Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: pożyczka udzielona przez pracodawcę.

Napisany przez juchimanu
Cześć!

Mam zamiar poprosić mojego pracodawcę o przejęcie finansowania od banku.
Między mną a moim pracodawcą istnieje bardzo dobre zaufanie.
On również wie o moim zadłużeniu.
Rozmawialiśmy już o tym, żeby firma przejęła kredyt od banku, ponieważ mój bank pobiera dość wysoką stopę procentową.
Chodzi o kredyt w wysokości około 43500 euro.
On już mi kiedyś powiedział możemy znaleźć inne rozwiązanie.
Dla mnie jest to trochę dziwne prosić go o przejęcie tego i spłatę mu.
Dlatego moje pytanie brzmi, czy to byłoby dobre rozwiązanie? Czy są jakieś kwestie, które powinienem wziąć pod uwagę zanim zapytam?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ostatecznie liczą się warunki i jaka pewność siebie jesteś w stanie zapewnić swojemu pracodawcy. Brzmi dobrze. Nie każdy pracodawca to robi.

Napisany przez Money13
Tak bym również powiedział. Po prostu wyjaśnij wszystko szczegółowo i dokładnie się zorientuj, jak sporządzić solidną umowę. Wtedy nic nie powinno pójść nie tak, prawda?

Napisany przez Daniel2504
Cześć,

w zasadzie Twój pracodawca może udzielić Ci kredytu i spłacić nim kredyt w banku.

Jednak konieczne jest sporządzenie pisemnej umowy kredytowej (z wysokością oprocentowania, miesięczną ratą, okresem kredytowania itp.), ponieważ w przeciwnym razie urząd skarbowy może uznać to za korzyść majątkową i wymagać opodatkowania. W rezultacie zarówno pracodawca, jak i pracownik-kredytobiorca mogą napotkać trudności.

Ponadto należy pamiętać, że pracodawca może w pewnych okolicznościach żądać pełnej spłaty pożyczki w przypadku wypowiedzenia lub odejścia z firmy, co może również powodować problemy.

Warto też zastanowić się, czy chcesz wystawiać się na presję bycia zawsze zadłużonym u pracodawcy.

Dodatkowo należy uprzednio sprawdzić, czy i jakie koszty (opłata za wcześniejszą spłatę) poniesie bank, w którym zostanie spłacony kredyt. W zależności od terminu ważności oprocentowania mogą to być znaczne koszty, które mogą przewyższyć rzeczywistą korzyść.

Pozdrawiam
Daniel

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata