Wtedy dziwi mnie jednak, że prawnik nic z tym nie może zrobić?
To jest gra, którą chętnie grają ubezpieczyciele... Celem jest osiągnięcie porozumienia w sprawie kwoty... Klient w końcu mówi „tak” do wszystkiego, bo jest osłabiony, byle tylko dostać kilka
euro, a ubezpieczyciel jest zadowolony.
Jak długo trwa
kredyt samochodowy? I do ilu lekarzy chodził twój mąż w tym czasie? Pytam, ponieważ na twoim miejscu poprosiłabym o przegląd wszystkich odwiedzonych lekarzy od ubezpieczyciela zdrowotnego... Z każdego z tych lekarzy poprosiłabym o zaświadczenie, że choroba nigdy nie została zdiagnozowana... Oczywiście nie musisz pytać zębnego czy coś w tym rodzaju... (To zajmie trochę czasu, dlatego zalecam robienie tego równocześnie).
Jednocześnie poprosiłabym od razu o skserowanie sprawozdania lekarskiego na temat wypadku + potwierdzenie od ówczesnego lekarza prowadzącego, że incydent był nagły i poprosiłabym o natychmiastową wypłatę od ubezpieczyciela. W tym liście możesz ponownie jasno zaznaczyć, że twój mąż nie wiedział o tym wcześniej i że lekarze i ubezpieczyciele, do których mąż chodził w ostatnich latach, na pewno mogą udowodnić to bez wątpienia.
Jeśli ten punkt nie zadziała, musisz po prostu poczekać na dokumentację od ubezpieczyciela zdrowotnego i lekarzy, a następnie ponownie napisać do ubezpieczyciela.
Ogólnie rzecz biorąc, w tej sytuacji adwokat (najlepiej specjalizujący się w prawie ubezpieczeniowym) byłby jednak najlepszym rozwiązaniem... Może on wywierać większą presję niż osoba prywatna. Ponadto na pewno zna inne ścieżki i pomysły, co można by ewentualnie zrobić i być może trzeba coś zrobić. Ale biorąc pod uwagę, że chodzi tylko o samochód (czyli niewielka szkoda), sądzę, że ubezpieczyciel szybko się zgodzi.
Przypadkiem nie masz od razu ubezpieczenia ochronnego?
Aha, moje informacje i sugestie są oczywiście bez gwarancji. To tylko kilka opcji, jak ja bym to zrobił... Ponieważ nie znam dokładnych szczegółów twojej umowy ubezpieczeniowej, po prostu nie jest możliwe udzielenie 100% pewności... Dlatego jak już powiedziałem powyżej... prawdziwy adwokat byłby najlepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam, escp