Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszustwo przez agentów ubezpieczeniowych.

Napisany przez Minni99
Cześć kochani, Niestety, mój mąż i ja daliśmy się nabrać w sprawie zamiany naszej istniejącej emerytury Riester na umowy Wohnriester .. Ponieważ byłoby to ważne, jeśli chcemy wkrótce zacząć budować (lub kupować) .. Po 5 latach rzekomo mielibyśmy pełną sumę do dyspozycji .. Pół roku po zakończeniu .. Chcieliśmy, aby ktoś niezależny sprawdził, czy mamy wystarczające zabezpieczenie emerytalne i jeśli chcielibyśmy budować, na jaką kwotę dotychczas było to możliwe .. To, co się dowiedzieliśmy, po prostu nie może być prawdą .. Powiedziano nam, że 1) mamy gorsze umowy .. Ponieważ stare miały lepsze warunki pod względem podatkowym. 2) kwoty są zbyt wysoko oszacowane. Oznacza to, że dopiero za 13 lat będą gotowe do przekazania. Och, i opłata .. Połknęła praktycznie wszystko, co zostało wpłacone !! Czy można to cofnąć .. Naprawdę jestem zdezorientowany, jak coś takiego mogło się stać .. Kto może pomóc?

Re: Oszustwo przez agentów ubezpieczeniowych.

Napisany przez Ravemaster84

Halo, drodzy, niestety mąż i ja zostaliśmy skuszoni nadmiernym optymizmem...

Pierwszy błąd.....zawrzeć umowę, być zadowolonym, mieć wątpliwości, sprawdzić, narzekać, zamknąć sprawę, i tak dalej......

Cytat Minni99

Pół roku po zawarciu umowy... Chcieliśmy, by niezależna osoba sprawdziła, czy wystarczająco oszczędzamy na emeryturę i jaką sumę dostalibyśmy na budowę, gdybyśmy zdecydowali się na nią...

Drugi błąd... dlaczego dopiero pół roku po zawarciu? Dlaczego nie PRZED zawarciem? Kto jest tą niezależną osobą?

Cytat Minni99

O tak, a opłata... Praktycznie zjadała wszystko, co wpłacone zostało!!

To nie wina nowej umowy, lecz prawdopodobnie poprzedniej. Produkty oszczędzania na emeryturę (Wohn-Riester) zazwyczaj nie obarczają dużym obciążeniem kosztów. Nawet bez przekształcenia w Wohn-Riester te opłaty byłyby/są pobierane.

Cytat Minni99

Czy możemy to cofnąć?

Nie.

Cytat Minni99

Jestem naprawdę zdezorientowany, jak coś takiego mogło się zdarzyć...

Zobacz swoje pierwsze cytowane przeze mnie stwierdzenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata