Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Czy teraz kupować złoto?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jestem nowym użytkownikiem na forum i mam nadzieję, że pomożecie mi fachowo. Usłyszałem od dobrego znajomego, że w najbliższym czasie ma nastąpić krach na giełdzie. Ten znajomy sam pracuje w branży finansowej i m.in. trzymał bardzo wiele papierów wartościowych, które teraz wszystkie! sprzedał i teraz ulokował w złocie. Właściwie nie jest on zwykle taki pesymistyczny. Mam konto maklerskie w UBS (pochodzę ze Szwajcarii) o wartości około 9500 CHF (5777 euro). Teraz mam zamiar rozwiązać to konto i ulokować w złoto. Dodatkowo chciałbym kupić za 5000 CHF (3040 euro) złota o wartości około 8800 euro. Moi rodzice obecnie trzymają akcje Galenika o wartości około 300 000 CHF (182 432 euro). Mają także zamiar sprzedać te akcje i ulokować w złoto (akcje są obecnie dość wysoko oceniane, ale spadają). Niestety nie mam doświadczenia na giełdzie. W szkole średniej mieliśmy przez pewien czas ten temat, ale niewiele zapamiętałem. Dlatego liczę na waszą pomoc. 1. Czy krach na giełdzie w najbliższej przyszłości jest prawdopodobny lub bardzo silny wzrost wartości złota? Według mojego znajomego cena złota najpierw ma wzrosnąć do 5000 CHF (3040 euro) za uncję, a następnie nawet do 50 000 CHF (30 405 euro) za uncję. 2. Czy zainwestowalibyście w złoto w obecnym momencie, czy może lepiej w inny metal? A może powinienem pozostać przy moim koncie maklerskim? 3. Jeszcze raz odnośnie kupna złota. Czy kupujemy tam złote sztabki czy monety i przechowujemy je w banku? Czy mogę kupić złoto bezpośrednio przez mojego banka (np. bankowość internetowa)? Mam zamiar w najbliższym czasie trochę poczytać książek na temat giełdy i wtedy również inwestować w akcje itp. (m.in. spekulacje). Ale zanim do tego dojdzie, minie trochę czasu. Bardzo wam dziękuję z góry za wasze starania, Raphael

Napisany przez 2cybercrash
Szanowny Helveticus, nie jesteśmy tutaj usługą doradczą. Osoby, które nie mają pojęcia o giełdzie i nie potrafią poważnie zająć się złożonymi mechanizmami rynkowymi, powinny trzymać się z dala od tego fachu. Dosyć mamy już proroków krachu, dziękujemy, nie potrzebujemy więcej! Jedyne zalecenie, jeśli na prawdę masz wystarczająco czasu i zainteresowania, to włącz się aktywnie w dyskusje na forum. Metale szlachetne to temat, który jest tutaj od dawna omawiany. Cena złota jest względnie wysoka, jest trwałe i zawsze przewiduje kurs dolara. Jeśli ktoś lubi złoto, to po prostu je kupuje i staje się wystarczająco dojrzały lub bystry, aby móc je sprzedać z zyskiem lub stratą. Osobiście, w tej chwili nie mam fizycznego złota, oprócz kilku sztuk monet jako pamiątek. Jednak niektóre akcje firm wydobywających złoto są na atrakcyjnych, uczciwych wycenach, takie jak Goldfields (GFI lub GOLI w CHF) lub Goldcorp (GG).

Napisany przez svx_biker
Cześć Helveticus, Mogę się tylko zgodzić z odpowiedzią cybercrash. Jednak niektóre stwierdzenia sprawiły, że zaczęłam się zastanawiać: Aktualnie trzymasz akcje Galenika o wartości około 300 000 CHF. Wartość papierów wartościowych powinna być nieco zdywersyfikowana. Nie powinno ograniczać się to do jednego tytułu. Teraz wszyscy! sprzedał i teraz zainwestował w złoto. Znowu to samo: zawsze na całość ??? :roll: Niewiarygodne, że ktoś działa w ten sposób w obszarze finansowym. Co do złota, możesz również sprawdzić jego przebieg kursu (tutaj po lewej). W poprawkach w ostatnich latach złoto było często dość mocno karane.

Napisany przez ADMCI4
Tak, teraz ponownie skonsultowałem się z tym znanym i dostałem wydrukowane slajdy PowerPoint. Ogółem było ich około 20. Skanuję teraz wybraną część. https://free.pages.at/thegunner/Gold1.JPG https://free.pages.at/thegunner/Gold2.JPG https://free.pages.at/thegunner/Gold3.JPG https://free.pages.at/thegunner/Gold4.JPG Co myślicie o tym? Mówią między innymi o tym, że cena może wzrosnąć do 50000$ za uncję. Ponadto mój znajomy dał mi dość obszerny raport The Privateer w języku angielskim. To Globalny Raport. Zawiera on mniej więcej to samo co slajdy. Co teraz zrobić w moim i w miejscu moich rodziców? Kupić akcje kopalń złota, kupić złoto, zostawić wszystko tak, jak jest?

Napisany przez Karat
Drogi Helveticus, Chciałbym się przyłączyć do mojego poprzedniego piszącego! Udzielenie porady rodzicom jest możliwe tylko wtedy, gdy znamy dokładne warunki finansowe, jak również warunki życiowe i plany życiowe. Ogólnie i w oderwaniu od kontekstu można powiedzieć, że: - Pozycja Galenika w wysokości 300000,00 franków stanowi ryzyko skupione. Tutaj warto zrealizować zyski i dostosować pozycję do ogólnego portfela. Zbyt mało znam tę akcję. - Zamiana Galenika na złoto byłaby również błędem. Jedno ryzyko skupione byłoby zamienione na inne. Nie mam nic przeciwko rozsądnemu udziałowi złota w portfelu. Jednakże złoto może przez długi czas pozostawać na jednym poziomie oraz nie przynosić zysków. Aby móc Ci pomóc lepiej z dala, na pewno potrzebowalibyśmy więcej informacji od Twoich rodziców. 1. Ile lat mają Twoi rodzice? Ilość dzieci? 2. Jakie są dochody rodziców i z jakich się składają (dochody z pracy, dochody z kapitału, dochody z wynajmu nieruchomości, dochody emerytalne, itp.) 3. Jak składa się cały majątek finansowy (akcje, obligacje, produkty strukturyzowane, ubezpieczenia na życie, metale szlachetne, prywatne pożyczki, itp.) 4. Czy Twoi rodzice posiadają własny Dom i/lub nieruchomości pod wynajem? 5. Czy Twoi rodzice mają jakieś oczekiwania dziedziczenia? Jeśli tak, to w jakiej wysokości? 6. Czy Twoi rodzice planują przekazać swoje dziedziczenie na rzecz dzieci w najbliższej przyszłości? Jeśli tak, to w jakiej wysokości (ogółem) i w jakim czasie? 7. Czy planują na starość (sytuacja mieszkaniowa na starość, optymalizacja dochodów na starość, planowanie podatkowe, wzajemne zabezpieczenie w przypadku śmierci jednego z rodziców, itp.) Po zebraniu tych informacji (karty muszą być odkryte) można uzyskać pierwszy ogląd sytuacji, a następnie przystąpić do szczegółowego planowania. Konieczne jest ustalenie rozsądnego poziomu akceptacji ryzyka oraz opracowanie planu majątkowego, który będzie odpowiadał wszystkim okolicznościom, obecnej i przyszłej średnio- oraz długoterminowej sytuacji życiowej. Widzisz więc, wszystko to jest dość skomplikowane. Odpowiedź na Twoje pytanie, gdy jest wyrwane z kontekstu, byłoby bardziej niż niesolidne. Jedyną zasadą inwestycji, którą można zastosować w Twoim przypadku, jest unikanie ryzyka skupionego. Zarówno w przypadku Galenika, jak i w innych pojedynczych akcjach, jak również w przypadku ZŁOTA! Karat PS: Proszę zauważyć, że przy czytaniu jakichkolwiek rekomendacji: - Im większe litery, tym bardziej krzykliwe i fałszywe (z własnego interesu) są rekomendacje. - Co do gazet, niezależnie od obszaru, czy finansowego czy politycznego, należy zauważyć, że najbardziej uczciwą stroną zawsze jest ta ostatnia, im dalej w głąb gazety sięgniesz, tym mniej prawdy się w niej znajduje. Artykuły stają się mniej precyzyjne, stronnicze, rzeczywistość miesza się z interesami osobistymi, życzeniami, manipulacją, domysłami. Spróbuj tego w swojej gazecie codziennej. Odkąd czytam gazety, co już trochę czasu sięga, zaczynam od końca. Jeśli raz nie mam czasu przeczytać całej gazety, po dotarciu do środka przeczytałam najważniejsze. Pierwszą połowę gazety trzeba przemyśleć bardziej, ponieważ zawsze trzeba rozważyć, czy i w jakim stopniu to jest prawdą. Trochę złośliwie można by nazwać pierwszą połowę gazet kącikiem łamigłówek. Prawda, nieprawda, prawda, nieprawda, prawda, nie....

Napisany przez svx_biker
Rekomenduję śledzenie wiadomości gospodarczych i sytuacji na giełdzie. Jaki jest twój horyzont czasowy?? 1 rok, 10 lat, 30 lat?? Twierdzenia Eichelburga nie są nowe. Zawsze możesz je przeczytać np. w kolumnach Eichelburga. Dla mnie to przede wszystkim panika i marzenia (cena złota na poziomie 50000$). Szczególnie przygotowania wydają się bardzo przesadzone: - w ciągu miesiąca może być już za późno - Finanse: brak długów - Zaprocentowanie żywności Te historie pojawiły się już 2 lata temu, gdy cena złota rosła. Tymczasem cena wróciła do normy. Jak dużo jesteś gotów stracić, jeśli złoto znowu spadnie, np. do poziomu 600, 500 lub nawet 300 ???? Czym będziesz żyć ty albo twoi rodzice, jeśli całe pieniądze są zainwestowane w złoto, które nie przynosi odsetek? Jako uzupełnienie załączam wykres złota z ostatnich 5 lat. To nie było zbyt dobrym inwestycją w ubiegłym roku. Jednak od początku 2003 roku wygląda to imponująco. Pogląd, że złoto nie ucierpi na korekcie na rynkach akcji, nie sprawdził się ostatnio. Podczas ostatnich dwóch większych korekt z lutego 2007 roku i maja 2006 roku cena złota również znacznie spadła. Szczyty początku 2006 roku nie zostały już osiągnięte w przeciwieństwie do rynku akcji... Następny wykres przedstawia niemiecki rynek (DAX) z ostatnich 5 lat. Uważam, że wypowiedzi Waltera K. Eichelburga trzeba mocno uwarunkować. Pytanie jest zwłaszcza, w jakich horyzontach czasowych się myśli i jest się gotowym działać. Kolumna Zakaz złota w umyśle pochodzi z stycznia 2006 roku, a nawet wtedy mówiło się o przedstawionym tu krótkim spadku. Jeśli przeszukasz artykuły pod kątem konkretnego horyzontu czasowego, staje się to dość mgliste. Zwróć uwagę także na artykuł Karata tuż przedtem. W planowaniu finansowym jest tak wiele aspektów do uwzględnienia. Jeśli zajmiesz się tylko jednym z nich (akcje, pieniądze, nieruchomości, itp.), istnieje duże ryzyko, że przeoczyłeś ważny punkt i/lub posiadasz ryzyko skupienia w jednym miejscu. Edycja: Zamieniono wykresy, aby było łatwiej do porównania

Napisany przez Springer
I jutro świat się zawali :P Ale na poważnie, długoterminowo też widzę wzrost cen złota, na giełdzie akcji także będzie korekta, nie ma wyczarowania, aby takie prognozy składać. Czy cena złota w ostatnich dniach wzrosła? Nie, spadła znacząco, srebro grzecznie podąża za nim. Dokąd zmierza podróż? W ciągu najbliższych 2-3 lat może dojść do 1000$ za uncję, ale 50000$?! Srebro powinno być w stanie zyskać mocniej niż złoto w ciągu najbliższych lat ze względu na wydobywane złoża (a tym samym na współczynnik w stosunku do złota). Ogromną zaletą srebra, złota i innych metali jest to, że nie można ich wydrukować jak pieniędzy. Wszystko inne zostało już powiedziane przez moich kolegów z forum. I jeszcze jedna wskazówka: Lepiej zainwestować w fizyczny metal, jeśli masz małe pojęcie o kopalniach/certyfikatach/ETF-ach itp. Dlaczego? Niewiele kopalń faktycznie jest w stanie wydobywać metale ekonomicznie i osiągać zyski, wiele z nich upadnie zanim to osiągną (patrz np. Gleneagle Tread). Dźwignia jest odpowiednio większa, ale również wahania są większe. Więc lepiej bezpośrednio wkładać, w twoim przypadku.

Napisany przez Hans
Helveticus pisze: Tak, zapytałem jeszcze raz tego znajomego i dostałem wydrukowane slajdy z prezentacji. Ogólnie było ich około 20. Wybrałem kilka i zeskanowałem. https://free.pages.at/thegunner/Gold1.JPG https://free.pages.at/thegunner/Gold2.JPG https://free.pages.at/thegunner/Gold3.JPG https://free.pages.at/thegunner/Gold4.JPG Co o tym sądzicie? Mówi o tym m.in. rozwój cenowy do 50000$ za uncję. Mój znajomy dał mi także dość obszerny raport The Privateer po angielsku. To jest Globalny Raport. Mniej więcej to samo jest w raporcie i slajdach. Co byście teraz zrobili na moim miejscu oraz na miejscu moich rodziców? Kupilibyście akcje kopalń złota, złoto, czy pozostalibyście przy obecnym stanie?
Slajdy to puste słowa, lepiej ich w ogóle nie czytać! Hallo, to jest sprzeczne z wszystkimi zasadami sztuki inwestowania :wink: Pytania dotyczące inwestycji w złoto trzeba postawić w szerszym kontekście! Złoto rośnie, a dolar amerykański spada - gdzie długoterminowo oczekuje się dolara, na poziomie $1.00 czy $1.40, jeśli to drugie, to zyskujemy na złocie 15% => Odradzałbym zakładać złocone skarby - chyba że jako biżuterię dla żony :wink: Dywersyfikacja na giełdzie to podstawa, dlatego należy zastanowić się, jak sensownie zdywersyfikować 300 tysięcy. Ja bym przesunął 300 tysięcy w ten sposób: 20 % w ETF-y indeksowe DJSXE i XMSMI (małe koszty, korzystna klasa aktywów) https://www.swx.com/market/quotes/etf/table_en.html 35 % w energetyce, budownictwie, producentach sprzętu w Europie (Bouygues, E-ON, Royal Dutch, Siemens) 30 % w kolejne, obiecujące blue chipy (Nestle, Novartis, Münchner Rück, Zurich) 15 % trzymaj jako gotówkę, na późniejsze użycie

Napisany przez ADMCI4
Slajdy są dość utopijne lub przerażające. Skontaktuję się z doradcą finansowym, on już to naprawi (aż sam zrozumiem wystarczająco wiele o tej sprawie).

Napisany przez Karat
Drogi Helveticus, jeśli Twoje zapytanie tutaj było naprawdę poważne, o czym wątpię ze względu na Twoją reakcję na nasze częściowo obszerne odpowiedzi, wygląda na to, że Ty lub Twoi rodzice stają się typowymi ofiarami banku. W ostatnim numerze K-Geld przetestowano 5 doradców inwestycyjnych w renomowanych bankach. Żaden z tych 5 nie zdołał całkowicie przekonać. Również w Twoim przypadku prawdopodobnie doradcy te banki spróbują wcisnąć Ci kilka funduszy własnych. To nie zawsze musi być złe, ale niestety zazwyczaj tak jest, ponieważ bank rzadko poświęca czas na zbadanie ogólnej sytuacji klienta. Bank jest przecież firmą, która chce zarabiać pieniądze. Robi to z klientami. Absolutnie nie mam nic przeciwko zarabianiu pieniędzy, ale w relacji bank - klient według mojej dinozaurzej opinii powinno liczyć się dobro klienta. A pod pojęciem dobra klienta mam na myśli nie tylko to, czy stopa zwrotu jest o 0,25% wyższa czy nie. To są ogólne okoliczności, które trzeba wziąć pod uwagę, a może to być dość skomplikowane dla doradcy. Poproś o propozycje od co najmniej 3 banków. Ale daj bankowi jasno do zrozumienia, jaki jest sens i cel inwestycji. Jak długo kapitał nie będzie potrzebny lub kiedy i ile z niego będzie potrzebne. Być może zabierz ze sobą kopię ostatniego zeznania podatkowego Twoich rodziców. Podaj również swój poziom ryzyka. Gdy otrzymasz propozycje, możesz je tutaj przedstawić. My je będziemy sprawdzać i oceniać krytycznie, tak dalece jak to możliwe z tej odległości. Karat

Napisany przez admin
Czy teraz warto kupować złoto? Tutaj znajdziesz więcej interesujących wpisów: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=1993

Napisany przez heipe
Znalazłem do tego aktualne wywiad... Ronald-Peter Stöferle w wywiadzie Zakup złota nadal sensowny | biallo.at heipe

Napisany przez ProperSoul
Znalazłem również interesujący artykuł na ten temat: Oto link do artykułu, proszę także przejść do linku prowadzącego, ponieważ tam jest to bardzo szczegółowo przedstawione. Pozdrowienia ProperSoul

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata