Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy można w sklepie spożywczym wypłacić pieniądze kartą kredytową?

Napisany przez ADMCI4
Niedawno po raz pierwszy skorzystałem z możliwości płacenia kartą kredytową w sklepie Rewe. Teraz wiem, że jest to możliwe bez problemów. Można przecież także wypłacić dodatkową gotówkę powyżej kwoty zakupu za pomocą karty debetowej. Czy to możliwe również z kartą kredytową, czy faktycznie można zapłacić tylko za to, co się w danym momencie kupiło?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

Wypłata gotówki w supermarkecie przy kasie jest możliwa tylko kartą EC.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Dahut
To mogę zrozumieć dobrze, bo sklep musi zapłacić opłatę za transakcje kartą kredytową. Nie zarabia jednak nic na wypłacie gotówki, a więc opłata jest pokrywana z własnej kieszeni. Przy zakupie prowadzi to do obniżenia zysku.

Napisany przez 2Escorpio

To, co mówisz, jest zrozumiałe, ponieważ sklep musi płacić opłatę za płatność kartą kredytową. Jednakże nie zarabia nic na wypłatach gotówkowych, oznacza to, że opłatę tę pokrywa ze swojej kieszeni. Przy zakupach zysk więc się zmniejsza.

Patrzysz na to zbyt jednostronnie.

Oczywiście, masz rację w swoim stwierdzeniu, ale supermarket oferuje tę wypłatę gotówki nie dlatego, że musi, ale z powodów marketingowych.

Zakłada, że ludzie specjalnie odwiedzają supermarket zamiast iść do banku. To, połączone z minimalną kwotą zakupów, przynosi zyski supermarketowi. Na pewno będą osoby, które kupią kilka dodatkowych artykułów, aby osiągnąć minimalną kwotę zakupów lub w ogóle coś kupią, ponieważ najbliższy (bezpłatny) bankomat jest zbyt daleko. Są też ludzie, którzy właściwie poszliby do innego supermarketu, ale tylko dlatego, że istnieje opcja wypłaty gotówki, wybierają ten, który ją oferuje.

Podsumowując, efekt kosztów/zysku dla handlowca będzie pozytywny, jeśli weźmiemy pod uwagę, ile kosztuje reklama!

Napisany przez trey
Wypłacanie pieniędzy działa, ale tylko w sklepach, które oferują tę usługę. Aby to było możliwe, supermarkety muszą mieć własną umowę z ich instytucją finansową i dodatkowo płacić za ten serwis.

Napisany przez Lazarim
Cześć, o ile mi wiadomo, przy wypłacie gotówki kartą kredytową ponoszone są wyższe opłaty niż przy użyciu karty debetowej. Nie rozumiem tego sensu!?

Napisany przez 2Escorpio

Cześć, o ile wiem, korzystanie z karty kredytowej przy wypłacaniu gotówki generuje więcej kosztów niż w przypadku karty debetowej.
Również nie rozumiem tego sensu!?

Ponieważ karta kredytowa udziela ci darmowego kredytu. Ze względu na wyraźnie wyższe koszty związane z wypłacaniem gotówki za pomocą karty kredytowej (za wyjątkiem banków internetowych itp.), bank uniemożliwia korzystanie z darmowych kredytów gotówkowych... dlatego należy użyć swojego debetu z odsetkami

Napisany przez finanzexperte01
Zauważyłem, że karty kredytowe praktycznie nie są akceptowane w codziennym życiu:

Supermarket - nie

Sklep elektroniczny - nie

Sklep odzieżowy - nie

Za wypłatę pieniędzy kartą kredytową płacę 7,50 euro.

Naprawdę smutne...

Napisany przez Dahut

Za wypłatę pieniędzy za pomocą karty kredytowej płacę 7,50 euro.

Zła karta? Mnie to nic nie kosztuje, a to na całym świecie.

W moim przypadku nie miałem takiego doświadczenia. Tylko moja stacja benzynowa nie akceptuje kart, w innych miejscach płacę kartą kredytową. Jednak od lat nie byłem już w dyskoncie.

Napisany przez 2Escorpio
Nie mogę tego potwierdzić... Prawie wszędzie mogę płacić kartą kredytową.

Na stacjach Aral, w sklepach Kaisers / Rewe / Real / Metro... rezerwuję loty, hotele, artykuły elektryczne zawsze przez Amazon, a kiedy kupuję ubrania, mogę również płacić kartą kredytową w sklepach takich jak Karstadt, Runners Point czy Galeria Kaufhof.... Nawet sklep DM akceptuje karty kredytowe.

Dyskonty nie akceptują kart kredytowych, ale i tak tam nie robię zakupów.

Przy okazji: Nawet mój piekarz akceptuje karty kredytowe ^.^

Aha... Nawet Saturn akceptuje karty kredytowe, chociaż nie jest to ogólnie komunikowane i gdy się zapyta, zwykle otrzymuje się odpowiedź Nie.... Zazwyczaj akceptują je tylko przy wysokich kwotach.

Napisany przez gandalf11
Zostałem poproszony o wypłacenie gotówki podczas płacenia kartą Visa w Rewe - jednak myślałem, że to był błąd sprzedawczyni - i nie próbowałem, czy to zadziała.

Pozdrawiam, Gandalf

Napisany przez Goran

Już miałam takie doświadczenia, że karty kredytowe praktycznie nigdzie nie są akceptowane w życiu codziennym:

Supermarket - nie
Sklep elektroniczny - nie
Sklep odzieżowy - nie

Za wypłacenie gotówki za pomocą karty kredytowej płacę 7,50 euro.

Naprawdę smutne...

Ja nie mogę się z tym doświadczeniem w ogóle zgodzić. Faktem jest, że dyskonty nie akceptują kart kredytowych jako środka płatniczego, ale wtedy po prostu korzystam z mojej karty debetowej. W pozostałych przypadkach nie zauważyłem dotychczas, że karta kredytowa nie byłaby akceptowana gdziekolwiek - bez względu na to, czy to stacja benzynowa, sklep elektroniczny (Media Markt), online, itp..

Korzystam głównie z mojej karty kredytowej do bezgotówkowych płatności. Wypłaty gotówki (przy mojej karcie kredytowej zresztą również bez opłat na całym świecie) są dla mnie zazwyczaj interesujące tylko na wakacjach, ponieważ tam przy wypłatach gotówki kartą debetową zazwyczaj pobiera się horrendalne opłaty.

Wypłaty gotówki w supermarkecie (np. w Rewe) zdaniem mnie są możliwe wyłącznie kartą debetową, jeśli wartość zakupów przekracza określoną kwotę (zazwyczaj 20 - 25€).

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Z moją kartą kredytową mogę darmowo wypłacać pieniądze z dowolnego bankomatu na całym świecie.

Poza tym, Niemcy są bardzo zacofane jeśli chodzi o płatności kartą kredytową. Za granicą powszechne jest płacenie prawie wszystkiego kartą kredytową. Kawa w Starbucksie w Stambule -> karta kredytowa, bazarek w Stambule -> karta kredytowa, guma w Seven/Eleven w Szanghaju -> karta kredytowa.......

Aldi/Lidl/Penny? Brak możliwości......

Rewe/Real jest możliwe.

Napisany przez 2Escorpio

Z moją kartą kredytową mogę bezpłatnie wypłacać pieniądze z dowolnego bankomatu na całym świecie.

Poza tym, Niemcy są tak bardzo zacofane jeśli chodzi o płatności kartą kredytową. Za granicą powszechne jest płacenie prawie wszystkiego kartą kredytową. Kawę w Starbucksie w Stambule -> karta kredytowa, na bazarze w Stambule -> karta kredytowa, guma do żucia w Seven/Eleven w Szanghaju -> karta kredytowa.......

Ale w Aldi/Lidlu/Penny? Nie ma szans......

Natomiast w Rewe/Real jest możliwość płatności kartą.

Musisz jednak pamiętać o jednej rzeczy. Niemcy mają kartę debetową / girocard. Natomiast w wielu innych krajach karta Visa zastępuje kartę debetową... Banki wydają ją jako kartę kredytową, debetową lub prepaid, w zależności od zdolności kredytowej. To jest również powód, dlaczego jest ona tam bardziej akceptowana.

Napisany przez Goran
Karta kredytowa nie jest tutaj w Niemczech tak powszechnie akceptowana jak karta debetowa. Dlatego nadal są sklepy, które nie akceptują płatności kartą kredytową. Jak już wspomniałem, osobiście nie miałem z tym dotąd problemów, ponieważ w ogóle preferuję płatności kartą kredytową przy większych wydatkach (większe zakupy, tankowanie, itp.). W innych krajach zdarza się, że nawet niewielkie kwoty można zapłacić kartą kredytową - u nas nawet karta debetowa w wielu sklepach nie pozwala na płatności kartą poniżej określonej sumy zakupów.

Napisany przez JanKerber
Cześć,

tak jak ja to znam, to zależy głównie od supermarketu, w którym robisz zakupy, niektóre pozwalają na wypłacenie pieniędzy podczas zakupów.

Pozdrawiam

Napisany przez FinanzFred
Tak, możliwe jest tylko za pomocą karty debetowej, nie kartą kredytową!

Napisany przez netman

Widzisz to zbyt jednostronnie.

Oczywiście masz rację w swoim stwierdzeniu, ale supermarket oferuje tę wypłatę gotówki nie dlatego, że musi, ale z powodów marketingowych.

Zakłada, że ludzie specjalnie odwiedzą supermarket zamiast biec do banku. To wszystko w połączeniu z minimalną wartością transakcji przynosi supermarktom zyski. Na pewno będą też tacy, którzy kupią kilka dodatkowych produktów, aby osiągnąć minimalną wartość transakcji lub w ogóle cokolwiek kupią, ponieważ najbliższy (bezpłatny) bankomat jest zbyt daleko. Będą również osoby, które zazwyczaj poszłyby do innego supermarketu i tylko z powodu tej opcji wypłaty gotówki pójdą do tego, który ją oferuje.

Podsumowując, efekt kosztów/zysków będzie pozytywny dla handlowca, biorąc pod uwagę ile kosztuje reklama!

Robi się całkiem dobrze, zawsze to robię.

Napisany przez fatc01
Od 6 miesięcy wypłacam gotówkę w dyskoncie Netto za pomocą karty kredytowej, bez wahania. Innymi słowy, dokonuję zakupów za minimum 20,00 euro i wypłacam dodatkowo 200,00 euro w gotówce. Byłem sam dla siebie zaskoczeniem. Otóż miałem przy sobie jedynie kartę kredytową, a moja karta debetowa była w domu. Jednak o tym jeszcze nie wiedziałem, że nie mam przy sobie karty debetowej. Wartość zakupów przekroczyła 20,00 euro, a do tego chciałem wypłacić dodatkowo 200,00 euro. Chciałem kontynuować płatność kartą debetową, ale nagle zorientowałem się, że nie mam jej przy sobie. Poinformowałem kasjerkę w Netto, że musi anulować kwotę 200,00 euro, ponieważ mam przy sobie tylko kartę kredytową. Kasjerka w Netto odpowiedziała, że nie ma problemu, że można to zrobić również kartą kredytową. Ostatecznie odebrałem 200,00 euro w gotówce. Od tego czasu zawsze wypłacam gotówkę kartą kredytową.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możesz to również znaleźć w marketach Edeka lub stacjach Shell

Napisany przez Malapascua

Z moją kartą kredytową mogę bezpłatnie wypłacać pieniądze z dowolnego bankomatu na całym świecie.
W ogóle w Niemczech jest tak zacofane pod względem płatności kartą kredytową. Za granicą normą jest to, że praktycznie wszystko można zapłacić kartą kredytową. Kawę w Starbucksie w Stambule -> karta kredytowa, bazarem w Stambule -> karta kredytowa, gumą w Seven/Eleven w Szanghaju -> karta kredytowa.......
Aldi/Lidl/Penny tutaj ??? Nie ma takiej możliwości......

Teraz wszędzie można to robić bez problemu, i to za znacznie niższe ceny niż w Szanghaju. Teraz każda dyskontówka akceptuje karty kredytowe, a także niemal każdy sklep (IKEA to chyba jedyny wyjątek).

Napisany przez Caller
Bardzo interesujące wydaje mi się nowe możliwości płacenia kartą debetową bezdotykowo.

Czy ktoś z was już to wypróbował i czy działa od razu?
Kiedyś zapytałem w kasie w Aldi i tam powiedzieli mi, że trzeba najpierw aktywować coś w swoim banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata