Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Problemy z wypłatą KFW.

Napisany przez Stefan1973
Cześć,

Być może ktoś z was może mi pomóc...

Pod koniec 2011 roku kupiliśmy stary Dom (z 1898 roku) i złożyliśmy wniosek o kredyt KfW.
Obecnie mam problemy z wypłatą mojego kredytu KfW.
Chodzi o programy 141 i 152 (dotacje na pojedyncze działania).
Przy renowacji wspiera mnie kierownik budowy, który jest jednocześnie doradcą energetycznym.

W kosztorysie programu 152 uwzględniono kotłownię na pelety. KfW zwróciło uwagę na to i zablokowało całe środki pod koniec kwietnia. 2 maja mój kierownik budowy przygotował nowy kosztorys bez instalacji grzewczej dla mojego banku (i przekazał go dalej).

22 maja KfW zapytało o zabytek. Nie mam pojęcia, skąd KfW wzięło ten pomysł. Odmówiliśmy tego pytania i przekazaliśmy je pisemnie do banku. Bank również to dalej przekazał.

Od tego czasu mój bank nie słyszał już nic od KfW. W zeszłym tygodniu mój bank powiedział, że mój doradca energetyczny również nie może być finansowany ze środków programu 152. Podobno mój bank nie ma możliwości zapytania KfW, ponieważ tylko przekazują zapytania dalej.

Teraz moje pytania:
1. Czy rzeczywiście koszty kierowania budową/doradztwa energetycznego nie mogą być finansowane ze środków programu 152?
2. Czy mam możliwość przyspieszenia procesu? Moje rozmowy z KfW wykazały, że kolejne pismo zostało wysłane do mojego banku 10 czerwca. Jednakże nic nie ma.
3. Czy ma sens zatrudnienie adwokata, czy ktoś ma inne pomysły?

Dziękuję i pozdrawiam
Stefan

PS: Całkowita kwota finansowania wynosi 200 000 euro, a wniesiono 60 000 euro jako wkład własny.

Napisany przez Daniel2504
Cześć Stefan,

z przyjemnością postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania:

na Twoje 1. pytanie:

Tak, to jest prawda. Inspekcja budowlana w ramach programu 152 jest finansowana przez kolejny program, a mianowicie program 431, Energia Efektywna Renowacja - Inspekcja Budowlana.
Tutaj znajdziesz więcej informacji: https://www.kfw.de/inlandsfoerderung...g-%28431%29/#1

na Twoje 2. pytanie:

Bezpośrednio w KfW będzie ciężko przyspieszyć proces. Możesz jedynie prosić KfW o ponowne przesłanie wspomnianego pisma do Twojego banku.

na Twoje 3. pytanie:

Trudno powiedzieć bez znajomości szczegółów. Zalecam najpierw omówienie z swoim opiekunem, aby wyjaśnić, dlaczego wypłata nie jest możliwa i czego dokładnie wymaga się, aby ją zrealizować. Twój opiekun ma możliwość zapytania KfW. Ten komunikat bardziej wskazuje na wygodnictwo banku lub opiekuna, a nawet ośmielę się stwierdzić lenistwo. Do dobrej opieki/doradztwa należy zapytanie banku KfW, co jest problemem. Nie pozwól sobie odmówić takiej pracy. W razie potrzeby skontaktuj się z kierownictwem, kontrolą lub zarządem. W ostateczności rozważ skorzystanie z usług prawnika. Ale to musisz sam zdecydować.

Co mnie zainteresowało w Twojej relacji:

Mówisz, że cała historia trwa od 2011 roku. Zakładam, że projekty remontowe zostały już zrealizowane lub przynajmniej rozpoczęte. Jeśli tak jest, a KfW jeszcze nie zatwierdziła finansowania, istnieje ryzyko, że KfW całkowicie odmówi wsparcia, ponieważ w tych programach KfW nie finansuje rozpoczętych lub zakończonych projektów.

Konieczne jest wyjaśnienie, inaczej istnieje ryzyko, że cała sprawa stanie się bardzo nieprzyjemna i długotrwała.

Wszystkiego dobrego
Daniel

Napisany przez Stefan1973
Cześć Danielu,

dziękuję za odpowiedź.

Pozdrowienia
Stefan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!