- czw cze 07, 2007 9:59 pm
Cześć,
jestem nowym użytkownikiem na forum i mam nadzieję, że pomożecie mi fachowo. Usłyszałem od dobrego znajomego, że w najbliższym czasie ma nastąpić krach na giełdzie. Ten znajomy sam pracuje w branży finansowej i m.in. trzymał bardzo wiele papierów wartościowych, które teraz wszystkie! sprzedał i teraz ulokował w złocie. Właściwie nie jest on zwykle taki pesymistyczny.
Mam konto maklerskie w UBS (pochodzę ze Szwajcarii) o wartości około 9500 CHF (5777 euro). Teraz mam zamiar rozwiązać to konto i ulokować w złoto. Dodatkowo chciałbym kupić za 5000 CHF (3040 euro) złota o wartości około 8800 euro.
Moi rodzice obecnie trzymają akcje Galenika o wartości około 300 000 CHF (182 432 euro). Mają także zamiar sprzedać te akcje i ulokować w złoto (akcje są obecnie dość wysoko oceniane, ale spadają).
Niestety nie mam doświadczenia na giełdzie. W szkole średniej mieliśmy przez pewien czas ten temat, ale niewiele zapamiętałem. Dlatego liczę na waszą pomoc.
1. Czy krach na giełdzie w najbliższej przyszłości jest prawdopodobny lub bardzo silny wzrost wartości złota? Według mojego znajomego cena złota najpierw ma wzrosnąć do 5000 CHF (3040 euro) za uncję, a następnie nawet do 50 000 CHF (30 405 euro) za uncję.
2. Czy zainwestowalibyście w złoto w obecnym momencie, czy może lepiej w inny metal?
A może powinienem pozostać przy moim koncie maklerskim?
3. Jeszcze raz odnośnie kupna złota. Czy kupujemy tam złote sztabki czy monety i przechowujemy je w banku? Czy mogę kupić złoto bezpośrednio przez mojego banka (np. bankowość internetowa)?
Mam zamiar w najbliższym czasie trochę poczytać książek na temat giełdy i wtedy również inwestować w akcje itp. (m.in. spekulacje). Ale zanim do tego dojdzie, minie trochę czasu.
Bardzo wam dziękuję z góry za wasze starania,
Raphael