Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: RE: ubezpieczenie kredytu konsumenckiego odmawia wypłaty

Napisany przez Igels
Ja i mój mąż podczas zakupu samochodu osobowego przez Santander Bank zawarli dodatkowe ubezpieczenie kredytu ratalnego w Credit Life Bank. Niestety niedawno zmarł, a Credit Life Bank odmawia wyrównania finansowania, twierdząc, że rzekomo wiedział o swojej chorobie (tętniak) i był leczony. Skorzystaliśmy również z pomocy adwokata, ale na razie nie przyniosło to rezultatów. Co jeszcze można zrobić, aby przejąć pozostałą część kredytu. Kto może doradzić?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

najpierw moje kondolencje :/

wielkim pytaniem jest, czy wiedział o tej chorobie i jej nie zgłosił, czy może po prostu nie wiedział?

swoją drogą: zmieniłem tytuł postu, aby łatwiej było zrozumieć o co chodzi.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Igels
„Nie, nie wiedział, że to tętniak „aorta w klatce piersiowej” jest bardzo trudny do zdiagnozowania. Znajduje się za sercem i może zostać przypadkowo zauważony, gdy znajduje się w głowie lub brzuchu. Jeśli pęknie, nawet tego nie zauważysz, każda pomoc przyjdzie za późno, tak było w przypadku mojego męża. Jeszcze dzisiaj pełen wigoru, a następnego ranka, w ciągu godziny odszedł. Lekarze próbowali jeszcze wszystkiego, próbowali odessac krew, ale nie udało mu się. Teraz Credit Life Bank twierdzi, że rzekomo był leczony bądź konsultowany lekarsko w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy. Powiadomię Credit Life Bank, że nie zaakceptujemy tej decyzji i jeśli trzeba, przekażę tę sprawę prawnikowi, aż do sądu. Co o tym sądzisz?
Igels

Napisany przez 2Escorpio
Wtedy dziwi mnie jednak, że prawnik nic z tym nie może zrobić?

To jest gra, którą chętnie grają ubezpieczyciele... Celem jest osiągnięcie porozumienia w sprawie kwoty... Klient w końcu mówi „tak” do wszystkiego, bo jest osłabiony, byle tylko dostać kilka euro, a ubezpieczyciel jest zadowolony.

Jak długo trwa kredyt samochodowy? I do ilu lekarzy chodził twój mąż w tym czasie? Pytam, ponieważ na twoim miejscu poprosiłabym o przegląd wszystkich odwiedzonych lekarzy od ubezpieczyciela zdrowotnego... Z każdego z tych lekarzy poprosiłabym o zaświadczenie, że choroba nigdy nie została zdiagnozowana... Oczywiście nie musisz pytać zębnego czy coś w tym rodzaju... (To zajmie trochę czasu, dlatego zalecam robienie tego równocześnie).

Jednocześnie poprosiłabym od razu o skserowanie sprawozdania lekarskiego na temat wypadku + potwierdzenie od ówczesnego lekarza prowadzącego, że incydent był nagły i poprosiłabym o natychmiastową wypłatę od ubezpieczyciela. W tym liście możesz ponownie jasno zaznaczyć, że twój mąż nie wiedział o tym wcześniej i że lekarze i ubezpieczyciele, do których mąż chodził w ostatnich latach, na pewno mogą udowodnić to bez wątpienia.

Jeśli ten punkt nie zadziała, musisz po prostu poczekać na dokumentację od ubezpieczyciela zdrowotnego i lekarzy, a następnie ponownie napisać do ubezpieczyciela.

Ogólnie rzecz biorąc, w tej sytuacji adwokat (najlepiej specjalizujący się w prawie ubezpieczeniowym) byłby jednak najlepszym rozwiązaniem... Może on wywierać większą presję niż osoba prywatna. Ponadto na pewno zna inne ścieżki i pomysły, co można by ewentualnie zrobić i być może trzeba coś zrobić. Ale biorąc pod uwagę, że chodzi tylko o samochód (czyli niewielka szkoda), sądzę, że ubezpieczyciel szybko się zgodzi.

Przypadkiem nie masz od razu ubezpieczenia ochronnego?

Aha, moje informacje i sugestie są oczywiście bez gwarancji. To tylko kilka opcji, jak ja bym to zrobił... Ponieważ nie znam dokładnych szczegółów twojej umowy ubezpieczeniowej, po prostu nie jest możliwe udzielenie 100% pewności... Dlatego jak już powiedziałem powyżej... prawdziwy adwokat byłby najlepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam, escp

Napisany przez Igels
Mój mąż nie miał żadnego wypadku, a samochód kupiliśmy nowy w listopadzie 2012 roku. Wieczorem wcześniej wszystko było w porządku, a dopiero wczesnym rankiem skarżył się na bóle w klatce piersiowej. Natychmiast skontaktowałam się z lekarzem rodzinnym, który zarządził wezwanie pogotowia, ponieważ podejrzewał zawał serca. Godzinę później był już martwy, a podczas leczenia zdiagnozowano tę rozwarstwioną blaszkę. Dziękuję za wskazówki, podejmę odpowiednie kroki i poproszę mojego adwokata o pozyskanie wszystkich niezbędnych raportów medycznych. Nie będę tego tak łatwo odpuścić bankowi i zrobię wszystko, aby dochodzić praw swojego zmarłego męża - najpierw przekonuje go do ubezpieczenia, a w razie potrzeby robi wszystko, by nie wypłacić odszkodowania.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

wybór słowa wypadek był trochę nieszczęśliwy, przepraszam. Nie wiedziałem, jak najlepiej to nazwać.

Tak, najlepiej pozostać na bieżąco. Jak już wspomniałem, to znana sztuczka ubezpieczeń, ale w twoim przypadku wydaje się, że wszystko można dosyć łatwo udowodnić.

Powodzenia, a jeśli masz jeszcze jakieś pytania, wiesz gdzie jest nasze forum.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez Dahut
Na pewno powinieneś także wynająć prawnika, ale generalnie towarzystwo ubezpieczeniowe musi udowodnić, że twój mąż wiedział o tętniaku, a nie ty. Dopóki tego nie zrobią, muszą również wypłacić odszkodowanie. Niestety większość ubezpieczycieli próbuje unikać płatności, często twierdząc, że ukryłeś wcześniejsze choroby, które nie miały nic wspólnego ze śmiercią. Ostatecznie prawdopodobnie oszczędzają dużo pieniędzy, ponieważ niewielu osób faktycznie idzie do sądu, aby walczyć o swoje prawa.

Napisany przez Igels
Zatrudniłem prawnika, zobaczymy, co z tego wyniknie. Nie mam zamiaru tak szybko się poddać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata