Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Potrzebuję porady: Uszkodzenie pojazdu / Leasing

Napisany przez gandalf11
Kochani użytkownicy forum,

w innym wątku napisałem około roku temu, że mam bardzo duże długi i szukam porady. Nadal jestem zadłużony, ale trochę lepiej sobie radzę, obecnie żyję bardzo oszczędnie i nadal spłacam horrendalne raty każdego miesiąca. Ale przynajmniej coś się rusza...

Mój obecny problem:
Mam wynajęty samochód od 3 lat. Umowa Leasingowa trwa jeszcze kilka miesięcy. Dzisiaj miałem wypadek niez mojej winy. Warsztat już powiedział mi po przyjrzeniu się, że na pewno jest to ekonomiczna szkoda całkowita. (i wygląda to strasznie) Jutro przyjedzie rzeczoznawca. Moje salon samochodowy, w którym jestem klientem od 20 lat, od razu wstępnie obliczył, że ubezpieczenie wypłaci mi około 1000 € więcej, niż mam jeszcze do spłacenia Leasingowej firmie, i mogę to uwzględnić w NOWEJ umowie, a mają już odpowiedni samochód na stanie.

Ale ja sobie to całkowicie inaczej wyobrażam: Jeśli samochód faktycznie nie będzie można naprawić, wolałbym przełknąć gorzką pigułkę, kupić coś za kilkaset monet, co mnie dowiezie z punktu A do punktu B, i wykorzystać wolne środki na spłatę długów.

Ale: Ponieważ Leasing, ubezpieczenie, naprawa wszystko odbywa się w tym samym salonie, a ja mam bardzo mało pojęcia o wartości pozostałej i wartości odtworzeniowej itp., obawiam się, że teraz mogę popełnić duże błędy lub zostać w jakiś sposób oszukany w ramach nowej umowy. Macie dla mnie jakieś wskazówki, jak powinienem teraz postępować?

Dziękuję za przeczytanie i mam nadzieję na odpowiedzi.

gandalf

Napisany przez Ravemaster84
No cóż, gdy boisz się podpisać nową umowę, pomaga tylko jedno:
Nie podpisuj niczego, zanim dokładnie nie przeczytasz i nie wyjaśnisz jasno fragmentów, których nie rozumiesz (ewentualnie poproś o wyjaśnienie przez neutralne osoby). W razie wątpliwości zawsze weź wszystko do domu i nie podpisuj nic na miejscu.

Salon samochodowy będzie oczywiście próbował sprzedać ci nowy samochód. Już sam przypadek mamy go również na miejscu powinien skłonić do refleksji. To przecież ich praca.

Nie musisz kupować nowego samochodu, aby zachować wartość wymiennego pojazdu.

Napisany przez gandalf11

Nie musisz kupować nowego samochodu, aby otrzymać wartość pozostałą pojazdu.

Dziękuję - to już mnie uspokaja i w sumie było mi to jasne.
Ale zastanawiam się, czy w sytuacji wszystko w jednej ręce wartość pozostała może być niższa, jeśli nie biorę nowego samochodu?

Napisany przez Ravemaster84
Kto zlecił rzeczoznawcę? Zazwyczaj w takim przypadku najpierw stara się wysłać rzeczoznawcę przeciwna firma ubezpieczeniowa, ponieważ prawdopodobnie będzie musiała zapłacić. Salon samochodowy nie będzie chyba oszacowywał wartości pozostałego mienia.

W moim wypadku było tak:
Rzeczoznawca z przeciwnej firmy ubezpieczeniowej przyszedł i oszacował wartość pojazdu w chwili obecnej lub koszt naprawy. Okazało się, że pojazd uległ ekonomicznemu zniszczeniu całkowitemu. Naprawa nie jest już opłacalna.
Następnie oszacowano, ile wart był ten samochód PRZED wypadkiem lub ile musiałbym zainwestować, by nabyć samochód w równorzędnym stanie. Następnie mój samochód został wystawiony przez ubezpieczyciela na platformę aukcyjną. Różnicę (wtedy oszacowana wartość przed wypadkiem 3000,-, a najwyższa oferta na platformie to były 700,-) otrzymałem wypłacone. Pojazd zostałby następnie odebrany i opłacony przez najwyższego oferenta. Czy to jest standardowe, nie mogę powiedzieć.

W razie wątpliwości nadal masz prawo zatrudnić rzeczoznawcę zaufania, jeśli obecny rzeczoznawca oszacuje zbyt nisko.

Napisany przez gandalf11
ubezpieczenie powierzyło ekspertowi zadanie wyceny.

Dziękuję za wyjaśnienie. Kiedy piszesz hätte, czy wtedy zatrzymałeś samochód ze szkodą całkowitą? Zrozumiałem to tak, że nie mogę tego zrobić, ponieważ to samochód Leasingowy? Na pewno jest on nadal zdolny do jazdy, ale nie mam pewności, czy zdałby przegląd techniczny.
gandalf

Napisany przez Dahut
Przede wszystkim bardzo ważne: nie możesz sprzedać samochodu ani oddać go z powrotem Leasingodawcy. Musi to być załatwione przez ubezpieczyciela przeciwnika. W przeciwnym razie skrócą Ci później pieniądze, twierdząc, że gdzie indziej uzyskali więcej niż wartości pozostałe. Jeśli samochód np. jest na złomowanie, nie możesz go sam zezłomować, również to musi odbyć się przez ubezpieczyciela, chyba że pisemnie przekazuje Ci to.
Dlatego nie możesz jeszcze zawierać nowej umowy, ponieważ jeszcze nie wiesz, ile pieniędzy otrzymasz.
Właściwie powinno to działać tak, że ubezpieczyciel bada samochód, a następnie otrzymujesz pismo, w którym jest napisane, ile kosztowałaby naprawa, jaka jest wartość samochodu, itp. Następnie sam decydujesz, czy zdecydujesz się na naprawę czy nie. Ubezpieczyciel wypłaca Ci wartość samochodu pomniejszoną o wartość pozostałą, którą płaci złomowisko albo ktoś inny. Gdy otrzymasz tę płatność, musisz spłacić firmę Leasingową i możesz zdecydować, czy zlecić zezłomowanie samochodu czy naprawić go samodzielnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata