Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwy jest zakup mieszkania z tym budżetem?

Napisany przez Hessenchris
Hej wszystkim,

moja partnerka (27 lat) i ja (29 lat) obecnie wynajmujemy mieszkanie i płacimy 650€ miesięcznie za 90m².
Od jakiegoś czasu zastanawiamy się, czy nie byłoby sensownie pomyśleć o finansowaniu mieszkania własnościowego.

Oczywiście obecnie kuszą niskie stopy procentowe, ale ceny nieruchomości znacząco wzrosły. Nasze wymarzone mieszkanie (mieszkanie własnościowe) tutaj w okolicy kosztuje około 170.000-199.000€.
Do tego doszłyby koszty nabycia oraz w najgorszym przypadku koszty pośrednika w wysokości 5,95%.
Ogólnie więc byłoby to około 223.000€, jeśli pośrednik nie ustąpi.

Ja sam pracuję od 3 lat i obecnie zarabiam miesięcznie od 2500 do 3100€ (netto). Dodatkowo otrzymuję 14 pensji rocznie. (13. pensja to premia świąteczna)
Na koniec tego roku przewidywany jest wzrost wynagrodzenia o 10-14%.

Dodatkowo moja partnerka zarabia 1250€/miesiąc (netto), co dzięki ukończeniu kursu doszkoleniowego w przyszłym roku wzrośnie o dodatkowe 10%. (taryfa)

Teraz jednak dochodzimy do mniej pozytywnego punktu, jakim jest kapitał własny.
Niestety nie udało nam się uzbierać dużej ilości kapitału własnego w międzyczasie. Główne powody to zakup mebli do obecnego mieszkania oraz kupno samochodu. Obecnie spłacany jest kredyt w wysokości 300€ miesięcznie, który jest bez problemu regulowany. Za 4 lata kredyt ten również zostanie spłacony. Chciałbym jednak zachować ten miesięczny wydatek w wysokości 300€ w kalkulacji, ponieważ w przypadku ewentualnego samochodu służbowego (możliwy w przyszłości) również by się on pojawił.

To, co moglibyśmy obecnie przyczynić się do zakupu:

- Kapitał własny w wysokości około 13.000€ na koncie oszczędnościowym
- Gotowy do alokacji kontrakt oszczędnościowy mieszkaniowy w wysokości 5.000€

W obecnej chwili zbieranie dodatkowego kapitału własnego nie sprawia nam większych problemów. Możemy oszczędzać miesięcznie od 700 do 1000€ bez dalszych ograniczeń. Ponadto od przyszłego roku będziemy mieć dodatkowo 120€ miesięcznie do dyspozycji, ponieważ partnerka zakończy szkolenie doskonalące.

Myślę, że w tym planowaniu miałoby sens skorzystanie z kredytu KFW (Program kredytów Na Własność Mieszkaniową KfW) i połączenie go z innym kredytem.
Teraz pojawiają się następujące pytania:

1) Czy dostaniemy/ja dostanę kredyt bankowy w tych warunkach?
2) Na jakim poziomie znajdować się będzie odsetek?
3) Jak to wygląda w przypadku kredytu KFW i wiązanie odsetek? Czy to wiązanie musi być zgodne z wiązaniem odsetek z głównego kredytu?

Teoretycznie moglibyśmy spłacać 1000€ miesięcznie bez większych problemów / ograniczeń. Nawet w przypadku, gdyby moja partnerka zaszła w ciążę i nie mogła pracować w czasie urlopu macierzyńskiego, nadal byłoby to możliwe.

Z góry dziękuję za opinie!

Pozdrowienia,
Chris

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć,
proponuję następujący sposób postępowania:
- Spłata kredytu samochodowego w wysokości 14 400 EUR (4 lata po 300 EUR miesięcznie) z własnym kapitałem
- pożyczka na zakup mieszkania i koszty dodatkowe w wysokości 223 000 EUR.
kredyt bankowy z programu KfW Wohneigentum
Podstawą finansowania jest Twoje wynagrodzenie w wysokości 2 500 EUR. Jeśli teraz rozmawiamy o urlopie rodzicielskim, to wirtualnie odejmuje pieniądze od Twojej partnerki. Wtedy wystarczy ledwie na życie.
Jednakże, po spłacie kredytu samochodowego, nie powinno być żadnych innych pozostałości po ratach kredytowych/Leasingowych.

Napisany przez Malivin
Cześć hessenchris,

niestety nie mogę ci pomóc w kwestii mieszkania.

Jednak, skoro rozważasz firmowy samochód, mogę polecić ci kalkulator samochodowy. Ten kalkulator obliczy dla ciebie, czy opłaca się mieć prywatny pojazd służbowy.

Pozdrawiam
Malivin

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,

finansowanie w pożądanej skali powinno być na solidnych nogach.

Twoje dochody, nawet bez dochodów partnera/partnerki, powinny wystarczyć na finansowanie w wysokości 110%.

Na przykład nieruchomość o wartości 200 000 € przy 10-letnim okresie obowiązywania oprocentowania i stopie spłaty 2% kosztowałaby około 800 € miesięcznie, ewentualnie mogą być uwzględnione środki KfW.

Koszty nabycia mogą być sfinansowane za pomocą długoterminowego kredytu, który wiąże się z miesięcznym obciążeniem wynoszącym około 250 €.

W konsekwencji miesięczne obciążenie całkowitego finansowania będzie wynosiło od 1 000 € do 1 100 € i będzie zatem możliwe do poniesienia. W odniesieniu do okresów zabezpieczenia oprocentowania powinieneś/ powinnaś zasięgnąć różnych ofert i dostosować je do swoich potrzeb związanych z ryzykiem oprocentowania. Obecnie długoterminowe zabezpieczenia oprocentowania na przyszłość mogą być opłacalne, być może poprzez oszczędnościowy kredyt budowlany.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Cześć hessenchris,

nie jestem w stanie pomóc Ci w kwestii mieszkania.

Ale skoro rozważasz firmowy samochód, mogę polecić Ci kalkulator firmowych samochodów. Ten kalkulator oblicza, czy opłaca się korzystać z pojazdu służbowego prywatnie.

Pozdrowienia
Malivin

Ciekawe, kiedy okaże się, że firma samochodowa w porównaniu z prywatnym samochodem wypada lepiej.... Tak naprawdę nie powinno być możliwe.

Oprócz tego dochodzą jeszcze koszty dodatkowe związane z zakupem oraz - w najgorszym przypadku - koszty pośrednictwa w wysokości 5,95%, jeśli nie da się ich uniknąć.
W sumie więc doszlibyśmy do kwoty prawie 223 000€, jeśli pośrednik nie ustąpi.

Chciałbym teraz skierować Wasze myśli w innym kierunku:

Widzicie nieruchomość i zorientowaliście się, ile bylibyście gotowi za nią zapłacić. To jest całkowita kwota X. Od tej kwoty odliczacie koszty notarialne/rejestrowe i otrzymujecie kwotę Y

Od tej kwoty odliczacie koszty pośrednictwa i proponujecie tę kwotę pośrednikowi.

Ostatecznie chodzi przecież o łączną sumę wraz ze wszystkimi kosztami, na które jestem gotowy wydać, kto bierze z tego ile, jest przecież nieistotne.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
zasadniczo zakup nieruchomości jest podobny do zakupu samochodu.
Sprzedający chce sprzedać, kupujący kupić. W związku z tym sprzedający składa ofertę, na którą kupujący może odpowiedzieć lub negocjować cenę. Jeśli uda się uzgodnić niższą kwotę - w porządku. Jeśli nie - nie ma umowy kupna-sprzedaży.
Oczywiście warto próbować negocjować cenę w dół, ale jeśli pośrednik, który działa w imieniu sprzedającego, nie ma możliwości manewru lub spodziewa się ewentualnego późniejszego sprzedania za wyższą cenę, kupujący stoi przed decyzją.

Napisany przez Daukind
Czy ktoś zwrócił uwagę na datę zamieszczenia otwartego postu?

Czy ktoś spojrzał kiedykolwiek na datę otwarcia tego posta?

Ja nie.

Dzięki Malivin!!! Bardzo mądre słowa od Ciebie....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata