Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy potrzebuję innych dokumentów tożsamości w przypadku banku za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie.

Biorąc pod uwagę, że w Niemczech w chwili obecnej oprocentowanie na rachunkach oszczędnościowych nie jest zbyt atrakcyjne, zastanawiam się, czy nie mogę ulokować swoich pieniędzy w zagranicznej placówce do kwoty prawie 6000 euro.

Istnieje tam także możliwość korzystania z rachunku oszczędnościowego.

Kiedyś miałem taki rachunek tutaj, wystarczyło mi do tego rachunek bieżący jako konto referencyjne.

Jednak jeśli zdecyduję się na zagranicę, nie będę musiał tam otwierać konta bieżącego. Chciałbym wiedzieć, czy wtedy będę musiał przedstawić dodatkowe dokumenty tożsamości. Czy kopia mojego dowodu osobistego wystarczy, aby bank mógł otworzyć takie konto?

Messi

Re: Czy potrzebuję innych dokumentów tożsamości w przypadku banku za granicą?

Napisany przez Seimon
Zazwyczaj moim zdaniem w UE wystarcza kopia dowodu osobistego.

Jednakże chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz: Banki zawsze muszą jakoś zarobić więcej niż standardowe oprocentowanie, a jeśli bank oferuje obecnie 3 lub 4% oprocentowanie od lokaty terminowej, moim zdaniem trzeba zachować ostrożność! Ponadto zawsze należy sprawdzić, jak wygląda ochrona depozytów. Tutaj można przytoczyć przykład banku Kaupthing Bank z Islandii, który w czasie kryzysu finansowego rozpoczętego w 2008 roku wpadł w kłopoty. Proste dążenie do wysokich oprocentowań nie powinno być tu przewodnie.

Przez porównania rachunków oszczędnościowych w niemieckich bankach dla nowych klientów można czasami uzyskać nawet do 1,5% oprocentowanie, co przy obecnym środowisku rynkowym nie jest złe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata