Większość rzeczy wystarczy jednak jeden wyraźny zdanie, aby jeśli odczytać, czy pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy jest mylące zgodnie z orzecznictwem Federalnego Sądu Najwyższego i w konsekwencji nigdy nie zostało uruchomione. W przypadku wszystkich innych sytuacji niezwykle ważne jest skorzystanie z pomocy wyspecjalizowanego adwokata. Adwokat nie jest ważny jedynie do wykrycia błędu w pouczeniu o odstąpieniu od umowy lub sprawdzenia, czy orzeczenie Federalnego Sądu Najwyższego się sprawdza, lecz również do wyrażenia koniecznego i wymaganego trwałego odstąpienia od banku i tym samym m.in. określenia granic czasowych i wymagań. Za 2 lata mogę otrzymać moje prawo w związku z odstąpieniem od umowy, ale gdzie są wtedy odsetki i jak teraz można łatwo oszacować powstałe szkody w wyniku udanej sprawy? Zbyt skomplikowane - jak to opisano, wszystko można załatwić łatwiej, innymi słowy bez adwokata jest zbędnie trudno i skomplikowanie.
@Bankenschreck
Oczywiście istnieje wiele różnych podejść i sposobów postępowania, ale dlaczego to wszystko komplikować, skoro już jest praktykowane i można to zastosować do innych konsumentów?
Odstąpienie od umowy i jej potwierdzenie, bez względu na to, czy występuje oferta dopłaty od dotychczasowego kredytodawcy czy nie, stanowi podstawę wszystkich dalszych kroków i jest pierwszym i istotnym celem oświadczonym przez konsumenta. Ale jak już wspomniałem, po tym następują dalsze kroki, które muszą zostać podjęte w określonym czasie (4 tygodnie) w taki sposób, że wszystko jest harmonijne pod względem czasowym, terminy nie są przekroczone, a wymagane środki pieniężne są dostępne w odpowiednim czasie, jeśli odstąpienie zostanie potwierdzone. I pewna rzecz jest pewna, bank, który otrzymuje odstąpienie, nie musi natychmiast na wszystko wyjawiać, o wiele mniej w określonym czasie. Nie ma żadnego procesu sądowego, jedynie życzenie klienta, dopiero proces sądowy może rozstrzygnąć o prawie i niesprawiedliwości, a to może potrwać lata. Można to wszystko ominąć, specjalizowani adwokaci (a ich nie jest tak wielu) znają procedurę, jak to zrobić, ale jeszcze raz, jeśli odmowa odstąpienia zostanie potwierdzona przez dotychczasowego kredytodawcę, dla konsumenta jest konieczne pośpieszenie, ponieważ nowy
kredyt musi szybko i przede wszystkim wiążąco być dostępny.
Może wcześniej nie mogłem zadać pytania, które nie jest wiążące, innymi słowy, nadać jej wiążący charakter poprzez odpowiednie umowy kredytowe, aby potem po prostu je odkładać, aż bank, który ma zostać spłacony, zaakceptuje odstąpienie przed jej podpisaniem.
Terminy przyjęcia (wynikające z wiążącego przyjęcia finansowania, którego potrzebuję, aby właściwie odstąpić od umowy), a także nowe terminy odstąpienia po podpisaniu nowego
kredytu, a jeśli się chce uniknąć przekroczenia terminu przyjęcia, ograniczają mnie zarówno czasowo, jak i wymagają jasnego postępowania, jak opisano, zarówno pod względem prawnym, jak i w zakresie zobowiązań i trwałości nowego zobowiązania kredytowego. Bez tego nie mogę pozwolić na ślepe odstąpienie, ale także nie mogę ślepo podpisać nowego
kredytu, nie mając potwierdzenia odstąpienia.
Myślę, że wszyscy zrozumieli i mogą to zrozumieć.
Decydującym i koordynacyjnym elementem całej sprawy jest praktyka lub mechanizm, który się kryje za całym tym zagadnieniem, a nie wyrok czy teoria!!!