Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Opłata za zmianę konta obciążeniowego jest dopuszczalna?

Napisany przez Kickers007
Cześć wszystkim,
mam pytanie: moje bank chce naliczyć opłatę w wysokości 20 euro za zmianę konta obciążeniowego dla spłaty pożyczki.
Obecnie mam trzy kredyty (na finansowanie budowy domu), co oznacza, że chcą ode mnie 60 euro.
Czy to jest normalne?
Czy w ogóle mogą to zrobić?

Dziękuję!

Napisany przez Daniel2504
Witaj Kickers007,

Twoje niezadowolenie z takim żądaniem opłaty jest dla mnie zrozumiałe.

W zasadzie bank może pobierać opłaty za zmianę i przetwarzanie umów na życzenie klienta. Jednakże powinny być one proporcjonalne.

W przypadku zmiany konta pobierającego opłatę w wysokości 20 euro wydaje się być bardzo wysoka, a proporcjonalność bez wątpienia stoi pod znakiem zapytania.

Z praktyki mogę powiedzieć, że zmiana konta do pobierania rat wymaga zaledwie kilku kliknięć.

Zdecydowanie polecam złożenie sprzeciwu wobec pobierania tych opłat i złożenie pisemnej skargi do banku.

Odpowiednią i proporcjonalną opłatą widziałbym tutaj, jeśli w ogóle za tak niewielką zmianę, pobierane są opłaty jedynie w kontekście dobrych relacji z klientami, maksymalnie 5-10 EUR.

Pozdrowienia
Daniel

Napisany przez 2Escorpio
Tak, uważam też, że powinniśmy ustalić opłatę od 5 do 10 euro za kredyt.

Ale najlepiej byłoby to ustalić z góry... Później reklamowanie się, jeśli zostaliśmy wcześniej poinformowani, zawsze jest trochę trudniejsze.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Niestety należy spojrzeć na to także nieco neutralnie.
Podpisując umowę dotyczącą finansowania budowy mieszkania, akceptuje się również regulamin banku. Koszty te powinny być wymienione zarówno w regulaminie, jak i w tabeli opłat.
Jeśli tak się dzieje, to niestety jest zgodne z prawem.
Ponieważ w umowie kredytowej powinno być również zawarte ostrzeżenie o zmianie konta rozliczeniowego.

Napisany przez Daniel2504

I powinny one być wymienione tam lub w tabeli opłat.
Jeśli tak jest, to niestety jest to zgodne z prawem.

Ale nie, jeśli są znacząco niewspółmierne i zbliżają się do niemoralności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata