Naprawdę nie rozumiem, dlaczego ciągle staram się przekonywać czytelników do swoich rekomendacji funduszy w połączeniu z kredytem w sposób tak „sprytnie sprzedażowy”.
Bez znaczenia, jak wiele razy chcesz powtarzać ten nonsens, ostatni raz w tym wątku zaznaczam, że z zasady odradzam tego rodzaju transakcje dźwigniowe. Bez znaczenia, czy chodzi o fundusze, nieruchomości czy cokolwiek innego do zainwestowania!
Cytat od finansów
Po uwzględnieniu inflacji fundusz realnie przyniósł znaczną stratę dla inwestora. Negatywne wahania kursów tego funduszu są większe, niż pragnęliby sobie ci, którzy korzystają z kapitału obcego. Nawet profesjonalni inwestorzy, o których często wspominasz, unikają tego funduszu, co widać wyraźnie po zaledwie ok. 4 mln EUR wartości inwestycji; i to w czasach, gdy miliardy po miliardach środków inwestycyjnych migrują poszukując dobrych okazji inwestycyjnych!
Sensowność oceny wyników funduszy po trzech latach została już omówiona i nie zmienia się nawet wtedy, gdy temat jest wielokrotnie powtarzany... .
Jeśli chodzi o profesjonalnych / instytucjonalnych inwestorów, na pewno wiesz, że rzadko kiedy inwestują oni w fundusze parasolowe lub podobne konstrukcje. Dlatego fundusz - bez względu na to, jak skuteczna może być jego strategia w przyszłości - jest całkowicie nieatrakcyjny dla tej grupy docelowej.
Inaczej sprawa się ma z funduszami docelowymi, w które inwestuje fundusz. Ich wzrost wartości pokazuje zainteresowanie instytucji finansowych i półinstytucji. Chociaż nie chciałbym twierdzić, że jest to kapitał finansowany z zewnątrz. Nikt jednak nie może stwierdzić z pewnością, czy i ile takich środków pieniężnych zostało wpompowanych do tych funduszy.
Cytat od finansów
Fundusz będzie starał się pozyskać więcej środków od inwestorów poprzez wysokie prowizje dla pośredników. Jeśli to się nie uda, ze względu na koszty związane z niskimi wartościami aktywów, fundusz zostanie zamknięty lub wchłonięty przez inny, co jest powszechne w tej branży.
Jako prowizję dostępna jest jedynie opłata emisyjna, jeśli klient ją uiszcza. Tak jest od momentu utworzenia funduszu i nie może się to zmienić. Sprzedawca raczej będzie preferował fundusze mniej wymagające wyjaśnień ze względów efektywnościowych. Ponieważ większość klientów bardziej skupia się na krótkoterminowej wydajności w przeszłości niż na właściwej strategii, więc z taką samą prowizją bardziej popularne są inne fundusze, które są aktywnie przekazywane i sprzedawane.
Mogę jednak powiedzieć na podstawie danych dotyczących środków napływających (z tego obszaru, w którym pracuję), że kanał dystrybucyjny „niezależnych doradców finansowych” od dawna jest bardziej martwy niż żywy.... .
Jeśli menadżer funduszu faktycznie uruchomił fundusz z opisanym przez ciebie zamiarem, nie uda się to, i fundusz zostanie zamknięty / wchłonięty.
Cytat od finansów
To miało tylko zilustrować, że stopa zwrotu z wynajmu w wysokości 2,5% jest możliwa w całych Niemczech nawet w obecnej fazie boomu, a EuroPaule i jego znajomości rynku są dosyć powierzchowne.
Co najmniej to pokazuje, że jesteś ekspertem w korzystaniu z Google!
Zarzucasz mi „sprytny sprzedażowy” sposób promowania wspomnianego funduszu. A sam poruszasz się na poziomie pośrednika nieruchomości.
Oczywiście, taka kalkulacja pasuje, o ile wszystko idzie zgodnie z planem. Ale kilkumiesięczna pustka lub nieprzewidziane prace remontowe mogą szybko zmienić tę kalkulację. A nie są one na pewno zabezpieczone kwotą 175
euro na opłaty związane z nieruchomością. Jest tyle samo przykładów rozczarowanych inwestorów funduszami, co nieruchomościami.
Nie chcę ogólnie przedstawiać nieruchomości jako złej inwestycji. Ale to też nie jest proste panaceum. Należy podchodzić do tego równie mądrze i odpowiedzialnie jak do innych inwestycji. I powinno to być rozsądne posunięcie w ramach ogólnej strategii.
Cytat od finansów
Co mają do czynienia wahania cen złota z dochodem z wynajmu, Paule? Byłoby mi nowością, gdyby to złoto nagle zaczęło mi płacić czynsz. Ale może jest na odwrót: wahania cen złota pokazują, jak silnie ludzkie emocje, takie jak chciwość i strach, mogą wpływać na ceny, co w największym stopniu dotyczy twojej rekomendacji funduszu, która jest codziennie obrotowa.
Przepraszam, że nie podzielam twojego skupienia na dochodach z wynajmu. W moim ostatnim wpisie pozwoliłem sobie sformułować kilka podstawowych przemyśleń na temat inwestycji w nieruchomości, wykraczających poza aspekt dochodu z wynajmu.
Mam nadzieję, że w ramach wolności słowa to jest jeszcze dopuszczalne. Wahania cen złota (a także akcji, obligacji itp.) pokazują przede wszystkim, co się dzieje, gdy ogromna masa ludzi goni za jednym samym pomysłem inwestycyjnym. I od kilku lat nieruchomości cieszą się dużym zainteresowaniem.... .
Uwaga żart:
Jeśli nie dostajesz czynszu z złota, może zrobisz coś źle. My jako bank otrzymujemy dość atrakcyjny czynsz za skrytki, w których trzymają nasi klienci swoje skarby (gdybyśmy policzyli cenę za metr kwadratowy...)
Koniec żartu.
Miłego weekendu!
Paule