Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przefinansowanie kasy oszczędności budowlanych i jego koszty.

Napisany przez burningbuell
Cześć razem,

nasze finansowanie było uregulowane poprzez umowę oszczędnościową na zakup mieszkania (BHW). W ramach refinansowania przeszliśmy teraz do innego banku.
W ostatnich dniach dostałem teraz pocztą od BHW następujące zestawienie kosztów:

Notariusz za uwierzytelnienie: xxx Eur
Opłata za przetwarzanie: 0,00 Eur
Opłata za rozliczenie powiernicze: 150,00 Eur

Czy ktoś może mi wyjaśnić, na co są poszczególne punkty. W szczególności opłata za rozliczenie powiernicze wydaje mi się nieuzasadniona.

Dzięki!

Steffi

Napisany przez 6Bankkaufmann
To są zupełnie normalne opłaty, które można znaleźć we wszystkich warunkach umowy. Nie chodzi tutaj o to, czy coś jest sprawiedliwe czy nie, ale o nakłady pracy, jakie ma bank. Ciesz się, że jest to tylko cesja powiernicza, a nie pełna cesja na rzecz twojego nowego banku.

Ponieważ jest to zawarte w regulaminie, jest to zgodne z prawem? I tylko dlatego, że bank ponosi pewne koszty, nie oznacza, że chodzi o sprawiedliwość czy niesprawiedliwość?
Oba argumenty bardzo słabe.

Ostatnio znalazłem kilka punktów, które moim zdaniem bardziej przemawiają na moją korzyść:

Źródło: Verbraucherzentrale
----
Opłata za depozyt przy umorzeniu kredytu hipotecznego
Niektóre instytucje ponownie wprowadzają niezgodną z prawem opłatę likwidacyjną przy spłacie lub refinansowaniu kredytu hipotecznego w postaci opłaty za depozyt. Spłata pożyczki to jednak podstawowe zadanie banku i nie może być naliczana klientowi jako szczególna usługa. Gdy notariusz przekazuje pieniądze na prowadzone dla klienta konto powiernicze w celu spłaty kredytu, roszczenie z tytułu pożyczki wygasa. Bank musi wtedy zwrócić zastaw na kredyt lub też go usunąć.
-----

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przepraszam, ale podpisując wniosek o oszczędzanie na cele mieszkaniowe, akceptujesz również Regulamin.

To nie znaczy, że poszczególne klauzule są nieważne!

Napisany przez Matthew Pryor
Następnie zatrudnij prawnika, który doprowadzi do zwrotu pieniędzy w trybie sądowym. Najlepiej z rekomendacją biura ochrony konsumenta w tle.

Przed zatrudnieniem prawnika do takich spraw, staram się zapoznać z tematem. Także chciałbym napisać do kasy oszczędności budowlanej, prosząc o sprawdzenie kosztów, zanim zwrócę się do prawnika.

Jeśli kasa oszczędności stwierdzi, że jej koszty są uzasadnione, a ja będę miał inne zdanie (na podstawie opinii także w tym forum), oczywiście skorzystam z pomocy prawnika.

Biorąc pod uwagę, że również organizacja ochrony konsumentów ma ten temat na planie, przypuszczam, że nie jestem kompletnie niepoprawny.

Być może ktoś tutaj na forum ma więcej do powiedzenia na ten temat.

Pan Pryor: zatem uważa Pan, że skorzystanie z usług prawnika jest uzasadnione. Czy jest na to jakieś uzasadnienie? Czy ma Pan doświadczenie w tym temacie?

Pomyślałem sobie....znowu tylko pęcherz

Napisany przez Matthew Pryor
Pomyślałem sobie.... znowu tylko bzdury

Dokładnie to samo pomyślałem, gdy czytałem ten bezsensowny wątek pełen gadania.

Dokładnie to samo pomyślałem, czytając ten bezsensowny wątek pełen gadania.

Wow, druga odpowiedź bez żadnej treści.
Jeśli twój intelekt na to pozwoli, zdefiniuj mi proszę pojęcie wątek pełen gadania.

Zadaję pytanie, podkreślam je opinią organizacji konsumenckiej.... Typowi, którzy tylko produkują powietrze, odpowiadają na nie bez żadnej wiedzy merytorycznej... każdy wątek staje się wtedy wątkiem pełnym gadania, bez względu na to, jak bardzo osoba poszukująca pomocy się stara.

Dlaczego odpowiadasz na moje poważne pytanie pustymi frazesami, skoro ewidentnie nie masz o nim pojęcia? Nie masz nic innego do roboty? Nikt nie chce z tobą grać? Potrzebujesz punktów online, żeby osiągnąć kolejny poziom?

Proszę, zostaw lepsze dziedzictwo dla potomnych.

Jeszcze raz dla ciebie, abyś zrozumiał/a cel forum w skrócie:

1. Ktoś zadaje poważne pytanie.
2. Osoby z wiedzą merytoryczną udzielają odpowiedzi lub kierują do już rozwiązanych wątków (jak widzisz, od punktu 1 dawno już ich nie ma).
Tutaj opinie czy zdania typu to zawsze było tak, weź adwokata, ojej, aaaa bla bla nie są traktowane jako wiedza merytoryczna.

Jeszcze jedno żądanie do ciebie, zignoruj ten wątek. Dzięki.

Wróćmy do tematu:
----------------------
Dodatkowe moje badania wykazały, że pojedyncze osoby po zakwestionowaniu tej opłaty otrzymały zwrot środków. Dotychczas banki nie deklarowały tego zwrotu jako oficjalnego zwrotu, zawsze mówiąc o dobrowolnej wpłacie. Wygląda więc na to, że kwestią czasu jest to, że ta opłata nie będzie już pobierana (patrz wyciąg z Urzędu Ochrony Konsumenta).
----------------------

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata