Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy otrzymam kredyt? Jeśli tak, to gdzie?

Napisany przez Brandon
Cześć,

jestem tutaj nowy/niezaznajomiony w sprawach finansowych.

Moja dotychczasowa historia: wkrótce skończę 23 lata i właśnie w lutym zakończyłem sukcesem moje kształcenie na mechanika pojazdów samochodowych.

Obecnie uczestniczę w dwuletnim programie przekwalifikowania na kupca logistycznego (szansa na zatrudnienie jest bardzo duża). Ze względu na kontuzję kolana nie jestem w stanie wykonywać mojego pierwszego zawodu.

Przechodząc do sedna sprawy, potrzebowałbym około 30 000 €, które chciałbym sfinansować na 5 lat.

Mieszkam z moją dziewczyną, która nadal jest w trakcie nauki zawodu (kończy naukę w grudniu). Moje miesięczne wynagrodzenie netto wynosi około 1200 €. Po doliczeniu zarobków mojej dziewczyny i wszystkich opłat (czynsz itp.), pozostaje nam około 1500 € miesięcznie. Jeśli będę miał szczęście, do tego dochodzić może dodatkowo nawet do 400 € miesięcznie (dodatkowa kieszonkowe od firmy jest jeszcze w fazie negocjacji).

Czy istnieje możliwość, abym gdzieś dostał kredyt? Wiem, że większość wymaga zaświadczenia o pełnym zatrudnieniu od 6 miesięcy.

Jak już wcześniej wspomniałem, pozostaje mi 1500 € miesięcznie, z tego pewnie około 500-600 € przeznaczyłbym na spłatę raty kredytu. Więc finansowo nie powinno to stanowić dla mnie problemu.

Mam nadzieję, że możecie mi tu pomóc, będę bardzo wdzięczny!

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

czy dobrze rozumiem...

Twoja dziewczyna nadal się uczy? Jeśli tak, czy już ma umowę o przejęcie?

A ty obecnie uczysz się na nowy zawód, który potrwa jeszcze 2 lata? Jeśli tak, czy już masz umowę o przejęcie?

Zakładając, że żaden z was nie ma jeszcze umowy o przejęcie, sytuacja nie wygląda zbyt dobrze... Nie dlatego, że nie pracujecie na pełny etat, ale raczej dlatego, że kredyt jest na 5 lat i nie jest pewne, co się stanie po ukończeniu nauki / przekwalifikowania.

Do czego jest ten kredyt? Być może na Dom? To mogłoby ułatwić całą sytuację, ponieważ Dom mógłby być zabezpieczeniem dla kredytu.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Brandon
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Wiem, że to może brzmieć nieracjonalnie, ale chciałbym wziąć kredyt na samochód. Dotychczas miałem tylko używane samochody, z którymi miałem bardzo złe doświadczenia, teraz chcę mieć coś porządnego, z gwarancją producenta. Uzyskam dopiero za 2 lata swój oszczędnościowy plan budowlany, dlatego chciałbym poczekać te 5 lat, aż spłacę samochód, zanim zdecyduję się na zakup mieszkania lub czegoś podobnego.

Obaj nie mamy jeszcze umów na staż, ale ponieważ moja dziewczyna kończy naukę w grudniu i faktycznie ma kilka opcji na zostanie zatrudnioną na stałe, nie powinno być problemu z uregulowaniem wszystkiego finansowo za 2 lata, gdy skończę przekwalifikowanie (co wątpię).

A nawet jeśli ona nie zostanie zatrudniona na stałe, powinna mieć wystarczająco czasu na znalezienie czegoś, zanim ja zostanę bezrobotny po moim przekwalifikowaniu. Do tego czasu mógłbym spłacić wszystko z pieniędzy z przekwalifikowania. W skrócie, zawsze będzie jeden z nas zatrudniony.

Mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

ja, rozumiem, o co chodzi, ale oznacza to również 0% bezpieczeństwa dla banku. Oczywiście, twoja przyjaciółka może znaleźć pracę w ciągu 2 lat... ale może też nie znaleźć? Być może będzie musiała (z jakiegoś powodu) przebranżowić się?... Być może do tego czasu również się rozstaniecie? Nikt nie wie, jak potoczą się wydarzenia i bank nie podejmie ryzyka w tej kwestii. (Proszę nie brać tego rozstania jako złośliwości, to był tylko jeden z przykładów, jak mogłoby to wyglądać).

Widzę właściwie tylko jedną opcję, czyli gdy jest umowa przejęcia firmy lub jedno z was ma stałą pracę (umowę na czas nieokreślony) do pokazania.

30 000 euro jako zabezpieczenie, mając samochód, uważam, że w waszych obecnych sytuacjach zawodowych to nie jest możliwe. Jak wspomniałem, nie ma żadnych zabezpieczeń dla banku.

Być może ktoś ma inne zdanie na ten temat i ma jakiś pomysł, ale ja osobiście w to nie wierzę.

Pozdrawiam, escorpio

Napisany przez Brandon
Szkoda, finansowo poradziłbym sobie z łatwością. Mam nadzieję, że ktoś inny ma pomysł.

Napisany przez Yakfreak
Nie będzie zbyt wielu pomysłów, pytanie brzmi, czy w twoim wieku potrzebny jest samochód przy twoim wynagrodzeniu. W twoim obliczeniu zapomniałeś, że są jeszcze odsetki. Przy twojej zdolności kredytowej będą one oczywiście dość wysokie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Piszesz: Obaj nie macie jeszcze umów przejęcia... W związku z tym bank nie ma zabezpieczenia dla udzielenia kredytu.

Napisany przez Dahut
Widzę szanse na uzyskanie kredytu również raczej słabą i zdecydowanie odradzałbym to. Wasza przyszłość jest obecnie zbyt niepewna, aby zadłużyć się na 30 000€. Nowy samochód, który dziś kosztuje 30 000€, zaraz po rejestracji jest wart tylko około 70%, a po 2 latach zazwyczaj mniej niż połowę. Żadny poważny bank nie sfinansuje takiej inwestycji, zwłaszcza że logistyk nie zawsze zarabia zbyt dużo. Znajdźcie raczej młodego używanego samochodu do 3 lat z niewielkim przebiegiem za maksymalnie 10 000€. Taki samochód ma jeszcze gwarancję, a finansowo powinno to być wykonalne. Powinniście także wziąć pod uwagę dodatkowe koszty, takie jak ubezpieczenie, podatki, przeglądy itp. Dla drogiego samochodu te koszty będą znacznie wyższe niż dla tańszego auta. Również nie do końca rozumiem wasze obliczenia, zarabiasz 1200 netto, twoja dziewczyna jest jeszcze na naukę zawodu, ale po odliczeniu czynszu itp. pozostaje wam 1500 miesięcznie? Chyba coś tu nie gra.

Napisany przez finanzexperte01
Może warto jeszcze raz przemyśleć okres kredytowania w przypadku Twoich dochodów. Być może lepszym rozwiązaniem byłoby 10 lat.

Czy dostaniesz kredyt, nie możemy ocenić, może to jedynie Twój doradca bankowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata