Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jakie zabezpieczenie emerytalne od 30 roku życia?

Napisany przez ThinkPad
Cześć!

Mam około 27 lat i właśnie skończyłem studia, zaczynam się martwić o moje zabezpieczenie emerytalne. Jak dotąd nie mogłem niczego odkładać, bo pracowałem tylko trochę obok studiów na podstawie umowy 400€.

Ale w co warto zainwestować, jeśli nie zaczynam nauki zawodu już w wieku 16 lat? Niestety nie mam w tym pojęcia.

Tu można się dowiedzieć o papierach wartościowych, diamentach i innych rzeczach, ale co naprawdę zapewni mi bezpieczeństwo w przyszłości i przyniesie korzyść za 40 lat?

Szacuję moje miesięczne dochody netto na początku na około 1.500-1.800 euro, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Pozdrowienia

Napisany przez Ravemaster84
To, co będzie dobre w przyszłości, nie zostanie ci powiedziane w sposób wiarygodny. Połączenie różnych opcji przynajmniej zredukuje ryzyko. Można się spierać o diamenty i metale szlachetne.

Jednakże o wiele ważniejsze jest zabezpieczenie przed ryzykiem. ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej + ubezpieczenie na życie i doznane niezdolności do pracy powinny być priorytetem. Ewentualnie inne ubezpieczenia, jeśli ktoś chce się zabezpieczyć. Następnie należy zacząć budowę majątku na krótko- i średnioterminowe cele. Dopiero potem należy zająć się emeryturą. Przed krótkoterminowymi celami warto jednak zaplanować i zbudować rezerwę finansową.

Napisany przez ThinkPad

Nikt wiarygodnie nie może powiedzieć, co będzie dobre w przyszłości.
Mieszanka wszystkiego przynajmniej zmniejszyłaby ryzyko. Chociaż można polemizować o diamentach i metali szlachetnych.

Jednak najważniejsze jest zabezpieczenie przed ryzykiem. OC prywatne + ubezpieczenie od niezdolności do pracy powinny być priorytetem. Być może również inne ubezpieczenia, jeśli chcesz się ubezpieczyć. Następnie należy zająć się budowaniem majątku na cele krótko- i średnioterminowe. Dopiero potem powinieneś zająć się emeryturą. Przed krótkoterminowymi zakupami jednak warto jeszcze zaplanować i zbudować rezerwę finansową.

Czy to ma znaczenie, że jestem (ciężko) niepełnosprawny? Co konkretnie byś mi polecił, jeśli poza OC i ubezpieczeniem zdrowotnym nie mam kompletnie niczego innego?

Jestem trochę sceptyczny co do agentów ubezpieczeniowych, bo słyszy się o nich wiele złego. Dlatego chciałbym się najpierw tutaj zorientować.

Napisany przez Matthew Pryor
Przynajmniej nie otrzymasz standardowych form zabezpieczenia przed utratą zdolności do pracy (czy w ogóle ich potrzebujesz?) jak KTG, ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy lub prywatna renta inwalidzka.

Co byś mi konkretnie zalecił, jeśli nie mam nic poza ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczeniem zdrowotnym?

W kwestii zabezpieczenia przed ryzykiem utraty zdolności do pracy? Nic. Czy korzystasz z świadczeń państwowych? Czy istnieje potrzeba pokrycia innych ryzyk? Czy rozważać zabezpieczenie dla członków rodziny? Mienia domowego? Kosztów procesu? Zwierząt? Czy posiadane są nieruchomości własne czy wynajmowane?

Napisany przez AV-Planer
Cześć ThinkPadie,

zanim zaczniesz myśleć o oszczędzaniu na emeryturę, najpierw powinieneś zabezpieczyć się przed ryzykami istotnymi (odpowiedzialność, choroba, niezdolność do pracy). Ze względu na Twoje znaczną niepełnosprawność, obszary związane z chorobą i zdolnością do pracy nie będą optymalnie ubezpieczone, ale w zależności od rodzaju Twojej niepełnosprawności, istnieją możliwe alternatywy o mniejszym zakresie ubezpieczenia. Możesz to skonsultować z niezależnym doradcą finansowym.

Jeśli chodzi o emeryturę:
Istnieje wiele możliwości inwestowania kapitału w różne rodzaje produktów. Całościowa koncepcja musi zawsze kierować się zasadą dywersyfikacji ryzyka. Nie ma jednego idealnego produktu ani jednej idealnej formy inwestycji. Planowanie emerytalne dotyczy bardzo długich okresów czasu i nikt nie może przewidzieć, jak sytuacja będzie wyglądać za 10, 20 czy 40 lat!

Ważne jest podejście do planowania emerytury w sposób systematyczny i elastyczny, abyś mógł regularnie dokonywać zmian i dostosowań. Wymaga to dużych kompetencji, ponieważ podstawowe błędy w realizacji często ujawniają się dopiero po wielu latach.

Niestety, jak wspominasz, nasza branża ma często problemy z wizerunkiem. Ale tak jak są słabi doradcy finansowi, tak samo są słabi lekarze, prawnicy, itp.

Myślę, że najlepiej postąpisz, jeśli zainwestujesz trochę czasu i wysiłku na początku, aby znaleźć dobrego doradcę, który w idealnym przypadku będzie Cię towarzyszył przez całe życie. Doradztwo finansowe opiera się na zaufaniu. Dobry doradca potrafi wszystko wytłumaczyć w sposób zrozumiały. Jeśli czegoś nie rozumiesz, trzymaj się z daleka.

Napisany przez Liaata
Warto docenić, że już teraz myślisz o przyszłości.
Moim zdaniem solidna emerytura w przyszłości powinna składać się z mieszanki surowców, akcji, oszczędności w walutach.
Mieszkalna nieruchomość zapewnia pewne bezpieczeństwo i dobry nastrój.
Ogólnie rzecz biorąc, decyzję tę należy podjąć ostrożnie i starannie.
Trzymaj swoje pieniądze na koncie oszczędnościowym i poświęć sobie czas.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata