Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Z powodu błędnego zlecenia stałego, pieniądze trafiły na moje konto oszczędnościowe.

Napisany przez waldemar3003
Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące kilku błędnych wpłat na moje konto oszczędnościowe.

Od 28 miesięcy bank przekazuje mi co miesiąc 200€ zewnętrznych środków na moje konto oszczędnościowe. W listopadzie 2011 roku otrzymałem pieniądze z pierwszego konta oszczędnościowego. Na to konto zostało już wpłacone 1800€.

Błąd zauważyłem dopiero podczas rocznego rozliczenia i zdziwiło mnie, skąd pochodzą te pieniądze. Najpierw myślałem, że to może być premia lub coś podobnego, dlatego w styczniu 2012 roku zadzwoniłem do banku. Powiedziano mi, że to moje pieniądze i wszystko jest w porządku.

Od stycznia 2012 roku biegnie również inny kontrakt oszczędnościowy w tym samym banku i te 200€ są również wpłacane tam co miesiąc. Dopiero podczas rocznego rozliczenia w styczniu tego roku zauważyłem ponownie wpływy pieniędzy (czyli już około 2400€) i zaczęłem się zastanawiać, więc ponownie zadzwoniłem do banku. Powiedzieli mi, że sprawdzą to i się odezwą.

Telefon przyszedł dopiero na początku marca i rzeczywiście dokładnie sprawdzili. Powiedziano, że winny tego jest błędnie wypełniony zlecenie stałe przez rodzinę o tym samym nazwisku.

To był już oczywiście zła wiadomość i spodziewałem się dalszych działań banku.

Później dostałem wczoraj pismo od banku z informacją, że mam zwrócić 5580€.

Problem w tym wszystkim jest teraz taki, że 1800€ z już wypłaconego konta oszczędnościowego wydałem już dawno, ponieważ według banku to były moje pieniądze.

Dochód z ostatniego konta oszczędnościowego nie został jeszcze użyty i może być z powrotem wypłacony. Teraz jednak chodzi mi o spór o pieniądze, które trafiły na pierwszy kontrakt.

Czy mam jakieś możliwości, aby odwołać się od tego roszczenia?

Z góry dziękuję.

Siergiej

Re: Z powodu błędnego zlecenia stałego, pieniądze trafiły na moje konto oszczędnościowe.

Napisany przez Ravemaster84
Puh, podobna sytuacja spotkała także mnie kiedyś. Jednakże nie chodziło o stałe zlecenie, lecz o środki emerytalne, które mój ówczesny pracodawca wpłacił dla mnie I DLA kolegi na MOJE konto oszczędnościowe. Sprawa została zakończona moim sprzeciwem. Prawdopodobnie kasa oszczędnościowa skontaktowała się ze mną z prośbą o uregulowanie konta kolegi przez mojego byłego pracodawcę. Ja nie wpłaciłem ani grosza.

Moje oszacowanie:
Kto popełnia błąd w zleceniu, ten ma pecha!
Zresztą: Bank lub kasa oszczędnościowa są jedynie depozytariuszami pieniędzy. Nie mogą żądać od Ciebie wpłaty pieniędzy dla innej strony.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym tę sytuację w ramach pierwszej konsultacji u prawnika.

Istnieje pewna klauzula (nie mogę sobie przypomnieć dokładnej treści). Ma to związek z wzbogacaniem się. Jeśli otrzymasz pieniądze przez pomyłkę, ale nie zataisz ich umyślnie i później je wydasz na swoje wydatki życia, to może oznaczać wyjście z tej sytuacji. Najlepiej zapytaj o to prawnika.
Być może są tutaj użytkownicy, którzy mogą to lepiej wyjaśnić i posiadają większą wiedzę.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

najpierw trzeba wiedzieć, czyje to w ogóle jest pieniądze.

Czy bank wewnętrznie źle je zaksięgował i należą się one więc bankowi, czy też pieniądze zostały wpłacone bezpośrednio na Twoje konto oszczędnościowe przez trzecią osobę?

Jeśli pieniądze zostały błędnie przelane przez osobę prywatną, to jak już wspomniał Ravemaster, bank nie może ich żądać z powrotem. Może jednak uprzejmie zapytać o zwrot. Bank nie może również przekazać Twoich danych klienta / osobistych osobie trzeciej -> ochrona danych. Dlatego windykacja byłaby praktycznie niemożliwa.

Jeśli pieniądze należą do banku i zostały błędnie zaksięgowane wewnętrznie, to pojawia się pytanie, jak dawno temu to miało miejsce? Ponad 2 lata temu? W takim przypadku mogłyby one być przedawnione (trzeba sprawdzić datę ostatniej płatności).

Jeśli nie są jeszcze przedawnione, to będzie trudno. Tylko dlatego, że przelew nie wyszedł dobrze, nie oznacza, że pieniądze należą do Ciebie. Ale zanim będziemy kontynuować, najpierw trzeba ustalić, czy powyższe dwa punkty się nie sprawdzają i czy sprawa jest już zamknięta?

Pozdrawiam, esco

Napisany przez 2Escorpio

Kto błędnie wypełni zlecenie stałe, ten ma pecha!

To znaczy, że jeśli zgubisz kluczyki do auta, ja je znajdę i wiem, gdzie stoi auto... to też masz pecha? :P

Nie jest to takie proste... posiadanie czegoś nie oznacza automatycznie, że się tobie należy

Napisany przez Birgit
Oczywiste jest, że należy zwrócić pieniądze, których się nie należy.

Gdzie jest problem?

Napisany przez waldemar3003
Wygląda na to, że była to wina trzeciej osoby, czyli prawdopodobnie błędnie wypełnione zlecenie przelewu (zlecenie stałe).

@Birgit: To na razie nie jest problem, nie mam nic przeciwko zwrotowi pieniędzy, które wpłynęły od stycznia 2012 roku, ale ponieważ wydałem już pieniądze z wypłaconego już kredytu mieszkaniowego, miałbym duże problemy z ich szybkim odzyskaniem.

Odpowiedzi już mi bardzo pomogły, sprawdzę jeszcze, czyja to właściwie wina była, i będę Was informował na bieżąco.

Porównanie do samochodu trochę kuleje, ponieważ w przypadku samochodu zawsze istnieje dowód rejestracyjny.

@Birgit
Ogólnie zgadzam się z Tobą. Ale wyobraź sobie: nie masz oszczędności, otrzymujesz wypłatę od swojego banku hipotecznego w wysokości 5000 euro i myślisz: Tak naprawdę przysługuje mi tylko 3000 euro, lepiej zapytaj. Powiedzą Ci, że to Twoje pieniądze. Bierzesz je i wydajesz. Po kilku miesiącach bank hipoteczny przychodzi i chce z powrotem 2000 euro. W moim przypadku nie chcieli nawet zaoferować mi spłaty ratami, 4 tygodnie na zapłatę i idź na drogę sądową! Oczywiście pozostaje nam więc tylko jeźdźczenie na paragrafach, kręcenie przepisami na swoją korzyść, bo niestety wtedy liczy się bardziej własna skóra niż uczciwe sumienie.

Napisany przez 2Escorpio

Porównanie z samochodem trochę kuleje
Przecież zawsze jest dowód rejestracyjny pojazdu.

Ale czy nie masz również dowodu przy przelewie? Nadawca jest przecież widoczny wraz z numerem konta / kodem banku, aby można było zwrócić pieniądze

Hmpf...Touché.
Ale myślę, że rozumiesz, co mam na myśli w tej podstawowej kwestii

Napisany przez Andy34

Powinno być oczywiste, że pieniądze, które komuś nie należą, powinny zostać zwrócone.

Gdzie tu jest problem

Ja też nie widzę problemu. To cudze pieniądze, więc należą również do osoby, którą je otrzymała!

Napisany przez VivaVivi377
Również zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy starają się wykorzystać sytuację na swoją korzyść, mimo że są w błędzie. Jest oczywiste, że należy zwrócić pieniądze. Bez znaczenia, czy bank udzielił Ci złych informacji, pieniądze należą do rodziny! Bank nie ponosi za to odpowiedzialności zgodnie z § 675y ust. 3 BGB, ale jest zobowiązany do podejmowania starań w ramach swoich możliwości, aby odzyskać kwotę płatności.

Niezależnie od tego, czy możesz zatrzymać te pieniądze czy nie, pod względem prawnym zrezygnujmy z możliwości, że możesz je zatrzymać. Jak możesz spojrzeć sobie w oczy, wiedząc, że wydałeś ciężko zarobione pieniądze obcej osoby? I nie chcesz ich zwrócić. O mężczyzno...

Napisany przez finanzexperte01
To już bardzo irytujący przypadek

Napisany przez Lisa2013
Naprawdę podpisałeś zlecenie stałe lub dałeś zgodę na dokonanie płatności. Będą się na to powoływać... Jeśli dojdzie do rozwiązania, będzie to kwestia wyłącznie dobrej woli.

Napisany przez Lottali07
[cytat=Birgit">
Powinno być oczywiste, że pieniądze, które nie należą do nas, powinny zostać zwrócone.

Gdzie tkwi problem?
[/cytat]
Ja także tak uważam. Błędy zdarzają się, ale trzeba je naprawić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata