Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: DKB - Visa: Pytania dotyczące obsługi

Napisany przez salusina
Cześć, czytam już od jakiegoś czasu, ale nie znajduję naprawdę odpowiedzi.

W moim przypadku: Chcę podróżować z dziewczyną do USA. Znajomy polecił nam kartę kredytową Visa Cash od DKB. Ku mojemu zdziwieniu, zaproponowano mi tam od razu wspólne konto z dwiema kartami. Teraz pojawiają się pytania:

Mamy teraz 1 konto osobiste z 2 kartami debetowymi oraz 2 kartami Visa. Czy karty Visa są teraz osobnymi kontami, czy też tylko jednym kontem z dwiema kartami? W bankowości internetowej widzę jedno konto osobiste i dwa konta Visa...

Ponadto:
- Jak dokładnie działa debet w przypadku kredytu DKB-Cash (7,90% rocznie)? W jakich okolicznościach te odsetki są naliczane? Z tego, co zrozumiałem, mogę przechowywać pieniądze na karcie Visa (z oprocentowaniem 1,05%). Jeśli teraz wypłacę pieniądze za pomocą karty Visa, zostaną one odjęte. Jeśli wypłacę/wydam więcej niż jest na karcie Visa, brakująca kwota zostanie pobrana raz w miesiącu z konta osobistego DKB, a wtedy naliczone zostaną odsetki w wysokości 7,90%, tak?

- Co oznacza kredytowe linie? Czy to jest maksymalna kwota, do której mogę przekroczyć swoje konto Visa?

- Jeśli teraz wybieram się na wakacje, najlepiej przesłać na kartę Visa 2000 EUR (nie na konto osobiste DKB). Oznacza to, że wtedy maksymalnie mam do dyspozycji 2000 EUR (płatność/wypłata gotówki kartą Visa), jeśli nie chcę płacić odsetek. Potem mam dostęp do kwoty kredytowej linii oprocentowanej (7,90%)... Czy dobrze to widzę?

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem. Na tym wszystkim chaosie normalny człowiek może się zawiesić. Dziękuję za wasz trud

Napisany przez Ravemaster84
Więc masz konto osobiste z 2 podkontami (po jednym dla każdej karty kredytowej).

Jeśli masz pieniądze na koncie karty kredytowej i płacisz kartą lub wypłacasz gotówkę, odpowiednia kwota zostanie odjęta z odpowiadającego podkonta. Dotychczas wszystko prawidłowo.
Jeśli jednak obciążysz kartę ponadto, nie będziesz płacić odsetek. Nie jest to kredyt odnawialny, ale standardowy limit kredytu karty. Wierzę, że limit karty wynosi standardowo 500€.
Raz w miesiącu otrzymasz rachunek za kartę kredytową. Zawiera on wszystkie obciążenia karty kredytowej. Kilka dni później ta kwota zostanie obciążona z twojego konta osobistego. Domyślnie, DKB udostępnia limit 500€ na koncie osobistym. Jeśli przekroczysz limit, zapłacisz 7,90% odsetek.
Musisz jednak uważać, ponieważ karta DKB Visa to tzw. karta prepaid lub debetowa. Nie jest tak akceptowana jak prawdziwa karta kredytowa, na której zazwyczaj ustawiony jest wyższy limit

Napisany przez 2Escorpio
"
1. Masz [url]konto[/url] osobiste z 2 podkontami (dla każdej karty kredytowej osobne [url]konto[/url]).

2. Jeśli masz środki na koncie karty kredytowej i dokonujesz płatności kartą lub wypłacasz gotówkę, zostanie to od razu obciążone z odpowiedniego podkonta. Dotychczas wszystko zrozumiałe.
Jednak jeśli używasz karty ponad limit, nie płacisz odsetek. To nie jest [url]kredyt[/url] odnawialny, ale standardowy limit [url]kredytowy[/url] karty. Standardowy limit karty wynosi chyba 500 €.
Raz w miesiącu otrzymujesz wyciąg z karty kredytowej. Zawiera on wszystkie obciążenia karty kredytowej. Kilka dni później ta kwota zostanie obciążona z konta osobistego. Standardowo DKB ustawia limit debetu na koncie osobistym na 500 €. Jeśli przekroczysz limit, płacisz odsetki w wysokości 7,90%.

3. Musisz jednak uważać, ponieważ karta Visa DKB to tzw. karta przedpłacona lub debetowa. Nie jest tak akceptowana jak prawdziwa karta kredytowa, na której zazwyczaj ustawiany jest wyższy limit.

Cześć,

Punkty 1 i 2 są poprawne. Ograniczenia kart kredytowych / debetu mogą być inne. Ogólnie, po trzech wpłatach, można dostosować te limity do trzykrotnej wysokości wynagrodzenia. (Oczywiście wymagana jest solidna [url]zdolność kredytowa[/url]).

Punkt 3 jest nieprawdziwy. Karta Visa DKB to zwykła karta kredytowa z limitem... jedynie brak opcji płatności ratalnych. Jak już wspomniano, na początku limit [url]kredytowy[/url] jest dość niski ze względów bezpieczeństwa... po trzech wpłatach, można go dostosować.

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie, czy limit [url]kredytowy[/url] obu kart Visa jest używany wspólnie czy każda karta ma własny limit.

Oczywiście możesz używać tej karty Visa na całym świecie tak jak każdej innej karty Visa... nie masz w tym żadnych ograniczeń jak w przypadku kart debetowych lub przedpłaconych. Oczywiście musisz zadbać o odpowiednie środki na koncie... Wypożyczalnie samochodów chętnie blokują zabezpieczenia... Co oznacza, że weekend może kosztować tylko 99 [url]euro[/url], ale firma blokuje dodatkowo 250 [url]euro[/url] na wypadek dodatkowych opłat, np. za brak zatankowania paliwa po zwrocie... Ta kwota musi być dostępna w formie limitu transakcyjnego i/lub środków na karcie.

Karta debetowa (Maestro lub VPay) to oczywiście karta debetowa, ale to chyba oczywiste.

Wygląda na to, że Ravemaster pomylił się dotycząc karty przedpłaconej / debetowej z innymi bankami internetowymi, takimi jak comdirect, ing-diba itp. DKB oferuje zdecydowanie prawdziwą kartę kredytową na pełną spłatę (obciążenie co 4 tygodnie).

Pozdrawiam, esco"

Hm, jednak nie mogę zgodzić się na podstawie mojego własnego doświadczenia. Z moją kartą Visa DKB nie mogłem płacić w wypożyczalniach samochodów (Sixt/Europcar) oraz w 2 sieciach hoteli. Po prostu ta karta nie była akceptowana, mimo że miałem dostępne ponad 2000€ salda + limit karty. Limit karty wynosi u mnie 500€. Dlatego też zdecydowałem się na wybranie „prawdziwej” karty Mastercard przez Netbank.

Napisany przez 2Escorpio

Hm, ale ja osobiście nie mogę się z tym zgodzić. Za pomocą mojej karty Visa DKB nie mogłem płacić w wypożyczalniach samochodów (Sixt/Europcar) oraz w 2 łańcuchach hotelowych. Po prostu ta karta nie była akceptowana, mimo że posiadałem znacznie ponad 2000€ salda + limit kredytowy. Limit na karcie wynosi u mnie 500€. Dlatego zdecydowałem się na kartę Mastercard Netbank.

W takim razie musisz skonsultować się w tej chwili z bankiem. Może być wiele powodów, dla których odrzucono wniosek o kartę kredytową.

Sam korzystam z konta DKB i nie mam żadnych problemów... Ani w Egipcie, Australii, USA, hotelach, wypożyczalniach (Sixt, Hertz i Europcar) itp. Ale muszę dodać, że mój limit kredytowy jest znacząco wyższy i nie używam karty kredytowej na zasadzie salda.

Co jeszcze mogę sobie wyobrazić, to że bezpieczeństwa nie można zablokować na zasadzie salda. Czy kwota do zablokowania była wyższa niż 500 euro... czyli twój limit kredytowy?

btw: Dlaczego nie zwiększasz limitu? Jest to nawet bardzo proste za pomocą bankowości internetowej.

Podniesienie limitu wydaje się niemożliwe, ponieważ konto w DKB prowadzone jest jako konto domowe razem z moją dziewczyną. Brak wpływów z pensji, tylko 2 przelewy na początku miesiąca. Każde z nas ma także osobiste konto w Netbanku.

Dziękuję jednak za informację. Moja karta Mastercard jest bezpłatna przez pierwszy rok w Netbanku, a od lutego kosztuje 20€ rocznie. Mam jeszcze czas, żeby się zastanowić, czy nie można tego zrobić łatwiej.

Napisany przez Just
Jestem teraz klientem DKB i jestem bardzo zadowolony z usług. Wszystko poszło sprawnie. Zdecydowałem się na to również dzięki rekomendacji.

Aby przytoczyć Twój przykład: mogę więc przelać 2000€ na kartę VISA i następnie bezpłatnie wybrać je na całym świecie. Jeśli wpadnę w debet, zapłacę 7,90% odsetek, które DKB pobiera z konta bieżącego. Ale co jeśli na nim nie ma środków?! Czy wtedy również nie mogę wejść w debet?

Posiada się tzw. ramy dyspozycyjne. Ta rama dyspozycyjna wynosi (moim zdaniem) bezpośrednio po otwarciu do 500 €. Nie ma za to opłat. Jeśli teraz przelisz na konto 2000€, Twój całkowity limit wynosi 2500€. Można zwiększyć te 500€ również w DKB, ale wtedy odbywa się sprawdzenie wiarygodności kredytowej. Po zwiększeniu ramy do np. 2000€, możesz wejść na minus do 2000€ i nie płacisz za to nic.

Napisany przez Seimon
@ Ravemaster
Tak jak piszesz, tak samo jest z limitem dostępnych środków. konto DKB Cash na pewno jest godne polecenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata