacać do 65 roku życia. Wtedy otrzymam ładną dodatkową emeryturę. Więc lepiej późno niż wcale!!

Napisany przez ThinkPad

także ja zacząłem dopiero po studiach, wcześniej po prostu nie mogłem sobie na to pozwolić.

Mam teraz 25 lat i planuję płacić aż do 65 roku życia. Wtedy będę miał ładną dodatkową emeryturę.

Więc: lepiej późno niż wcale!

A jak wysoka będzie ta emerytura w przybliżeniu?

Napisany przez JeanetteR
Więc zrobiłem to w ten sposób, że teraz, mając 26 lat, po ukończeniu studiów i otrzymaniu propozycji pracy, zacząłem myśleć o moim zabezpieczeniu na starość. Myślę, że to zależy od indywidualnej sytuacji, czy ktoś sobie na to może pozwolić czy nie. To zależy.

Napisany przez constein
Cześć,

Oszczędzanie, oszczędzanie, oszczędzanie... zawsze można i powinno się to robić. Potrzebujesz pieniędzy na starość, aby przeżyć. Możesz to zrobić w formie planu wypłat (twoje pieniądze pozostają) lub renty (zabieranie mienia lub dożywotnie wypłaty renty). Teraz pytanie, gdzie warto oszczędzać?! Nowoczesne elastyczne systemy emerytalne są jedną z możliwości.

Wadą są koszty związane z zawarciem umowy w pierwszych 5 latach, wynoszące około 40-70% miesięcznej składki. Zaletą natomiast jest możliwość przerwania wpłacania składek lub ich zawieszenia w dowolnym momencie. Możesz również wypłacać pieniądze w dowolnym momencie (opodatkowane w formie podatku od zysków kapitałowych). W późniejszym wieku musisz zdecydować się na przejście na emeryturę lub wypłatę planu (lub obie opcje razem).

Najważniejsze jest to, że pieniądze można inwestować w różnorodne możliwości (od bezpiecznych - np. gwarancja oprocentowania 2%, różnorodne zarządzanie aktywami po fundusze obejmujące wszystkie klasy aktywów). Istnieje przejrzysty przegląd inwestycji, a wszystko można zmieniać bez dodatkowych kosztów. Możesz zbudować dla siebie system emerytalny, który będziesz mógł elastycznie wykorzystać. Są już dobrzy doradcy finansowi, którzy pomogą ci obserwować sytuację oraz nauczą cię, jak mądrze oszczędzać pieniądze. Tylko tutaj leży szansa na wysoką emeryturę lub większe pieniądze na starość (nawet przed nią).

Produkty objęte ulgami podatkowymi (np. Riester, Rürup, BAV) posiadają swoje zalety, ale także wiele wad. Każdy musi sam zdecydować, czy pasują do jego sytuacji.

Pozdrowienia,
Dirk Constein

Napisany przez netman
Nigdy nie jest za późno, aby zacząć, musisz tylko zastanowić się, czy warto. A w wieku 29 lat świat stoi przed tobą otworem, zacznij działać, możesz także zbierać całkiem pokaźne odsetki składane.

Napisany przez Elektrikz
Więc w wieku 29 lat jesteś nadal w dobrym wieku na zabezpieczenie emerytalne, niektórzy ludzie w tym wieku nawet nie mają jeszcze stałej pracy. Kilka dni temu założyłem sobie tanie prywatne ubezpieczenie emerytalne. Oczywiście istnieją również inne możliwości, takie jak złoto, mieszkanie i inne, ale ja wolę działać możliwie bezpiecznie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Odpowiednie planowanie emerytalne jest bardzo ważne.
Im wcześniej, tym lepiej.

Napisany przez eppendorf
W zasadzie nigdy nie jest za wcześnie ani za późno, aby zacząć oszczędzanie na emeryturę. Jako zwykły obywatel musisz liczyć się z tym, że w końcu otrzymasz tylko minimalną emeryturę ustawową. Dlatego radziłbym Ci dodatkowo oszczędzać. Jednak poleciłbym Ci to robić poza Niemcami. Znajdź międzynarodowy bank i załóż tam plan oszczędnościowy. Po przekazaniu pieniędzy powinieneś je przenieść przynajmniej do jednego lub dwóch innych banków w różnych krajach. Oczywiście jest to śledzone, ale jeśli nie przesyłasz milionów, nikt się nie zainteresuje. Natomiast jeśli będziesz działał w Niemczech, musisz się liczyć z tym, że fiskus może w przyszłości odebrać Ci pieniądze pod jakimś nowym pretekstem podatkowym, dodatkowo je opodatkować, i tak dalej. Jak już wspomniałem, nie chodzi o unikanie podatków. Po prostu oszczędzałbym opodatkowane pieniądze poza granicami Niemiec.

Napisany przez fvf-makler
Czym rozumiesz przez staranie się o przyszłość finansową? Czy to związanie się z długoterminową umową, która obiecuje Ci gwarantowane świadczenia emerytalne?

Nie, to zbyt ograniczone podejście. Nawet plan oszczędnościowy w akcjach, nieruchomość czy plan oszczędnościowy w banku mogą oznaczać staranie się o przyszłość finansową i być lepszym rozwiązaniem w przyszłości.

Nigdy nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę i spróbuj inwestować swój kapitał tak elastycznie jak to możliwe, bez długoterminowych zobowiązań.

fvf-makler

Napisany przez Lukas_76
Ja, też zacząłem myśleć o emeryturze późno, mając 28 lat, ale zawsze wydawało mi się, że czas na to był odpowiedni. Wtedy dostałem moją pierwszą pracę, która przynosiła naprawdę dużo pieniędzy, więc nie bolało mnie odpocząć około 100 euro miesięcznie. Znam jednak ludzi, którzy nie zaczęli jeszcze odkładać na emeryturę mając prawie 40 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata