Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dodatek Riester / Podatek

Napisany przez Ravemaster84
Cześć wszystkim,

w tym tygodniu otrzymałem swoje oświadczenie podatkowe i mam pewne pytanie dotyczące jednego punktu.

W 2012 roku założyłem plan oszczędnościowy Riester w banku, który zasiliłem od listopada. Wpłaciłem prawie 400,- w 2012 roku. Jak dotąd wszystko w porządku.

W maju złożyłem moje zeznanie podatkowe i jednocześnie wysłałem wniosek o regularne dopłaty do mojego dostawcy. W zeznaniu podatkowym wpisałem ww. 400,- jako koszty specjalne związane z umową na emeryturę, ale teraz w oświadczeniu te 400,- nie zostały przyznane. Moje dochody brutto w 2011 roku wynosiły dokładnie 30.000,-.

Urząd skarbowy zakłada z zasady, że otrzymam pełną dopłatę i uwzględnia to w moim zeznaniu podatkowym. Ponieważ jednak nie dokonałem wymaganych wpłat w wysokości 4%, nie mam również prawa do pełnej dopłaty.

Oczywiście nie chodzi o wiele pieniędzy teraz i dla deklaracji podatkowej z 2013 roku jest to również łatwiejsze, ponieważ płacę pełne 1.946,- jako wkład własny. Chodzi mi tylko o zrozumienie sytuacji i teraz trochę się w tym gubię...

Dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam

Napisany przez Matthew Pryor
że to zrozumiałem i jakoś siedzę teraz...

Ja też. Boję się, że cię źle zrozumiałem. Czy przed Urzędem Skarbowym udowodniłeś, jakie wpłaty dokonałeś na umowę? Na przykład w formie zaświadczenia od dostawcy?

Napisany przez Ravemaster84
Otrzymałem pismo od dostawcy, w którym zostało zawarte, ile wpłaciłem. W liście znajdował się formularz wniosku o stałą dopłatę. Wypełniłem go i odesłałem. Skopię potwierdzenia zapłaty składek na umowę Riester dołączyłem do zeznania podatkowego, ponieważ byłem pewien, że muszę to udokumentować.

Napisany przez obelix
Przykład:

Twój podatek wynosi 30%.

30% z 400 euro = 120 euro.

Pełne podstawowe dodatki wynoszą 154 euro, więc w tym przypadku nie ma dodatkowej korzyści podatkowej.

Nadal nie do końca jasne, czy (w końcowym rozliczeniu) podstawą ewentualnej korzyści podatkowej jest roszczenie do dodatków (= 154 euro podstawowych dodatków) czy tylko faktycznie otrzymany dodatek.

Tendencja wskazuje na faktycznie otrzymany dodatek.

Napisany przez brainy
I otrzymuje tylko około 30% dodatku (czyli około 50 EUR), ponieważ nie wpłacił 4% swojego wynagrodzenia brutto

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata