Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zmiana kredytu hipotecznego BHW DispoMaxx

Napisany przez Heiners
Cześć!

Kupiłem Dom moich rodziców. BHW jednak chce otrzymać odszkodowanie za pozostałe finansowania/obciążenia w księdze wieczystej. Nie jestem specjalistą, ale przyjrzałem się wszystkim dostępnym dokumentom.
Istnieje certyfikat oszczędnościowy na kwotę 60000 euro z lutego 2003 roku (kredyt budowlany w ramach programu Tarif D maXX). Istnieje również umowa oszczędnościowa, którą według MyBHW również zawarto w lutym 2003 roku. Jest ona zabezpieczona wstępnie i służy jako zastępstwo spłaty udzielonego kredytu (wypłaconego w sierpniu 2006 r. w celu spłaty kredytu w Deutsche Bank).
W szczegółach umowy kredytu budowlanego jest napisane, że obowiązuje ona ustalenie o stałym oprocentowaniu do 30.9.2016 r.

Umowa oszczędnościowa została teraz oszczędzona na około 17500 euro i ma być przyznana w czwartym kwartale 2016 roku.

BHW (po 8 miesiącach wahania) wysłał pierwszy list z konkretnymi kwotami. Według nich spłata miałaby wynosić około 52800 euro, wliczając odszkodowanie za jej przedterminową spłatę (czyli około 10000 euro).

Jak możemy najkorzystniej z tego wyjść? 10000 euro odszkodowania to dla mnie wyraźnie za dużo!
1) Czy możemy dokonać dodatkowych wpłat do umowy oszczędnościowej, aby przyspieszyć jej przyznanie?
2) Wszędzie czyta się, że kredyt budowlany może być spłacony bez odszkodowania po upływie 10 lat. Dlaczego to tutaj nie ma zastosowania?
3) Czy nie obowiązują tutaj specjalne regulacje w przypadku sprzedaży?

Dziękuję za pomoc

Napisany przez Heiners
Komu mogę się zwrócić, aby obiektywnie zbadać legalność roszczenia?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możliwe, że pracownik ds. spraw administracyjnych tylko zasymulował termin przydziału w systemie przy stałym kontynuowaniu wpłat.
W BGB 609a jest napisane, że po 10 latach pożyczkę można wypowiedzieć.
Terminem jest moment pełnej wypłaty, potem 10 lat i 6 miesięcy terminu wypowiedzenia. W tym czasie pośrednia pożyczka może być wypowiedziana.
Proszę wystąpić w ten sposób do kasy oszczędnościowo-kredytowej.
Jednak jest to możliwe tylko dlatego, że obiekt został sprzedany.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Heiners,

coś jest nie tak w twoich wywodach, albo coś jest pomieszane:

....Została również zawarta umowa oszczędnościowa, zgodnie z MyBHW, również w lutym 2003 roku. Jest ona zabezpieczona wstępnie i służy jako zastępstwo spłaty udzielonego pożyczki (wypłacona w sierpniu 2006 roku, aby spłacić kredyt udzielony przez Deutsche Bank). W szczegółach umowy kredytowej czytamy, że oprocentowanie jest ustalone do 30.09.2016....

Zawarcie umowy oszczędnościowej (2003) nie ma znaczenia, istotne jest wzięcie pożyczki, które wyraźnie nastąpiło we wrześniu 2006 roku i od tego momentu zaczyna obowiązywać oprocentowanie. Ponieważ oprocentowanie to wygasa we wrześniu 2016 roku, nie trzeba bezwzględnie odwoływać się do przyczyny wyjątkowej w oparciu o BGB. W przypadku sprzedaży nieruchomości, obowiązuje prawo do zwrotu lub prawo do specjalnego wypowiedzenia oparte na BGB § 490 przy zapłacie odszkodowania za zbyt wczesne spłaty.

Obliczenia odszkodowania za zbyt wczesne spłaty muszą uwzględniać wszystkie możliwe dodatkowe spłaty i ewentualne zmiany w wysokości spłaty (w zależności od tego, czy zostały one potwierdzone w 2006 roku) do września 2016 roku.

Jeśli zakładam, że łączna kwota to 50 000 euro, a bieżąca kwota zadłużenia wynosi 40 000 euro (napisaliście, że 10 000 euro to kwota odszkodowania), to wydaje mi się to bardzo wysokie na pozostały okres trzech i pół roku, zwłaszcza że w 2006 roku oprocentowanie było poniżej 5%!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata