Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Wykorzystać niskie stopy procentowej.

Napisany przez ArmerTeufel71
Cześć,
Ryzykując, że specjaliści mnie zasypią kamieniami, podnoszę już wielokrotnie omawiany temat:
Chodzi o pożyczanie pieniędzy po korzystnych stopach procentowych i ponowne inwestowanie ich w sposób zyskowny, lub przynajmniej zabezpieczający.

Chciałbym przedstawić przykład, aby można było nieco praktyczniejsze wytłumaczenie moich myśli.

Na wstępie dodam, że jestem laikiem, który od czasu do czasu zastanawia się nad różnymi kwestiami.

Idę do banku i pożyczam 50000 € na 2,5% odsetek.
Stopa inflacji wynosi 1,5%

W sumie 4%, które muszę uzyskać, aby nie ponieść strat. Czy tak jest, prawda?

Żaden bezpieczny rodzaj inwestycji tego nie przyniesie, przynajmniej ja nie znam takiego.

Postawiłbym więc na wzrost stóp procentowych i spekulował, że nadrobię początkowe straty.

Co prawdopodobnie nie nastąpi średnioterminowo (~5-8 lat).
Do momentu spłacenia kredytu również zaoszczędziłbym 50000 €, bez potrzeby zaciągania kredytu.

Czy coś przeoczyłem, dlaczego ten rodzaj inwestycji jest wciąż tak powszechny? Nie rozumiem tego.

Za kilka luźnych myśli, które wytrącą mnie z rutyny, będę naprawdę wdzięczny.

Pozdrowienia
Werner

Napisany przez Ravemaster84
Skąd dostajesz pożyczkę w wysokości 2,5%?
Na jaki okres bierzesz pożyczkę?
Co się stanie, jeśli Twój inwestycja nie przyniesie 4%?

Cześć Ravemasterze,
nie jestem zwolennikiem historii z ponownym inwestowaniem. Ale moje liczby są rzeczywiste.

Te 2,5% to dodatkowe finansowanie kredytu hipotecznego, więc są one prawdziwe.
Okres kredytowania to 10 lat.
Inflacja wynosząca 1,5% również powinna pasować.

Nie wiem, jak można odzyskać te 4%.

Chętnie się dowiem, jeśli ktoś ma lepszy pomysł.

Pozdrowienia
Werner

kredyty hipoteczne są przeznaczone na określony cel. Pierwsza przeszkoda została pokonana.
Czas trwania = 10 lat = w przypadku strat w 6-8 latach, poziom stóp procentowych musi wzrosnąć znacznie, aby odzyskać straty w ciągu 2 lat.

Takie środki są raczej używane przez banki, ponieważ zazwyczaj mogą pożyczać po stopie EONIA (znacznie poniżej 1%). Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, gdy nieruchomość jest wynajęta osobom trzecim i służy wyłącznie jako inwestycja kapitałowa, wtedy odsetki od kredytu można odliczyć od podatku.

Tak, związane jest jasne.
Faktem jest, że dostałbym pożyczkę.

Chcę po prostu rozważyć wszystkie możliwości zanim podejmę decyzję.
Próbowałem użyć swojego Excela, ale nadal nie znalazłem opłacalnej drogi. Jednak dodatkowa spłata pożyczki ma już większe znaczenie.

Jak to robią ci tzw. ponowni inwestorzy?
Czy oni też liczą na wzrost stóp procentowych, co?

Werner

Napisany przez finance
@ ArmerTeufel71:

Inflacja 1,5% to średnia, statyczna liczba. Decydująca jest indywidualna.

O jakiej formie inwestycji właściwie mówisz?
Czy chodzi o wybór spłaty kredytu hipotecznego w wysokości 50 tys. euro z kapitałem własnym (EK) lub przedłużenie go o 50 tys. euro, jednocześnie inwestując te 50 tys. euro (EK) w „bezpieczną” formę inwestycji, czy to jest właściwe?

Jeśli załóżmy, że otrzymujesz te pieniądze bez określonego celu, będziesz musiał zainwestować je w ryzykowne interesy, aby osiągnąć zysk.

Moja rada: Nie ryzykuj cudzymi pieniędzmi!

Tak samo to widzę. Ryzyko jest po prostu zbyt duże. Może się zdarzyć, że niektórzy na tym zarobią, ale ja na pewno nie mam odwagi tego spróbować.

Dziękuję za Twoją ocenę!
Werner

@finance: Pytanie brzmiało, dlaczego niektórzy podczas niskiego oprocentowania chwalą się pożyczaniem pieniędzy, a następnie ponownym ich inwestowaniem.
Te 50 tysięcy są realne, a okazja jest na wyciągnięcie ręki. Więc chciałbym zwiększyć pożyczkę hipoteczną o 50 tysięcy.
Dlatego właśnie rozważam wszystkie możliwości.

Nigdy nie powiedziałem, że mam bezpieczną inwestycję. Raczej skorzystałbym z niej, gdyby istniała, i 50 tysięcy byłyby uzasadnione. Po prostu nie znalazłem takiej opcji.
Pozdrowienia, Werner

Napisany przez finance

@finanse: Pytanie brzmi, dlaczego niektórzy w czasie niskiej stopy procentowej zachwalają pożyczanie pieniędzy, aby następnie ponownie je zainwestować.

Przede wszystkim:
Gdzie zadali Państwo to pytanie na forum?
Widzę to pytanie, które dla mnie jest zrozumiałe, po raz pierwszy od Państwa.

Odpowiedź:
Oczywiście nie można pożyczać pieniędzy na stałych warunkach kredytowych, aby następnie zainwestować je w wyższe, stałe oprocentowanie oszczędności. To nie ma sensu z punktu widzenia gospodarki! Pomyślmy logicznie: dlaczego obniżono stopy kredytowe; żeby wszyscy lokowali swoje pieniądze w oszczędności?! Nie, mają one płynąć do gospodarki. Albo poprzez konsumpcję, albo inwestycje. Oczywiście inwestycja może znowu przynosić zyski.

Cytat od ArmerTeufel71

Te 50 tys. są prawdziwe i jest okazja. Więc chciałbym zwiększyć kredyt hipoteczny o 50 tys.
Dlatego kwestionuję wszystkie możliwości.

Co oznacza, że te 50 tys. są prawdziwe? Czy istnieją też nieprawdziwe?

Więc Państwo nie mają 50 tys. na swoim koncie bieżącym, ale mogą zwiększyć istniejący kredyt hipoteczny o 50 tys., aby następnie zainwestować te pieniądze w określone formy lokat kapitałowych.

Więc śmiało, zrób to. Możesz ogromnie zwiększyć swój zwrot. Jednak wysokie oczekiwania dotyczące zwrotu zawsze wiążą się ze zwiększonym ryzykiem w porównaniu, powiedzmy, z kontem oszczędnościowym. Wyjaśniłem już powyżej, że obecnie trudno jest znaleźć konto oszczędnościowe o wyższym oprocentowaniu (konto oszczędnościowe, lokata terminowa, pieniądze na wezwanie itp.) niż oprocentowanie Twojej pożyczki.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
opisany rodzaj działalności moim zdaniem podlega pojęciu lewarowania lub po niemiecku może hebeln.
Inwestowanie pożyczonej gotówki w jedną formę inwestycji byłoby bardzo spekulacyjne. Jeśli jednak jesteś przekonany, na przykład że poprzez szerokie rozproszenie możesz osiągnąć sensowny zwrot powyżej 4% .... .
Jednym z możliwych podejść jest rozłożenie pieniędzy na różne strategie Absolute-Return. Na przykład fundusz Greiff-Elite-UI to robi.
Jest to jednak bardzo ryzykowne przedsięwzięcie, które powinny prowadzić tylko profesjonalne podmioty inwestycyjne, dysponujące kapitałem przeznaczonym na wysokie ryzyko. Zdecydowanie nie jest to inwestycja podstawowa...

Pozdrowienia, Paule

P.S.: Ta strategia byłaby zresztą niezależna od obecnego poziomu stóp procentowych

Cześć finansówko,
pytanie zasadniczo przedstawiłem w moim pierwszym wpisie.
„Prawdziwe” 50 k oznacza liczbę, która nie została wzięta z powietrza. Tak też napisałem.
Jeśli byłbym doświadczonym profesjonalistą finansowym, nie zadałbym pytania. To nie jest kwestia logiki.
Twoje zdanie nie musi być reprezentatywne dla wszystkich, jestem pewien, że istnieją różne punkty widzenia.
To zrób to... nie było tym, co miałem na myśli pisząc swój post.
Dziękuję za Twój post.
Werner

Paule, to na pewno nie jest dla mnie.
Skoro nawet pojęcia takie jak leverage są dla mnie nowością, lepiej trzymać się z daleka od czegoś takiego.
Dziękuję za Twój wkład!
Werner

Napisany przez finance

Jeśli byłbym wytrawnym profesjonalistą finansowym, nie zadałbym tego pytania. To nie jest kwestia logiki.

Interesujące: Piszesz, że nie jesteś specjalistą finansowym, ale jednocześnie twierdzisz, że Twoja kwestia finansowa nie dotyczy logiki. Skąd wiesz, dlaczego nie?

Cytat ArmerTeufel71

Twoja opinia nie musi być reprezentatywna dla innych, jestem pewien, że istnieją różne punkty widzenia.

Co sprawia, że jesteś taaaak pewny? Przecież według Twoich słów nie jesteś profesjonalistą finansowym. Raczej mam podejrzenia, że już dawno wyrobiłeś sobie swoja opinię i teraz szukasz tutaj tylko potwierdzenia. Chciałem Ci tylko pomóc.

Cytat ArmerTeufel71

To zrób to... nie było tym, co miałem na myśli w moim wpisie.

To zrób to nie było zachętą do szybkiego inwestowania, ale do rozpoczęcia zapoznawania się z tematyką (inwestycje kapitałowe itp.). Istnieje powód, dlaczego, według Twoich słów, Twoja znajoma lub wszyscy zachwycali się tym, że biorą pożyczki, aby następnie zyskownie je inwestować.

Czy to tylko umarłe ryby płyną z prądem czy nie, najlepiej samemu się dowiedzieć, wypożyczając książki znanych autorów z biblioteki i edukując się.

Cześć finance,
może po prostu to zostawmy. Spory o słowa są żałosne.

Moje pytanie w pierwszym poście tak czy inaczej nie ma nic wspólnego z Pańskimi odpowiedziami. Nikt nie zmusza Cię do polewania innych drobiazgami.

To, że moje posty nie są tak zamieszane, jak to przedstawiasz, pokazują odpowiedzi od Paule i Ravemaster.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Werner

Napisany przez finance
Miło, że tak imponująco potwierdzasz moje podejrzenia.

Napisany przez finance

Cześć,
opisany rodzaj działalności moim zdaniem podpada pod pojęcie dźwignia lub po niemiecku może heblować.

Nie tylko być może; heblowanie to bezpośrednie niemieckie tłumaczenie angielskiego to leverage. Inne pojęcie w tym kontekście to niemieckie Zinsdifferenzgeschäft (co również mówi tu nasz TO Werner aka ArmerTeufel71)

Zinsdifferenzgeschäft w prosty sposób oznacza próbę zarabiania więcej pieniędzy na pożyczonych pieniądzach, niż trzeba za nie zapłacić.

Zinsdifferenzgeschäfte mają miejsce częściej, niż się wydaje:
Na przykład każdy, kto uzależnia finansowanie swojej nieruchomości od tego, czy jego obecny czynsz wzrośnie w przyszłości, już w swoich myślach prowadzi Zinsdifferenzgeschäft, ponieważ zakłada, że czynsz będzie wyższy niż jego koszty finansowania własnej, wolnej od czynszu nieruchomości.

Cytat od EuroPaule

Inwestowanie pożyczonych pieniędzy w jedną formę inwestycyjną byłoby bardzo spekulacyjne. Jednakże, jeśli jesteś przekonany, na przykład o uzyskaniu rozsądnej stopy zwrotu powyżej 4% poprzez szerokie rozproszenie .... .
Jednym z pomysłów jest na przykład rozłożenie pieniędzy na różne strategie Absolute-Return. Fundusz Greiff-Elite-UI to jeden z nich.

Zawsze jest ryzykowne zainwestować całe swoje pieniądze w jedną formę inwestycji, niezależnie od tego, czy jest to Zinsdifferenzgeschäft, czy nie. Podobnie ryzykowne jest poleganie wyłącznie na jednym menedżerze inwestycyjnym i jego zespole; więc nie tylko rozproszać po klasach inwestycji, ale także najlepiej po głowach.

Cytat od EuroPaule

Pozostaje to jednak bardzo ryzykowne przedsięwzięcie, które powinny prowadzić jedynie profesjonalne inwestorzy z kapitałem przeznaczonym na duże ryzyko.

Zdecydowanie ryzykowne. Ponieważ prócz ryzyka samej inwestycji pojawia się również ryzyko związane z kredytem; mówiąc bardziej precyzyjnie, że Zinsdifferenzgeschäft może się nie udać.

W przykładzie od ArmerTeufel71 oprocentowanie kredytu wynosi 2,5%, i to należy pokryć (nie 4% ani nic innego).

Moim zdaniem, nawet wynajmowane mieszkanie powinno przynosić więcej niż 2,5% rocznie po opodatkowaniu. I nie trzeba być profesjonalnym inwestorem jak jakiś manager funduszu, którzy również gotują tylko wodę i rzadko mają większe pojęcie o przyszłości.

Cytat od EuroPaule

Z pewnością nie jest to inwestycja bazowa...

Może nigdy nie być, ponieważ jest to strategia inwestycyjna bardziej ryzykowna.

Cytat od EuroPaule

P.S.: Ta strategia jest niezależna od aktualnego poziomu stóp procentowych

Jeśli podasz nam swoją strategię, mogę także coś na ten temat napisać. W każdym razie decyzja o podjęciu Zinsdifferenzgeschäft czy nie jest oczywiście uzależniona od aktualnego poziomu stóp procentowych. Jeśli stawki procentowe w bankach nadal spadają w kierunku 0%, to również maleje ryzyko pokonania ich inwestycją kapitałową.

Każdy, kto zainteresowany jest taką strategią ze względu na aktualnie niskie stopy procentowe, powinien zdecydowanie wcześniej uzyskać poradę od zaufanego doradcy, który sensownie zna się również na takich sprawach.

Napisany przez Matthew Pryor
To, co myślisz lub które inwestycje być może powinny być podjęte, nikomu z TO nie pomaga. Pomysł wynajmowania nieruchomości ma znacznie więcej sensu niż sugestia naszego blogującego byłego Strukki, aby inwestować obcym kapitałem w dość przeciętny fundusz mieszany z historią. Dla każdego doradcy taki pomysł oznaczałby stanie na krawędzi więzienia. Dla TO może być to interesujący artykuł na temat transakcji różnicowych stóp procentowych i ich możliwych skutków, zarówno pozytywnych, jak i negatywnych.

Napisany przez finance

To, co myślisz lub jakie inwestycje mogą być potrzebne, niewiele pomoże TO.

Teraz, nie można tego wiedzieć na pewno w 100%, ale teraz też w to wierzę. Na pewno są tu inni czytelnicy, którym mój poradniki sugestie mogą być pomocne.

Cytat Matthew Pryor

Pomysł wynajmu nieruchomości ma zdecydowanie więcej substancji niż sugestia naszego blogującego byłego Strukkiego, aby inwestować kapitał obcy w historycznie przeciętny fundusz mieszany.

Mam nadzieję. Mimo wszystko dziękuję za kwiaty.

Napisany przez EuroPaule

Tak samo spekulacyjne jest poleganie tylko na menedżerze inwestycyjnym i jego zespole; więc nie tylko rozprzestrzeniać się na klasy inwestycji, ale najlepiej także na głowy.

Witaj,

Wskazałam podejście tego funduszu jako przykład do własnego działania. Fundusz inwestuje dokładnie tak, jak tego żądasz, rozprasza ryzyko poprzez bardzo zróżnicowane strategie i menedżerów. Osoba, która nie tylko rzuci krótkie spojrzenie na portret funduszu, zauważy, że zespół Greiff bardziej angażuje się w każdego menedżera, niż możemy zrobić to my jako prywatni inwestorzy. Opisują oni swoje podejście szczegółowo w swoich publikacjach. Te informacje można wykorzystać do wyboru funduszu i rozproszenia ryzyka poprzez różne głowy lub pozostawić to menedżerowi funduszu. Moim zdaniem ryzyko jest porównywalne, ponieważ ostatecznie zawsze ktoś musi dokonać wyboru menedżerów/funduszy. Zaletą funduszu jest to, że może inwestować w produkty, których prywatny inwestor nie może kupić. (np. Bayern Invest Bond Global Select)

Cytat od finansów

Myślę, że sama np. wynajęta własność powinna przynieść więcej niż 2,5% rocznie po opodatkowaniu.

Powinna. Ale praktyka pokazuje, że zwrot może szybko zostać zredukowany przez brak opłat od wynajmu i prace budowlane przez pewien czas. Nieruchomość jest również inwestycją przedsiębiorczą z odpowiednimi ryzykami. Ponadto nie miałoby to sensu, finansowanie wynajętej nieruchomości poprzez zastaw na prywatnie używanej nieruchomości?
Tutaj również brakuje rozproszenia przez różne głowy (w tym przypadku obiekty).

Cytat od finansów

Ponadto decyzja podjęcia transakcji różnicowej odsetkowej zależy logicznie od obecnych stóp procentowych. Jeśli oprocentowanie zadłużenia w bankach nadal spada w obszar zerowy procent, to ryzyko osiągnięcia go poprzez inwestycję kapitałową również spada.

Z mojego punktu widzenia kluczowa nie jest absolutna stopa procentowa, a różnica w stopach procentowych. Czy będę musiał płacić 2,5 i osiągnę 4,5 (z jakąkolwiek, jak się wydaje, bezpieczną inwestycją) czy płacę 4,5 i zarabiam 6,5, ostatecznie pozostaje to samo. Zarabiam 2% na zainwestowany kapitał. Stopy procentowe w bankach spadną tylko wtedy, gdy bezpieczna stopa procentowa w obszarze pasywnym również spadnie.

Cytat od finansów

Osoba zainteresowana taką strategią ze względu na obecnie niskie stopy procentowe powinna zdecydowanie wcześniej skorzystać z porady zaufanego doradcy, który sensownie zna się również na czymś takim.

Skąd wziąć, jeśli nie ukraść.....?

Cytat od Matthew Pryor

Natomiast pomysł wynajętej nieruchomości ma o wiele więcej sensu niż sugestia naszego blogującego Ex-Strukki, aby zainwestować kapitał obcy w historiowo bardzo przeciętny fundusz mieszańcowy.
doradca, który udziela takiej rady, stawia sobie jedną nogę w więzieniu.

Osoby obsesyjnie trzymające się złudzeń i stale zfrustrowani pracownicy ubezpieczeniowi zdają się bardziej zagrożone trafić do zamkniętego oddziału psychiatrycznego... . (To mi właśnie przyszło na myśl i oczywiście nie ma nic wspólnego z osobami zamieszczającymi tutaj.)
Chętnie przyznaję, że trzeba się bardziej zająć takim funduszem i jego wynikami oraz wymaga to pewnej wiedzy tła, aby je właściwie zrozumieć.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez finance

Zwłaszcza że w ogóle nie miałoby to sensu finansować wynajętej nieruchomości przy użyciu zastawu na prywatnej nieruchomości mieszkalnej?

Miła opowieść sprzedaży, którą tu rozpowszechniasz o Greif Elite UI; w praktyce ten fundusz raczej służył jako niszczyciel kapitału.

Każdy, kto choć trochę zna się na nieruchomościach, wie, że 2,5% ror rocznie wliczając ewentualne utraty z najmu/remonty jest bardzo realistyczne. Oczywiście w przypadku nieruchomości zawsze decydująca jest lokalizacja, a co do ryzyka dla inwestora już napisałem wystarczająco dużo.

Ale finansowanie inwestycji w fundusz Greiff bardziej dla Ciebie ma sens? Wszystko jasne... adwokaci już czekają na Ciebie. Decydujące w przypadku ArmerTeufel71 jest oprocentowanie, a nie jego sposób uzyskania.

Co do twoich rozważań na temat absolutnego oprocentowania, miesza pan kilka rzeczy: stopa oprocentowania/korzyści ustalana jest między bankami, a stopa zwrotu np. z nieruchomości wynika z podaży i popytu. W związku z tym absolutnie niedorzeczne jest zakładanie, że jeśli stopy oprocentowania zbliżą się dalej do 0%, automatycznie zarobek właściciela z wynajmu spadnie, a więc w efekcie wszyscy zostaną bezpłatnie wynajmowcy.

Potrzebujesz trybu ironicznego? Włączam go tutaj:
finanse, ty też jesteś tylko zirytowanym, dotkniętym zespołem narcystycznym agentem ubezpieczeniowym.
Proszę, niech ci wyjaśni doświadczony ekspert finansowy Paulchen, jak najefektywniej niszczyć pieniądze innych ludzi.

Fundusz inwestuje dokładnie tak, jak żądasz, rozprasza ryzyko poprzez różnorodne strategie i menedżerów.

Nie widzę tutaj żadnego wezwania do tego, aby pieniądze były tracone poprzez inwestycję, która wymaga opłaty za swoją nikłą skuteczność.

Ten, kto przyjrzy się uważnie opisowi funduszu, zauważy, że zespół Greiff bardziej szczegółowo analizuje poszczególnych menedżerów, niż możemy to zrobić my jako inwestorzy indywidualni.

Tak. Super. I co z tego? To kosztuje pieniądze, a do tej pory nie przyniosło nawet eurocenta dodatkowej wartości.
Nikt logicznie myślący nie może brać tego blogowego nonsensu na poważnie.
Tryb ironiczny został wyłączony po linii nr 3.

Napisany przez EuroPaule
"
Rozpowszechniasz tu fajną historię sprzedaży dotyczącą Greif-Elite-UI; w praktyce ten fundusz raczej służył jako niszczyciel kapitału.

Oooo! NISZCZENIE KAPITAŁU! Tak samo zawsze pisze w gazecie Bild, gdy giełdy znowu oferują kursy kupna. Piękne, uderzające w emocje wyrażenie...
Ale to naprawdę nie jest dobre argument i mało informatywne. Może to być Ci obojętne, ale neutralnego czytelnika może to zainteresować:
Obecny menedżer tego funduszu (Greiff AG) przejął go w styczniu 2010 roku. To, co było wcześniej, nie ma nic wspólnego z dzisiejszym funduszem.
Wyniki wyglądają następująco:
W miesiącach od stycznia do czerwca 2010 roku osiągnięto 0,9%, 0,4%, 1,11%, 0,18%, -0,89% oraz 0,75% (miesięcznie).
Można być zadowolonym z tego wyniku lub nie, zależy to od oczekiwań. Każdy sam może ocenić, czy tu nastąpiło niszczenie kapitału.

Cytat z finansów:

Kto choć trochę zna się na nieruchomościach, ten wie, że 2,5% ror. p.a., wraz z ewentualnymi niewypłatami czynszu/pracami budowlanymi, są bardzo realistyczne. Oczywiście przy nieruchomościach zawsze decydująca jest lokalizacja, a ryzyko dla inwestora jest wystarczająco opisane przeze mnie.

Dla inwestora byłoby rozsądne zasięgnąć opinii kogoś, kto zna się nie tylko trochę, ale solidnie na nieruchomościach.

Cytat z finansów:

Ale finansowanie inwestycji w fundusz Greiffa ma sens dla Ciebie? Jasne... adwokaci już się cieszą na Ciebie.
Gdyby drogi czytelniku czytał jeszcze kilka zdań dalej, mógł zauważyć, jeśli tylko chciał, że tego rodzaju transakcje swapowe polecałbym tylko profesjonalnym inwestorom - jeśli w ogóle. Prywatnym inwestorom w ogóle nie. Dziwne, że Werner od razu zrozumiał, a Ty jako profesjonalista nie.
Dlatego adwokaci będą nadal mieć do czynienia z rozczarowanymi nabywcami nieruchomości. Ale to zdecydowanie szeroki i obfity rynek...

Cytat z finansów:

Co do Twoich wywodów na temat absolutnej stopy procentowej, upychasz tu kilka rzeczy: stopa procentowa jest negocjowana przez banki między sobą, a rentowność np. nieruchomości wynika z podaży i popytu. Stąd wręcz śmieszne jest zakładanie, że gdy stawka procentowa i stopa procentowa zbliżają się do 0%, automatycznie zarobili by mniej albo w ogóle nie zarabiali na czynszu jako wynajmujący, czyli w skrócie wszyscy byliby lokatorami za darmo.
Skąd czerpiesz ten zwrot między rozwojem stóp procentowych a rozwojem czynszów z moich wypowiedzi, nie potrafię zrozumieć.
Ten fragment odnosi się do umów różnic oprocentowania ogólnie i wcale nie do transakcji na nieruchomościach. Z wyżej wymienionych powodów nie uważam inwestycji w nieruchomości za cel takich inwestycji, jeśli w ogóle chce się je dokonywać.

Pozdrowienia,
Paule"

Napisany przez finance

Dla inwestora byłoby rozsądne zasięgnąć rady kogoś, kto zna się na nieruchomościach nie tylko trochę, ale naprawdę dobrze.

Ohhh! Tak dokładnie, niszczenie pieniędzy! A jeśli będziesz kontynuować z tymi swoimi zaleceniami, szybko znajdziesz się na pierwszej stronie BILD.
Całe 4% w ciągu 3 lat - naprawdę wspaniały fundusz; oczywiście tylko jeśli przezwyciężyłeś całe to emocjonalne wzloty i upadki i nie opuściłeś tego funduszu już w październiku 2011 roku. Ale przecież wcześniej wiedziałeś, że fundusz zrównoważy straty. Jak wyglądają najbliższe 3 lata dla tego funduszu, EuroPaule?

Ach, zresztą, doradca, który ci ten fundusz polecił, oczywiście pracował za darmo i nie pobierał prowizji w wysokości 1%-5% wartości inwestycji.

Nikt tutaj nie zaprzeczył temu. Ale wystarczy to na pewne kwestie, np. wspomniana 2,5% roczna stopa zwrotu z wynajmu, jeśli trochę się zna lub chociaż raz skorzystał z Google przed zabraniem głosu tutaj.

Cytat EuroPaule

Z wymienionych już powodów uważam inwestycje w nieruchomości jako cel takich inwestycji, jeśli w ogóle chce się je dokonać, za niezalecane.

Więc zaleciłbyś kupowanie nieruchomości za gotówkę. Wydaje się, że marzenia a rzeczywistość są daleko od siebie.

Miłego dnia.

Napisany przez EuroPaule

Ooo! Tak dokładnie, niszczenie pieniędzy! I jeśli będziesz kontynuować w ten sposób z swoimi rekomendacjami, to niedługo znajdziesz się na pierwszej stronie BILD.

Znowu?

Cytat od finanse

Całe 4% przez 3 lata - naprawdę świetny fundusz; oczywiście tylko jeśli ktoś wytrzymał całe emocje z tym związane i nie wypisał się z tego funduszu już w październiku 2011 roku.

Skoki towarzyszą inwestycjom w papierach wartościowych. Patrzenie na inwestycję w fundusz jedynie na trzy lata nie byłoby odpowiednim podejściem do tego instrumentu. Bez względu na to, z jakim.
Mówimy o odpadku około siedmiu procent. Nie wiem, jak długo zajmujesz się finansami, ale ja doświadczyłem znacznie większych wahań. Bez podjęcia ryzyka, nie ma szans na zyski, ale to chyba nic nowego...

Cytat od finanse

Ale już wcześniej wiedziałeś, że fundusz zrekompensuje straty. A jak wyglądają kolejne 3 lata tego funduszu, EuroPaule?

Jeśli bym postępował w ten sposób, wybrałbym fundusz, który w ostatnich latach należy do najlepiej radzących sobie. Ten błąd popełnia wielu klientów i doradców, ułatwiając sobie tym życie. Chodzi o to, w jaki sposób chcesz zainwestować swoje pieniądze, a nie o wyniki z przeszłości.
Ideą tego funduszu jest rozłożenie pieniędzy na możliwie różne (o niskiej korelacji) i w swoim segmencie szczególnie dobre strategie Absolute-Return, aby osiągnąć stały dochód. Ten, kto zna się na strategiach Absolute-Return, wie, że zdarzają się okresy rynkowe, w których niemal wszystkie strategie Absolute-Return nie działają, tak jak było w 2011 roku. Z taką inwestycją zawsze musisz się liczyć - nie wiedząc kiedy to się stanie.

Cytat od finanse

Jak wyglądają kolejne 3 lata tego funduszu, EuroPaule?

Jeśli spojrzę w moją kryształową kulę..... .
Mogę ci przynajmniej powiedzieć, co na pewno się nie stanie:
Jeśli giełdy będą nadal rosnąć, to nawet fundusz osiągnie tylko między 6 a 10%. (To znowu dobry moment na stosowanie efektownych komentarzy.)
Jednocześnie nie będzie brał udziału w stratach, jakie akcje naturalnie w końcu zaniosą. Może się zdarzyć, że w tym okresie rynkowym również osiągnie nudny jednocyfrowy zysk - ale nie musi.

Można powiedzieć, że fundusz ma inny charakter niż klasyczne fundusze akcji czy obligacji, bądź ich mieszane formy.

Cytat od finanse

Apropos, doradca, który polecił ten fundusz, działał oczywiście bezpłatnie i nie naliczył opłat w wysokości od 1% do 5% wartości inwestycji.

Nie wiem. Jeśli transakcje zostały przeprowadzone za pośrednictwem pośrednika, to na pewno tak. Ponieważ fundusz jest mało znany, nie jest reklamowany i nie sprzedaje się sam, podejrzewam, że tutaj rzeczywiście mogła zajść jakaś forma doradztwa.
Zakładam, że pracujesz z zupełnie bezinteresownych pobudek i nie otrzymujesz prowizji za swoje usługi?

Cytat od finanse

Czyli zalecasz kupowanie nieruchomości zawsze gotówką. Wygląda na to, że marzenia i rzeczywistość się bardzo różnią.

Można oczywiście opisać finansowanie nieruchomości jako rodzaj operacji różnicowych w odsetkach. Ale dla mnie jest to trochę zbyt abstrakcyjne.
W klasycznej operacji różnicowej w odsetkach inwestycja w pewnym momencie jest rozwiązana, aby spłacić kredyt.
Zakup nieruchomości ma moim zdaniem bardziej długoterminowy charakter i wykracza poza okres finansowania.
Były już i wciąż są nabywane nieruchomości, które w fazie finansowania nie generują dodatniego zwrotu z inwestycji i wymagają dopłaty. Opłacają się ostatecznie, gdy nettoinwestycje są zsumowane i zestawione z wartością nieruchomości.

Uważam, że obecnie jest niesprzyjający moment na zakup nieruchomości. Popyt na atrakcyjne lokalizacje jest znacznie wyższy od podaży (nieruchomości mieszkalnych), a ceny są odpowiednio wysokie.
W przeszłości zazwyczaj było niesprzyjające robić to samo co masa. To właśnie ponownie pokazała cena złota.
Na tej podstawie uważam, że zalecenia dotyczące inwestowania w nieruchomości teraz są o wiele bardziej odpowiednie, aby znaleźć się na pierwszej stronie BILD, niż te dla mojego nudnego funduszu.

Pozdrowienia, Paule

Cześć wszystkim,
dziękuję najpierw za Wasze konstruktywne komentarze!

Dla mnie odkryłem, że ta forma inwestowania jest zbyt niepewna i niebezpieczna dla mnie.

Dla mnie wniosek brzmi: lepiej dokonać dodatkowej spłaty kredytu hipotecznego niż spekulować kapitałem obcym.

To zapewnia spokojne noce i dobre samopoczucie w żołądku.

Pozdrawiam

Werner

Napisany przez finance

Uważam, że obecnie nie jest korzystny moment na zakup nieruchomości. Popyt w atrakcyjnych lokalizacjach jest znacznie większy niż podaż (nieruchomości mieszkaniowe), a ceny są odpowiednio wysokie.

@ EuroPaule:

Naprawdę nie rozumiem, dlaczego ciągle stara się Pan tak urokliwie zachęcać czytelników do swoich rekomendacji funduszy w połączeniu z kredytem. Fundusz po odjęciu inflacji rzeczywiście znacząco generuje straty dla inwestorów. Negatywne wahania kursów tego funduszu są większe, niż ktoś korzystający z kapitału obcego mógłby sobie życzyć. Nawet profesjonalni inwestorzy, o których często wspomina Pan tutaj, unikają tego funduszu, co widać wyraźnie po tylko około 4 milionach wolumenu inwestycyjnego; i to w czasie, gdy miliardy pochłaniających inwestycji poszukujących dobrych okazji uciekają w poszukiwaniu miejsc inwestycyjnych!

Jeśli tak sobie pomyślę... .
Przynajmniej mogę powiedzieć, co się stanie:

Fundusz będzie starał się pozyskać więcej środków inwestorskich poprzez wysokie prowizje dla swoich pośredników. Jeśli to się nie powiedzie, z przyczyn kosztowych dla inwestorów wynikających z niskich wolumenów inwestycyjnych, fundusz zostanie likwidowany lub połączony z innym, co jest typowe w tej branży.

Coś innego niż zwykle od Paula, gdy próbuje on podbudować swoją rekomendację funduszu na poziomie BILD:

Paule, tutaj rozmawiamy o zaledwie 2,5% zwrotu z najmu rocznie, który musi uzyskać pytający Werner aka ArmerTeufel71, aby pokryć swój kredyt o oprocentowaniu 2,5% skutecznego. Ani więcej, ani mniej.

Spójrzmy na najprawdopodobniej najdroższą okolicę do zakupu nieruchomości w Niemczech: MONACHIUM.

Google: Kup mieszkanie w Monachium
- dla mnie wyszło: immowelt
- i po prostu wybrałem pierwsze:
Przestronny strych z częściowo wykończonymi pomieszczeniami w świetnej lokalizacji! Mieszkanie w Monachium (2WYG63S)

Obiekt: Mieszkanie 2-pokojowe
Cena zakupu: 208 000 EUR
Opłata za mieszkanie: 175 EUR
Powierzchnia mieszkalna: 65 m²

Google: Kwartalnik najmu Monachium-Bogenhausen
- dla mnie wynikło: Kwartalnik najmu Monachium (Bogenhausen) ? Średnie ceny najmu mieszkań w Monachium (Bogenhausen)

Dla mieszkań o powierzchni od 40 m² do 80 m² średnie ceny wynajmu wynoszą średnio 14,39 EUR za metr kwadratowy brutto.

Więc dla 65m² = średnio 935,35 brutto

A jak wygląda zwrot z najmu?

Google: Formuła zwrotu z najmu
dla mnie wynikło: Zwrot z najmu | Obliczanie zwrotu z najmu za pomocą formuły i przykładu

Zatem formuła brzmi:
Roczny czysty najem x 100 / Cena zakupu = Zwrot z najmu

(935,35 - 175) x 12 x 100 / 208000 = 4,39%

Oczywiście brakuje tutaj jeszcze kosztów nabycia itp., a także podejścia podatkowego, np. możliwości odliczenia podatkowego na nieruchomość (amortyzacja). To ma tylko służyć zilustrowaniu tego, że zwrot z najmu 2,5% jest możliwy nawet w obecnej fazie boomu w całych Niemczech i że EuroPaule zbyt powierzchownie postrzega rynek.

Cytat z EuroPaulea

W przeszłości najczęściej nie było korzystne robić tego samego co większa masa. Pokazał to ponownie właśnie cena złota.
W tym kontekście uważam, że zalecenia dotyczące inwestowania teraz w nieruchomości są znacznie bardziej odpowiednie, aby trafić na pierwszą stronę BILD, niż dla mojego nudnego funduszu.

Co ma do czynienia z kolei wahania cen złota ze zwrotem z najmu, Paule? Byłoby mi nowością, gdyby złoto nagle płaciło mi najem. Ale odwrotnie to się zgadza: wahania cen złota imponująco pokazują, jak takie ludzkie emocje jak chciwość i strach mogą wpływać na ceny, co w najwyższym stopniu dotyczy Pana rekomendacji funduszu, który jest codziennie handlowany.

Dla zwrotu z najmu decydująca jest tylko cena w chwili nabycia, nic więcej; patrz powyżej przykład!

Ten post był przykładem odnoszącym się do sytuacji pytającego i otwierającego wątek ArmerTeufel71.

Napisany przez EuroPaule

Naprawdę nie rozumiem, dlaczego ciągle staram się przekonywać czytelników do swoich rekomendacji funduszy w połączeniu z kredytem w sposób tak „sprytnie sprzedażowy”.

Bez znaczenia, jak wiele razy chcesz powtarzać ten nonsens, ostatni raz w tym wątku zaznaczam, że z zasady odradzam tego rodzaju transakcje dźwigniowe. Bez znaczenia, czy chodzi o fundusze, nieruchomości czy cokolwiek innego do zainwestowania!

Cytat od finansów

Po uwzględnieniu inflacji fundusz realnie przyniósł znaczną stratę dla inwestora. Negatywne wahania kursów tego funduszu są większe, niż pragnęliby sobie ci, którzy korzystają z kapitału obcego. Nawet profesjonalni inwestorzy, o których często wspominasz, unikają tego funduszu, co widać wyraźnie po zaledwie ok. 4 mln EUR wartości inwestycji; i to w czasach, gdy miliardy po miliardach środków inwestycyjnych migrują poszukując dobrych okazji inwestycyjnych!

Sensowność oceny wyników funduszy po trzech latach została już omówiona i nie zmienia się nawet wtedy, gdy temat jest wielokrotnie powtarzany... .
Jeśli chodzi o profesjonalnych / instytucjonalnych inwestorów, na pewno wiesz, że rzadko kiedy inwestują oni w fundusze parasolowe lub podobne konstrukcje. Dlatego fundusz - bez względu na to, jak skuteczna może być jego strategia w przyszłości - jest całkowicie nieatrakcyjny dla tej grupy docelowej.
Inaczej sprawa się ma z funduszami docelowymi, w które inwestuje fundusz. Ich wzrost wartości pokazuje zainteresowanie instytucji finansowych i półinstytucji. Chociaż nie chciałbym twierdzić, że jest to kapitał finansowany z zewnątrz. Nikt jednak nie może stwierdzić z pewnością, czy i ile takich środków pieniężnych zostało wpompowanych do tych funduszy.

Cytat od finansów

Fundusz będzie starał się pozyskać więcej środków od inwestorów poprzez wysokie prowizje dla pośredników. Jeśli to się nie uda, ze względu na koszty związane z niskimi wartościami aktywów, fundusz zostanie zamknięty lub wchłonięty przez inny, co jest powszechne w tej branży.

Jako prowizję dostępna jest jedynie opłata emisyjna, jeśli klient ją uiszcza. Tak jest od momentu utworzenia funduszu i nie może się to zmienić. Sprzedawca raczej będzie preferował fundusze mniej wymagające wyjaśnień ze względów efektywnościowych. Ponieważ większość klientów bardziej skupia się na krótkoterminowej wydajności w przeszłości niż na właściwej strategii, więc z taką samą prowizją bardziej popularne są inne fundusze, które są aktywnie przekazywane i sprzedawane.
Mogę jednak powiedzieć na podstawie danych dotyczących środków napływających (z tego obszaru, w którym pracuję), że kanał dystrybucyjny „niezależnych doradców finansowych” od dawna jest bardziej martwy niż żywy.... .
Jeśli menadżer funduszu faktycznie uruchomił fundusz z opisanym przez ciebie zamiarem, nie uda się to, i fundusz zostanie zamknięty / wchłonięty.

Cytat od finansów

To miało tylko zilustrować, że stopa zwrotu z wynajmu w wysokości 2,5% jest możliwa w całych Niemczech nawet w obecnej fazie boomu, a EuroPaule i jego znajomości rynku są dosyć powierzchowne.

Co najmniej to pokazuje, że jesteś ekspertem w korzystaniu z Google!
Zarzucasz mi „sprytny sprzedażowy” sposób promowania wspomnianego funduszu. A sam poruszasz się na poziomie pośrednika nieruchomości.
Oczywiście, taka kalkulacja pasuje, o ile wszystko idzie zgodnie z planem. Ale kilkumiesięczna pustka lub nieprzewidziane prace remontowe mogą szybko zmienić tę kalkulację. A nie są one na pewno zabezpieczone kwotą 175 euro na opłaty związane z nieruchomością. Jest tyle samo przykładów rozczarowanych inwestorów funduszami, co nieruchomościami.

Nie chcę ogólnie przedstawiać nieruchomości jako złej inwestycji. Ale to też nie jest proste panaceum. Należy podchodzić do tego równie mądrze i odpowiedzialnie jak do innych inwestycji. I powinno to być rozsądne posunięcie w ramach ogólnej strategii.

Cytat od finansów

Co mają do czynienia wahania cen złota z dochodem z wynajmu, Paule? Byłoby mi nowością, gdyby to złoto nagle zaczęło mi płacić czynsz. Ale może jest na odwrót: wahania cen złota pokazują, jak silnie ludzkie emocje, takie jak chciwość i strach, mogą wpływać na ceny, co w największym stopniu dotyczy twojej rekomendacji funduszu, która jest codziennie obrotowa.

Przepraszam, że nie podzielam twojego skupienia na dochodach z wynajmu. W moim ostatnim wpisie pozwoliłem sobie sformułować kilka podstawowych przemyśleń na temat inwestycji w nieruchomości, wykraczających poza aspekt dochodu z wynajmu.
Mam nadzieję, że w ramach wolności słowa to jest jeszcze dopuszczalne. Wahania cen złota (a także akcji, obligacji itp.) pokazują przede wszystkim, co się dzieje, gdy ogromna masa ludzi goni za jednym samym pomysłem inwestycyjnym. I od kilku lat nieruchomości cieszą się dużym zainteresowaniem.... .

Uwaga żart:
Jeśli nie dostajesz czynszu z złota, może zrobisz coś źle. My jako bank otrzymujemy dość atrakcyjny czynsz za skrytki, w których trzymają nasi klienci swoje skarby (gdybyśmy policzyli cenę za metr kwadratowy...)
Koniec żartu.

Miłego weekendu!
Paule

Napisany przez finance
Bez żartów:
Który bank zatrudnia takiego amatora jak Pan, który oczywiście zna tylko zwrot z inwestycji w sejfach?

Gdybym był agentem nieruchomości, nie umieściłbym tutaj linka do Immowelt, w przeciwieństwie do Pana, który za każdym razem stara się promować swój blog finansowy na forum.
Nawiasem mówiąc, nawet inwestycja w zwykłe ubezpieczenie emerytalne z gwarantowanym oprocentowaniem plus nadwyżką byłaby lepszą, znacznie mniej ryzykowną rekomendacją dla ArmerTeufel71 niż Pana zalecenie na temat funduszu, który odnosi całkowitą porażkę.

Google ma wielką zaletę: pomaga udowodnić twierdzenia, ujawnia oszustów i ułatwia czytelnikowi zrozumienie pewnych rzeczy.

Napisany przez EuroPaule
Osiągnęliśmy więc ponownie punkt, w którym brakuje faktów i argumentów (zostały już wystarczająco często powtórzone) i stosuje się tylko osobiste ataki, obelgi i wyzwiska. Nawet urojenia innego (?) użytkownika są przyjmowane... . To schemat nie jest ani nowy, ani oryginalny, ale dość często spotykany na forum.

Ta dyskusja jest teraz zakończona. Jednak zakładając, że niedługo znów się tu spotkamy: Do zobaczenia wkrótce.

Paule

Nawet urojenia innego użytkownika są przyjęte... .

Sperling, nudzisz. Czy nie powinieneś gdzieś promować swojego bloga i/lub funduszy Twojego pracodawcy?

Napisany przez EuroPaule
Drogi Panie Pryorze,

dziękuję za podpowiedź. Przepraszam, że przeszkadzam!

Mocne. Przekonujące argumenty. Zawsze imponujesz swoją mieszanką precyzyjnego prowadzenia broni retorycznej i zawodowej niekompetencji. Ale skoro chciałeś też być mega śmieszny, chcę się do Ciebie przyłączyć:

Napisany przez McLinsey
Aby uzyskać tak niskie oprocentowanie, musisz najpierw kupić nieruchomość. Bez zabezpieczenia nie możesz uzyskać takiej kwoty dostępnej do wykorzystania.

Cześć McLinsey,
zdobycie pieniędzy nie byłoby problemem. Moje liczby były autentyczne, nie było też żadnych warunków. Było to także wspomniane powyżej.
Niemniej jednak, nie znalazłem żadnej inwestycji, która byłaby dla mnie przekonująca i usprawiedliwiałaby ryzyko w moich oczach.
Nawet w przypadku nieruchomości. Jeśli ktoś teraz ma zamiar mnie zacytować i zapytać skąd mam to tak dokładnie wiedzieć - mam wynajętą nieruchomość.

Pozdrowienia i miłego wieczoru dla wszystkich!
Werner

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata