Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Sukces na giełdzie / praca

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Chciałbym zadać dwie interesujące pytania. 1. Ile zarobiliście w zeszłym roku i od kiedy jesteście na giełdzie? 2. Gdzie i jako kto pracujecie, jaki macie zawód? Pozdrowienia i miłego wieczoru.

Napisany przez Karat
Drogi Helveticus! Z takimi pytaniami nie robisz sobie tutaj w forum zbyt wielu przyjaciół! Twoją naiwność mogę zrozumieć jedynie jako twoją młodzieńczą lekkomyślność. Przypuszczam, że jesteś bardzo młody. Chcesz tu coś od nas. W takim razie, mielibyśmy jakimś prawem oczekiwać trochę więcej informacji od ciebie. Możesz zapoznać się z dotychczasowymi wpisami członków, którzy cię interesują. Wtedy będziesz miał z grubsza pojęcie o ich filozofii inwestycyjnej. Naprawdę nie sądzisz, że ktoś tutaj udzieli ci żądanych informacji, czyż nie! W kolejnym kroku prawdopodobnie będziesz chciał poprosić nas o kopię zeznania podatkowego i portfela papierów wartościowych!!!!! Wszyscy jesteśmy gotowi pomóc, o ile jest to możliwe z dystansu. Jednakże co najważniejsze, osoba mająca pytanie powinna przedstawić je możliwie precyzyjnie i tak, jak w twoim przypadku, dokonać bardziej szczegółowych wyjaśnień, w przeciwnym razie udzielenie porady o jakiejkolwiek wiarygodności nie jest możliwe. Po prostu nie wystarczy zapytać: Czy posiadanie 300 000,00 franków w akcjach Galenica to za dużo i czy pieniądze powinny zostać zainwestowane w złoto! Co w każdym razie byłoby nonsensem! Karat

Napisany przez 2cybercrash
Karat lubi mówić w liczbie mnogiej MY. Proszę, Karat, wykonaj swoją Pomoc i Doradztwo, których tu z całą pewnością nie oferujemy, na swoją odpowiedzialność. Platforma służy do wymiany poglądów aktywnych traderów/inwestorów: Osobiście nie udzielam nikomu pomocy, nie udzielam wskazówek, nie zmuszam nikogo do żadnych działań. Coś takiego byłoby arogancją. Każdy jest tu odpowiedzialny za siebie. Wskazane są własne propozycje, stanowiska, pomysły, mogą być omawiane, różne punkty widzenia mogą być argumentowane i uzasadniane. Ponownie przypominam o zasadach forum https://www.boersenportal.ch/forum/viewtopic.php?t=515 To nie jest miejsce dla przedszkolaków czy dzieci szkolnych? W tym kontekście, Twój cybercrash

Napisany przez Hans
Helveticus pisze: Cześć, Mam tutaj dwie interesujące pytania. 1. Ile zarobiliście w zeszłym roku i od czasu wejścia na giełdę? 2. Jako co i gdzie pracujecie lub jakie macie wykształcenie? Pozdrowienia i miłego wieczoru.
Tutaj możesz także zadać pytanie :lol: :lol: :lol: https://www.wallstreet-online.de/ Na jakim urzędzie skarbowym pracujesz? :shock:

Napisany przez Globalist
a na pewno ucieszyliby się również na www.warrants.ch :lol:

Napisany przez Karat
Drogi Cybercrash, gdy mówię o MY, oczywiście zawsze masz wyłączenie. Nie ma sensu uczyć kogoś strategii rabatowej tutaj. Możesz być więc spokojny. Ty nie należysz do MY! To zależy ode mnie, czy i w jaki sposób odpowiadam na pytanie kogoś, nawet jeśli jest ono naiwne. O ile pytanie jest sformułowane w porządnym tonie, oczywiście. Jeśli nie chcesz komuś odpowiadać, to Twoja sprawa, nikt Cię do tego nie zmusza. Po prostu zignoruj to, bez dodawania swoich trzech groszy. Proste, prawda? Nie każdy (włącznie ze mną) może wiedzieć o giełdzie tak dobrze jak Ty. Większość MY tutaj w forum wciąż się uczy, a najlepiej to robić, gdy dyskutuje się na temat różnych opinii. Sędzia, który decyduje co, jak i kiedy jest dobre, jest zupełnie zbędny. Karat

Napisany przez Springer
Helveticus pisze: Witaj, mam tutaj dwie interesujące pytania. 1. Ile zarobiliście w zeszłym roku oraz od momentu wejścia na giełdę? 2. Co i gdzie pracujecie lub jakie macie wykształcenie? Pozdrowienia i miłego wieczoru.
Raphael chce znaleźć użytkowników z najlepszym wykształceniem, pracą i najlepszymi wynikami. To wynika z treści pytania. Z ekonomicznego punktu widzenia może to być prawdziwe, ale niestety jest to błędne podejście w tej społeczności. Tutaj nie prowadzi się rankingów, użytkownicy starają się dokumentować i dyskutować swoje działania w obszarze giełdy. Forum ma na celu generowanie wartości dodanej dla wszystkich, a nie przeglądanie profili osobistych w nadziei, że można dostosować pewne zachowania do własnych interesów i z tego czerpać zyski :roll: W końcu jest tu wystarczająco dużo inspiracji :idea:

Napisany przez David
Helveticus pisze: Cześć, Mam tutaj dwa interesujące pytania. 1. Ile zarobiliście w zeszłym roku i od czasu wejścia na giełdę? 2. Jako co i gdzie pracujecie, jakie macie wykształcenie? Pozdrowienia i miłego wieczoru.
Cześć Helveticus Na ten temat przeczytałem pewnego razu badanie, które twierdziło, że wykształcenie lub stanowisko nie mają wpływu na sukces na giełdzie. Jak w przypadku wszystkich badań, na pewno istnieje przeciwne badanie. Przeczytałem to w Bilanz lub CASH, nie jestem pewien. Aby odnieść sukces na giełdzie, musisz najpierw wiedzieć, kim jesteś jako inwestor lub hazardzista, w zależności od ryzyka istnieje wiele strategii, z których każda może prowadzić Cię do celu.

Napisany przez Mooie
Jak odkryć, jako zupełny nowicjusz, jaki rodzaj inwestora jesteś? Przepraszam za absolutnie podstawowe pytania, naprawdę nie mam pojęcia. Jednakże, rozmawiałem wczoraj z fryzjerką, która osiągnęła naprawdę dobre zyski na giełdzie i teraz myślę, że to co potrafi, ja też potrafię ;-) Może ktoś mi pomóc i udzielić wskazówek. Mam wiele głupich pytań. Jak zdobyć informacje o rynku? Czytając odpowiednią literaturę? Pytając guru od giełdy? Jeśli mam konto inwestycyjne, czy dostanę dane giełdowe w czasie rzeczywistym? Jak wysokie są około opłaty za kupno i sprzedaż oraz jakie koszty poniesie mnie konto inwestycyjne? Kiedy jest właściwy moment na rozpoczęcie inwestycji. Niestety, jestem osobą, która zawsze skłonna jest czekać. No dobrze, nie były to pytania dotyczące rozliczeń podatkowych, jednakże jestem ciekawy czy dostanę odpowiedzi. Z góry dziękuję tym, którzy nie uważają tego za głupie.

Napisany przez richard100
Mooie pisze: Jak odkryć, jako zupełny nowicjusz, jaki typ inwestora jesteś? Proszę wybaczcie absolutnie żłobkowe pytania, naprawdę nie mam pojęcia. Wczoraj rozmawiałam jednak z fryzjerką, która osiągnęła naprawdę dobre zyski na giełdzie i teraz myślę, że jeśli ona potrafi, to ja też mogę ;-) Być może ktoś może mi pomóc wskazówkami. Mam wiele głupich pytań. Skąd mogę zdobyć informacje o rynku? Czytanie odpowiedniej literatury? Pytanie znachora giełdowego? Jeśli mam konto maklerskie, to czy otrzymuję w czasie rzeczywistym dane giełdowe? Jak wysokie są około opłaty za kupno i sprzedaż oraz co kosztuje mnie to konto maklerskie? Kiedy jest właściwy moment na wejście. Niestety jestem osobą, która zawsze lubi czekać. Dobrze, teraz to nie były pytania dotyczące zeznania podatkowego, ale jestem ciekawa, czy dostanę odpowiedzi. Dziękuję z góry tym, którzy nie uważają tego za zbyt głupie.
Cześć Mooie Mnóstwo pytań naraz :lol: Postaram się tu trochę pomóc. 1. Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. :lol: 2. Zajmij sobie trochę czasu i przeczytaj, co było napisane w tym forum w ciągu ostatnich miesięcy. Jest tam wiele dobrych wskazówek. 3. Kupuj, gdy wszyscy sprzedają, sprzedawaj, gdy wszyscy kupują. To proste powiedzenie, ale trudno zastosować to w praktyce. 4. Nie rozpraszaj się. Trzymaj się jednego konkretnego rynku i śledź go dokładnie. Jak w sporcie, sukces odnosi tylko ten, który specjalizuje się w danej dyscyplinie i potem dużo ćwiczy. Bez wspomagania (jak opcje etc.) :wink: 5. Zapisz się na przykład do Finanz u. Wirtschaft. 6. Załóż konto w Postfinance. To rzadka platforma, która nie pobiera opłat za prowadzenie konta. Poszczególne prowizje znajdziesz na www.postfinance.ch (Kursy w czasie rzeczywistym) 7. Inwestuj tylko pieniądze, których nie będziesz potrzebował w ciągu następnych 5-10 lat. Każdy giełdowiec ma martwy kapitał w PF. Czyli akcję w strefie straty. Musisz mieć cierpliwość, aby akcja w końcu wróciła do zielonej strefy. 8. Zarabianie pieniędzy na giełdzie to ciężka praca, rzadko kończąca się sukcesem. :wink: Życzę Ci powodzenia Pozdrawiam Rich

Napisany przez Mooie
Cześć Rich, Dziękuję Ci za wyczerpujące odpowiedzi. Wygląda na to, że obecnie muszę poczekać i najpierw zebrać informacje. Przeczytałem już naprawdę wiele, ale nadal nie jestem daleko. Jednak teraz jestem przekonany, że po prostu brakuje mi podstawowej wiedzy. Postanowiłem przyswoić sobie tę wiedzę do końca roku. Zobaczymy, czy wtedy będę się czuł wystarczająco pewnie, aby zacząć. Do tego czasu na pewno będę regularnie czytać i starać się nawiązywać kontakty z innymi.

Napisany przez Mooie
Przepraszam, czy masz miejsce na jeszcze jedno głupie pytanie? Dlaczego zawsze istnieje wiele różnych akcji o tej samej nazwie? Wczoraj przeczytałem artykuł o IsoTis, gdzie wspomniano, że obecnie cena jednej akcji wynosi 7 dolarów. Jednak gdy szukam tej nazwy, widzę tytuł, który jest znacznie niższy. Do tej pory zrozumiałem, że akcje mogą być notowane na różnych giełdach. Ale dlaczego istnieje kilka z dodatkową literą N po nazwie, ale o zupełnie różnych cenach?

Napisany przez 2cybercrash
Akty są często notowane na różnych giełdach (do handlu). Na przykład spółka Isotis jest notowana na giełdzie SWX (Szwajcaria) w walucie CHF po kursie około 95 raportów. Na koniec lipca akcje zostaną zdekatowano ze SWX i znikną. Następnie akcje muszą być notowane na giełdzie NASDAQ w Nowym Jorku (głównie dla technologicznych spółek z USA) po kursie około 7$. Tam spółka pozostanie notowana. Ten tytuł nie jest zalecany dla mało doświadczonych inwestorów, ponieważ nie ma wartości dochodowej, a opiera się głównie na badaniach i rozwoju, co pochłania dużo kapitału. Dotychczas nie wykazano stabilnych zysków. Brak przełomowych produktów.

Napisany przez Springer
Mooie pisze: Przepraszam, jest miejsce na jeszcze jedno głupie pytanie? Dlaczego zawsze istnieje cała gama akcji o tej samej nazwie? Przeczytałam niedawno artykuł o IsoTis, a tam mowa była o tym, że obecnie ma ona wartość 7 dolarów. Kiedy jednak szukam tej nazwy, otrzymuję tytuł, który jest znacznie poniżej tej kwoty. Do tej pory rozumiałam, że tytuł można kupić na różnych giełdach. Ale dlaczego istnieje wiele z dodatkowym N o zupełnie różnych cenach?
Cześć Mooie, to tak naprawdę dość proste, litera N w dodatku do tytułu oznacza akcje na okaziciela, czyli rodzaj zabezpieczenia. Zobacz przykład akcji ABB w poniższym linku, ceny są różne, ponieważ akcje są zazwyczaj notowane na wielu giełdach: https://www.cash.ch/search/kurse/aktien/1222171 Nawiasem mówiąc, uważam Twój sposób postępowania za bardzo rozsądny: zdobyć podstawy, a potem działać Pozdrowienia, Springer

Napisany przez Springer
cybercrash pisze: Tytuł nie jest zalecany dla mało zaawansowanych, nie ma wartości dochodowej ale badania i rozwój, spala dużo kapitału.
Dla pełności informacji chciałbym również wyrazić swoją opinię na ten temat. To prawda Cytat od cybercrash Dotychczas brak naprawdę solidnego osiągnięcia zysku. Również to jest prawda Cytat od cybercrash Brak przełomowych produktów. Tutaj się nie zgadzam! Produkty generują dochody, dlatego są przełomowe, w przeciwnym razie wzrost obrotów nie wzrósłby z roku na rok, inaczej mówiąc, są one sprzedawane. Klienci firmy IsoTis zostali przekonani jakością, a nie strategią wojny cenowej. Wiele produktów jest w fazie rozwoju i oczekuje na zatwierdzenie FDA. Wiele z nich jest zlicencjonowanych i dobrze zabezpieczonych strategicznie itd. itp. W wątku IsoTis można znaleźć wystarczająco dużo postów z odpowiednimi linkami potwierdzającymi to. Jednak dalsze dyskusje należy prowadzić w wątku dotyczącym IsoTis, ponieważ IsoTis nie jest odpowiednie dla Muster Hans. Być może jestem nieco wrażliwy, ponieważ jestem zainwestowany, ale zależy mi na poprawności (czy to w ogóle jest słowo? :wink: )

Napisany przez Mooie
Bardzo serdecznie dziękuję za każdą radę, którą tu dostaję. Teraz stworzyłem wirtualny portfel inwestycyjny i będę przez jakiś czas spokojnie obserwować. Na razie giełda i tak spada, mam nadzieję, że zyskam trochę bezpieczeństwa do czasu, gdy sytuacja się poprawi. Muszę jednak szczerze przyznać, że jest mi trudno, bo mam naprawdę wielką ochotę działać. Jak Wam udało się rozpocząć? Czy wielu z Was profesjonalnie zajmuje się giełdą?

Napisany przez Springer
Cześć Mooie, chciałbym nawiązać do Twojego ostatniego pytania. Poznałem giełdę dzięki rodzinie/z grona znajomych, ale przez długi czas się wstrzymywałem i tylko obserwowałem z dwóch powodów: - Nie miałem wystarczająco dużo pieniędzy, na które mogłem zrezygnować -Nie miałem jeszcze wystarczającej wiedzy podstawowej i dojrzałości Moje zainteresowanie zaczęło się stopniowo zwiększać, gdy w mojej karierze zawodowej coraz częściej mierzyłem się z zagadnieniami z zakresu ekonomii. Podjęłem studia, a potem miałem wrażenie, że jestem już wystarczająco dojrzały. Pieniądze miałem już też zebrane. Wtedy otworzyłem konto w Yellowtrade. Wydało mi się to rozsądne, ponieważ nie pobierają opłat za prowizję i opłaty są niższe niż w banku. Kilka rad, które jeszcze nie zostały wspomniane, może być dla Ciebie interesujących: - Dywersyfikacja portfela (to taki klasyczny... przepraszam), oznacza to, że nie inwestujesz wszystkiego w jedną akcję, ale też nie tylko w jedną branżę! Albo też nie tylko w akcje... w zależności od tolerancji na ryzyko. Ponieważ trzeba wspomnieć także o tym, że akcje można dywersyfikować poprzez inne instrumenty finansowe, takie jak opcje (instrumenty pochodne), certyfikaty (na przykład na indeksy), metale szlachetne, obligacje, itp. - Pomocne jest również umiejętność czytania bilansów, rachunków zysków i strat oraz rozszerzonych przepływów pieniężnych, interpretowania danych finansowych oraz obliczania wskaźników. To można się nauczyć, chociaż to ostatnie zajmuje dużo czasu i szybko staje się skomplikowane, zwłaszcza gdy jest napisane w językach obcych. - Ponadto zaleca się lekturę literatury fachowej, np. książki Pierrea Novello ""Börsenfibel"". Oczywiście internet również oferuje wiele możliwości, jeśli chodzi o szukanie informacji. - Należy mieć na uwadze wskaźniki lub sytuację rynkową. Pytania takie jak: Co robi dolar i lider DowJones? Jakie są ceny ropy, stopy procentowe czy inflacja i recesja? Takie pytania są istotne, tu portal giełdowy może wiele zaoferować, moim zdaniem. Są jednak również czasopisma takie jak Stocks lub FUW, które rzetelnie i niezależnie informują o sytuacji rynkowej. - Dla pierwszych inwestycji poleciłbym wybór rynku krajowego, aby uniknąć problemów z walutami i opłaty na krajowych giełdach są niższe. Podobnie jak Rich, uważam że warto inwestować w firmy, których produkty/usługi rozumiesz, być może nawet sam korzystasz? Bardzo dobrze jest, jeśli potrafisz ocenić zarządzanie firmą i znasz ich wartości dla akcjonariuszy. - Ilość akcji w portfelu? Oczywiście, jest to kwestia indywidualna, ale pamiętaj o jednym: Musisz zarządzać/inwestować swoimi inwestycjami w pełnym tego słowa znaczeniu, czy to pielęgnować, czy jakkolwiek inaczej nazwać. Z więcej niż 12 tytułami już sobie nie poradzisz, ponieważ musiałbyś: śledzić bilans, rachunki zysków i strat, wskaźniki, wiadomości, produkty, rynki, zarządzanie, itp. dla każdej inwestycji, jeśli sam aktywnie zarządzasz swoim portfelem. Ja trzymam zazwyczaj nie więcej niż 10 tytułów, to już mój maksymalny limit z moim dostępnym czasem. - Co kupić? Tę decyzję musisz podjąć sam. Myślę, że także tu portal giełdowy może wiele zaoferować. P.S. Lista nie jest wyczerpująca i kilka istotnych wskazówek zostało już wspomnianych przez Richa i Cybercrash. Ale za treść możesz mnie wziąć odpowiedzialnego :wink: Teraz nie przychodzi mi nic mądrego do głowy :P

Napisany przez Mooie
Wielkie dzięki Springer. Miło jest przeczytać, że nie trzeba być koniecznie inwestorem giełdowym, aby móc zorientować się w temacie. Jednak ponownie jestem zaskoczony, jak głęboko trzeba zanurzyć się w temacie, aby móc skutecznie handlować. To z całym tym zamieszaniem z walutami również jest niezmiernie pomocne. Ale muszę zadać zupełnie praktyczne pytanie. Jeśli otwieram konto w Yellowtrade, na pewno potrzebuję żółtego konta i dostępu do bankowości internetowej. Następnie muszę przelać określoną kwotę na to konto, aby móc kupować akcje do mojego portfela. Opłaty maklerskie raczej nie zostaną obciążone portfelem, tylko kontem. Jeśli coś sprzedam, przychód zostanie prawdopodobnie ponownie zaksięgowany na koncie. Czy do tej pory wszystko działa bez problemów, jeśli chodzi o waluty CHF? I co dokładnie kupić? Jest tu wiele wskazówek, które jednak dla początkującego nie są łatwe do zrozumienia ;-). Ale walczę krok po kroku przez chaos giełdowy. A w nocy śni mi się guru od giełdy :roll:

Mooie pisze:To z tym zamieszaniem z walutami jest naprawdę bardzo pomocne. Ale muszę zadać naprawdę praktyczne pytanie. Gdy otwieram konto maklerskie w Yellowtrade, na pewno będę potrzebować konta w kolorze żółtym i dostępu do bankowości internetowej. Następnie muszę przelać określoną kwotę na to konto, dzięki której będę mógł kupować akcje do mojego konta maklerskiego. Prowizje raczej nie będą pobierane z konta maklerskiego, lecz z konta. Jeśli coś sprzedam, wypracowany dochód również zostanie zaksięgowany na koncie. Czy dopóki chodzi o wartości w CHF, wszystko poszło sprawnie? Cześć Mooie, Po prostu odwiedź www.postfinance.ch Klienci indywidualni, e-trading, wersja demonstracyjna. Znajdziesz tam wszystkie informacje, których potrzebujesz. Aby kupować akcje, musisz mieć pieniądze na koncie. Poczta nie jest bankiem. Dlatego współpracuje z Banque Cant. Vaudoise. Kiedy dokonujesz transakcji, wszystko odbywa się poprzez Pocztę, ale w tle działa BCV. Pozdrowienia Rich

Napisany przez Springer
"
Bardzo dziękuję Springerowi. Miło jest czytać, że nie trzeba być koniecznie giełdowym specem, aby móc się zorientować. Jednak jestem znowu zaskoczony, jak głęboko trzeba zanurzyć się w temat, aby móc odnosić sukcesy w handlu. Drżące ręce to zgubna sprawa.

Dzięki temu podejściu wielokrotnie udawało mi się odnieść sukcesy inwestycyjne.

Cytat od Mooie

To z tym manipulowaniem walutami jest również bardzo pomocne. Ale muszę naprawdę zadać praktyczne pytanie. Jeśli otworzę [url]konto[/url] w depozytarni Yellowtrade, na pewno potrzebuję żółtego konta i dostępu do bankowości internetowej. Następnie muszę przelać określoną kwotę na to [url]konto[/url], dzięki czemu będę mógł kupić akcje do mojego depozytu. Prowizje są zapewne naliczane raczej na koncie niż w depozycie. Jeśli teraz coś sprzedam, wpływy będą zapewne ponownie przypisane na [url]konto[/url]. O ile chodzi o wartości w CHF, wszystko działa bez problemów?

Jesteś już w pewien sposób blisko. Żółte [url]konto[/url] i Yellowtrade funkcjonują na osobnych platformach w sieci. Otrzymujesz zatem oddzielne [url]konto[/url] w Yellowtrade i możesz bardzo łatwo zwykłego komputera przenieść środki na [url]konto[/url] Yellowtrade. A teraz uważaj, zazwyczaj Postfinance prowadzi trzy konta w Yellowtrade: 1 x $, 1 x CHF i 1 x EUR, możesz potem określić, na które [url]konto[/url] chcesz otrzymać środki z zleceń sprzedaży. Dzięki temu już jest uproszczenie, jednak nie ponosisz ryzyka walutowego, jeśli pozostajesz na początku w CHF. Prowizje są naliczane bezpośrednio na twoje [url]konto[/url] Yellowtrade, a nie na twoim komputerze. Dla dokładniejszych informacji Rich na pewno również może ci pomóc.

Cytat od Mooie

Tak, a co kupić? Jest tutaj wiele wskazówek, które jednak dla początkującego nie są tak po prostu zrozumiałe ;-). Ale każdego dnia staram się przemierzać kroki przez chaos giełdowy. A w nocy śni mi się guru giełdowy :roll:

Tak, to ma w sobie coś, daj sobie czas i inaczej po prostu zapytaj, ja również ciągle się uczę! Sprawdź także, czy użytkownicy nie podają dodatkowych informacji o ewentualnych specyficznych ryzykach związanych z daną akcją: np. region, stabilność polityczna, firma z dużym zadłużeniem, ograniczona wymienialność lub bardzo mały wolumen obrotów, akcja o wysokim ryzyku itp.

Cześć Springer, czy godzina 23:05 ma dla Ciebie jakieś znaczenie?... :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Springer
richard100 pisze: Cześć Springer, czy 23:05 mówi ci coś?... :lol: Pozdrowienia Rich
Cześć Rich, tak, byliśmy synchronizowani :wink:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata