Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co jest bardziej sensowne? kredyt na raty i umowa o oszczędzanie budowlane czy tylko kredyt

Napisany przez Bozzzi
Chciałbym wziąć kredyt, ale niestety nie wiem, który model jest dobry?

kredyt ratalny i umowa oszczędnościowo-budowlana (27-letnia stała)
Czy
kredyt ratalny (10-letni stały)

Myślę, że wcześniej, kilka lat temu, być może sam
kredyt ratalny był sensowny, gdy stopy procentowe były jeszcze wyższe,
ale obecnie stopy procentowe są na tyle niskie, że
lepiej jest zabezpieczyć je na okres kredytowania!
Ponadto wie się, że przez cały okres kredytowania
ma się zawsze taką samą równą ratę miesięczną, co przy samym
kredycie ratalnym po 10 latach niepewności co do stóp procentowych
i miesięcznej raty!

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc!
Dzięki

Re: Co jest bardziej sensowne? kredyt na raty i umowa o oszczędzanie budowlane czy tylko kredyt

Napisany przez finance
Nie musisz mieć umowy oszczędnościowej, aby zapewnić sobie stałą stopę procentową na cały okres kredytu. Można to również osiągnąć poprzez kredyt ratalny z pełnym spłaceniem kapitału. Porównaj obie opcje.

Napisany przez Bozzzi
Co to jest kredyt całkowicie spłacany? Jeszcze o tym nie słyszałem!
Ale dlaczego bank nie proponuje mi tego modelu?

Właśnie przeczytałem, co to jest... I myślę, że to nie dla mnie,
wolę pozostać przy dwóch powyższych propozycjach! Czy może jest
coś innego, co byłoby interesujące?

Napisany przez Torian
Niektóre banki/ubezpieczenia oferują również kredyty rentowe o długich okresach spłaty (np. 30 lat).

Wszyscy wiemy, który termin jest lepszy lub był lepszy dopiero po 10 latach z powodu braku kryształowej kuli...

Ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym:

Niska rata, brak możliwości specjalnych spłat --> Zdecydowanie wybierz długoterminowe zabezpieczenie przed zmianą stóp procentowych! Jest całkiem realistyczne, że stopy procentowe za 10 lat będą podwójne lub potrójne w porównaniu z dzisiejszymi. Jeśli spłacono tylko niewielką kwotę, może to szybko doprowadzić do egzekucji :-(

Wysoka rata (3% i więcej), jak również planowane specjalne spłaty --> Zabezpieczenie na 10-15 lat jest wystarczające. Alternatywnie, rozdziel na część na 10 lat i część na 20 lat, następnie spłacaj jak najwięcej w ciągu 10 lat za pomocą specjalnych spłat.

Napisany przez winfoer

Ale dlaczego bank nie proponuje mi tego modelu?

Być może bank albo doradca nie zarobili by na tym tak wiele ... .

Z danymi, które podałeś dotychczas, nie można nic powiedzieć. Napisz coś o stopach procentowych, wysokości raty, kapitale własnym, kwocie pożyczki, opłatach manipulacyjnych ...

Napisany przez Daniel2504
Cześć,

Pojęciem kredytu pełnego spłacenia rozumie się kredyt, w ramach którego cała kwota kredytu jest spłacana w ciągu okresu wiązania oprocentowania, zazwyczaj maksymalnie przez 20 lat. Dłuższe okresy wiązania oprocentowania nie są już udzielane lub są bardzo trudne do znalezienia/uzyskania.

Wymaga to jednak wysokiej stopy spłaty, na którą nie każdy może sobie pozwolić.

Przy kwocie finansowania w wysokości 150 000,00 EUR, oprocentowaniu nominalnym w wysokości 2,60% w skali roku i braku dodatkowych wpłat kapitałowych, miesięczne obciążenie wynosiłoby 825,00 EUR przy stopie spłaty w wysokości 4,0% w skali roku, aby pozostać w granicach 20 lat.

Czy to ma sens, można powiedzieć tylko wtedy, gdy zna się miesięczną zdolność kredytową, aby ustalić, czy spłata pożyczki oczekiwanej w ogóle jest możliwa w ramach maksymalnego okresu wiązania oprocentowania.

Najlepiej udaj się do swojego banku i omów z doradcą, czy w Twoim przypadku wchodzi w grę kredyt pełnego spłacenia.

Pozdrowienia
Daniel

Napisany przez 6Bankkaufmann
kredyt hipoteczny ze stałym spłacaniem kapitału zawsze jest lepszy od kredytu budowlanego, ponieważ dług jest spłacany bezpośrednio.
Porównanie na podstawie całkowitych kosztów jest więc bardzo proste.

Napisany przez C. Andreas
To nie do końca prawda. Jeśli włączy się dobre konto oszczędnościowo-kredytowe, które ma tylko 25% stopę oszczędnościową i 75% udział w kredycie, można obejść kredyt mieszkaniowy z pełną spłatą. Ponadto, dzięki temu kontu oszczędnościowo-kredytowemu, jesteś bardziej elastyczny w fazie oszczędzania, ponieważ zawsze można przerwać wpłaty lub uzyskać dostęp do oszczędności. W razie potrzeby można również skorzystać z kredytu konsumenckiego do 30 000 euro po kilku latach. W kredycie oszczędnościowo-kredytowym masz wtedy możliwość spłaty kredytu w dowolnym momencie bez żadnych dodatkowych opłat. 
Warto jednak całość układać nie jako zawieszenie spłaty, ale z kredytem ratalnym na 15 lat, w którym również spłacana jest część kredytu, a pozostały dług po 15 latach regulowany jest z pomocą dobrego konta oszczędnościowo-kredytowego. To podejście umożliwia całkowity czas spłaty wynoszący 27 lat przy całkowitej pewności co do stopnia procentowego.

Jak chcesz wstrzymać raty lub uzyskać dostęp do środków w przypadku pośrednio finansowanego kredytu hipotecznego z budżetem oszczędnościowym? W obu przypadkach nie jest to możliwe.
Mówimy o kliencie, który chce kupić teraz i nie chce oszczędzać.
Twój przykład musi być również zrozumiały dla mnie, jeśli uważasz, że pośrednio finansowany kredyt hipoteczny z budżetem oszczędnościowym jest lepszy od kredytu spłacanego w całości przy tym samym oprocentowaniu.

Jaki to jest pośrednio finansowany kontrakt budowlany?

Mówiliście o tym, że pożyczka hipoteczna na pełny spłat jest zawsze lepsza od pożyczki budowlanej. Ja tylko to zaprzeczyłem.

Jeśli nie rozumiesz, o co mi chodzi, to chyba nie miałeś wiele do czynienia z finansowaniem budowlanym.
Zazwyczaj klient chce teraz/dzisiaj uzyskać finansowanie.
Oczywiście umowa budowlana może wygrać z kredytem pełnopłatniczym, jeśli umowa budowlana jest już przyznana i jest gromadzona. Wtedy znikają odsetki pośredniego kredytu. Ale to nie jest rzeczywistość. Wielu klientów nie poświęca kilku lat na oszczędzanie i chce kupić już teraz.
Dlatego musisz zabezpieczyć finansowanie umowy budowlanej jako produkt pożyczki pośredniej od kasy budowlanej.
I w tym przypadku produkt pożyczki pośredniej z kredytem budowlanym NIE wygrywa z kredytem pełnopłatniczym przy tym samym oprocentowaniu.
Być może w twoim przykładzie, jeśli umowa budowlana jest już przyznana. Ale to nie jest typowy klient...

Moim przykładem był kredyt ratalny o czasie trwania 15 lat, w którym od razu spłacane są raty (brak zawieszenia spłaty). Dodatkowo gromadzona jest umowa oszczędnościowa budowlana, która w ciągu 15 lat spłaca pozostały kredyt lub jego część.

W umowie oszczędnościowej budowlanej można gromadzić maksymalnie 25%, dzięki czemu w ciągu 15 lat będzie dostępne 75% kredytu budowlanego.

Pytanie brzmi:

Chciałbym wziąć kredyt, ale niestety nie wiem, które rozwiązanie jest dobre?

kredyt ratalny i umowa oszczędnościowa budowlana (27-letnia stała stopa procentowa)
Lub
kredyt ratalny (10-letnia stała stopa procentowa)

Człowieku Andreas, powiedz od razu, co myślisz.
Wtedy właśnie zrozumiem, o co ci chodzi.
Tak, jeśli można zaoszczędzić na budowniczym na 15 lat - powinno być możliwe przy 25% MGH - to oczywiście jest trochę inna sprawa.
Oczywiście, bezpośrednia spłata może zostać ustawiona na zero, a wszystko wpłacone na budowniczy. W tym modelu ważne jest zarówno oprocentowanie kredytu budowniczego, jak i chęć klienta.
Bo większość osób nie wpłaca, jeśli nie musi - takie mam doświadczenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata