Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: 2 istniejące nieruchomości na jedną nową

Napisany przez Baumoppel
Cześć wszystkim,

po długim zastanawianiu się trafiłem na to forum i mam nadzieję, że możecie udzielić mi kilku rad.
Nasze plany są dość kompaktowe.
Posiadamy Dom jednorodzinny z wolnostojącym budynkiem z 1999 roku na działce na prawie użytkowania wieczystego; moi rodzice posiadają mieszkanie z 1992 roku.
Na naszym domu ciąży jeszcze obciążenie, mieszkanie rodziców nie ma zadłużenia.
Teraz chcemy zbudować wspólny Dom dla nas czterech osób.
Wybraliśmy działkę na prawie użytkowania wieczystego na ten cel.
Liczymy, że cena sprzedaży domu wyniesie co najmniej 260 000 euro, a mieszkania 140 000 euro. Zatem mamy wystarczającą sumę do dyspozycji, ale jest ona związana z istniejącymi nieruchomościami. Tu widzę duży problem. Też kredyt, który jeszcze się spłaca, sprawia mi ból głowy. Czy bank przeniesie go na nowy Dom (który jeszcze nie istnieje)?
Czy istnieją modele finansowania pośredniego, które umożliwią wpłatę dużej sumy jako dodatkowej spłaty po rozliczeniu sprzedaży?
I którą krok podjąć jako pierwszy? (Umowa dzierżawy, sprzedaż domu, sprzedaż mieszkania)
Bylibyśmy nawet gotowi, po sprzedaży domu, zamieszkać tymczasowo w innym miejscu, aby już móc skorzystać z pieniędzy z jego sprzedaży. Oczywiście nie chcemy obciążać rodziców kolejną podwójną przeprowadzką.
Nie do końca potrafię sobie wyobrazić, jak sensownie ułożyć poszczególne kroki one przed drugim. I to najlepiej, bez konieczności poszukiwania innego lokum po drodze.

Kontaktujemy się właśnie z bankiem i chcielibyśmy być dobrze przygotowani do skierowania do niego konkretnych pytań.
Być może ktoś z Was miał podobne doświadczenia i może nas doradzić. Myślę, że już tak wielu innych ludzi sprzedało swoje domy i zbudowało nowe, więc w jakiś sposób musi się udać także nam.
Z góry serdeczne podziękowania
Baumoppel

Napisany przez fragmichoffline
Być może masz na myśli złożoność, ale nie jest to takie straszne.

Zalecam zachowanie istniejących nieruchomości i ich wynajęcie. W ten sposób będziesz też coś miał do opodatkowania. Dodatkowo możesz zaoferować mieszkanie rodzicom jako dodatkowe zabezpieczenie i wszystko będzie w porządku, a ty otrzymasz atrakcyjne odsetki.

Nie kupowałbym także na prawie wieczystego użytkowania - dlaczego przy tak niskim poziomie odsetek? Prawdopodobnie zapłacisz więcej na rzecz kościoła, gminy, itp., niż na rzecz banku.

Pozostałą część sfinansuj, wynajmując ją swoim rodzicom; w ten sposób będziesz mógł odliczyć ich udział od podatku.

Znajdź sobie również niezależnego doradcę. Jeśli potrzebujesz adresów, które mogę polecić (i nie, nie mam na myśli siebie; znam kilku niestety rzadko spotykanych dobrych doradców), śmiało pytaj.

Ach tak, mała dodatkowa informacja: dzierżawa wieczysta jest praktycznie jak wynajem. Kupno jest jak kupno, więc należy dodatkowo wziąć pod uwagę opłatę dzierżawy wieczystej i oprocentowanie kredytu.

Ponadto bank prawdopodobnie doradzi Ci sprzedaż nieruchomości. Prawdopodobnie za pośrednictwem swojego maklera, który następnie zarobi na tym razem z doradcą bankowym. Jeśli naprawdę chcesz sprzedać, skorzystaj z usług niezależnego maklera lub wystaw sam na sprzedaż!

Napisany przez Baumoppel
@fragmichoffline
Jeśli działka jest oferowana jedynie do dzierżawy, nie można jej po prostu kupić. W naszej okolicy wieczyste użytkowanie jest nadal bardzo popularne, bez względu na poziom odsetek.
Dodatkowo, wynajmując nasz Dom, nie pojawi się nagle wymagana większa suma pieniędzy, która jest niezbędna do zbudowania nowego domu.
Podatki czy coś tam. W końcu czynsz też jest opodatkowany jako dochód, ale nie o to chodzi.
Czy to teraz skrót, skomplikowane czy po prostu skomplikowane, może otrzymam jeszcze bardziej uzasadnione odpowiedzi.

Ale ktoś tu ma kurtuazję. Uważałem moją odpowiedź za uzasadnioną, przepraszam jeśli uraziłem cię swoją wypowiedzią na temat „kompaktowy/kompleksowy”.

Napisany przez 6Bankkaufmann
- Istnieje możliwość przeniesienia istniejącego kredytu na nowy obiekt. Jednak najpierw trzeba ocenić nowy obiekt przez dotychczasowy bank. Znany bank ocenia wtedy, czy nowy obiekt wystarcza jako zabezpieczenie dla kredytu.

- Istnieją banki, które oferują finansowanie pośrednie na przedfinansowanie dochodu ze sprzedaży. Po sprzedaży mieszkania zmienna pożyczka zostaje natychmiast zrealizowana z ceny sprzedaży.

- Moje doświadczenie z 17-letniego okresu jako osoba decydująca o przyznaniu kredytu wskazuje, że większość osób nie docenia czasu potrzebnego na sprzedaż istniejącej nieruchomości. Mam na myśli, że nieruchomość nie zawsze zostanie sprzedana w 2-3 dni. Czasami może to potrwać kilka miesięcy lub dłużej.

Napisany przez NaTwoim13
Wysokość przychodu ze sprzedaży, zaciągnij zmienny kredyt oprocentowany na 2,2%, zaoferuj nieruchomości, równolegle buduj i płacisz zmienne odsetki (bez spłaty, co oznacza mniejsze obciążenie pożyczonych środków). Po sprzedaży nieruchomości wprowadź zysk z powrotem do zmiennego kredytu bez dodatkowych opłat.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Baumoppe
A jaki jest obecny stan u Ciebie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata