Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: makler ubezpieczeniowy

Napisany przez Ravemaster84
Cześć wszystkim,

przed nami wakacje, więc w ciągu ostatnich tygodni zająłem się trochę moimi obecnymi polisami. Teraz planuję odwiedzić maklera, który według swoich słów ma w portfolio ponad 80 ubezpieczeń.

Jak powinienem sobie wyobrazić takie doradztwo? Czy na początku zostanie zawarta umowa maklerska, zanim makler przejrzy moje obecne umowy? Czy istnieją istotne kwestie, na które warto zwrócić uwagę przy tych umowach? Co zazwyczaj się dzieje, jeśli nie kupuję żadnego produktu? Makler jest opłacany wyłącznie prowizją, więc tylko w przypadku udanej sprzedaży produktów.

Podstawowo znam różnicę między agentem, maklerem a doradcą honorowym.

Dodatkowo, może zapytanie o doświadczenia związane z jednym lub kilkoma maklerami. Nie jest istotne podanie nazwisk, chodzi po prostu o podstawowe doświadczenia, jeśli takie istnieją.

Dziękuję i pozdrawiam,
The Rave

Napisany przez Matthew Pryor
Teraz planuję skontaktować się z pośrednikiem, który według swoich informacji ma ponad 80 ubezpieczeń w swoim portfolio.

Liczba ubezpieczycieli jest nieistotna i nie jest kryterium, biorąc pod uwagę, że w Niemczech jest blisko 1000 zarejestrowanych firm, wliczając specjalistyczne firmy ubezpieczeniowe.

Czy na początku zostanie zawarta umowa maklerska, zanim rzuci okiem na moje istniejące umowy?

Nie musi. Zazwyczaj umowa nie jest sporządzana jedynie dla wglądu. Bardziej dotyczy to przekazania wszelkich zadań związanych z umowami, takich jak korespondencja z firmami ubezpieczeniowymi, zobowiązania wobec klienta do regularnego sprawdzania stanów kont i/lub składania nowych ofert oraz anulowania zbędnych polis.

Co zazwyczaj dzieje się, jeśli nie kupię produktu?

Nic. Otrzymam wynagrodzenie za godzinę, które można następnie odliczyć.

On jest płatny tylko za prowizję, czyli za udane pośrednictwo w sprzedaży produktów.

Nie, patrz powyżej. A ponieważ zbieranie informacji za darmo stało się niestety modą, osobiście wybieram inną drogę.

Nichts.Ich lasse mir ein Stundenhonorar vergüten,dass dann wiederum gegengerechnet werden kann.

Nein,siehe oben.Und da es leider mittlerweile chic geworden ist,Informationen für lau abzugreifen,gehe ich persönlich mittlerweile einen anderen Weg.

Dziękuję za informacje.

Hm, bez chęci narzucania się, ale czy można to zrobić? Mam na myśli, że pośrednik może pobierać opłatę tylko w przypadku udanej negocjacji. Tak jest w przypadku nieruchomości.

Ogólnie jednak rozumiem twój punkt widzenia. Wiele osób chodzi na pobliski rynek i kupuje online. Jednak powinno się oczekiwać, że porada będzie dostępna na miejscu i bezpłatna.

Mam już ogólny zarys tego, jak powinny/mogłyby wyglądać moje polisy. Jestem w pełni związany z AXA we wszystkich polisach, ale na pewno byłoby lepiej rozdzielić to między różnych dostawców. Pośrednik mógłby również zajmować się obsługą. To jest moja odpowiedź dla agentów, którzy mają w portfolio tylko jedno ubezpieczenie i mówią: Załatwiaj wszystko u mnie, będziesz miał jednego partnera dla wszystkiego. Mam na pewno 2 ubezpieczenia, które by przyniosły coś pośrednikowi.

Może jeszcze jedno konkretne pytanie:
Jeśli chcę na przykład polisę w Haftpflichtkasse Darmstadt, czy mogę ją zawrzeć online czy też powinienem skonsultować się z pośrednikiem. Jaka jest różnica? Jeśli kupuję online, to na pewno nie jest to skrajnie tani tarif, opłata dystrybucyjna nie trafia do pośrednika, lecz do samego ubezpieczyciela. Czy lepiej więc udać się do pośrednika, aby mieć stały punkt kontaktu?

Napisany przez AV-Planer
Hm, nie chcąc ci zaszkodzić, ale czy to jest dozwolone? Mam na myśli, czy agent ubezpieczeniowy może naliczyć opłatę jedynie w przypadku udanej transakcji

To zdecydowanie dozwolone. Dlaczego agent ubezpieczeniowy nie miałby mógł wynagrodzić za poradę na zasadzie honorarium? To, czego nie wolno mu robić, to pobierać opłatę od klienta za poradę i jednocześnie pobierać prowizję za sprzedane produkty. (Szkoda, że tak jest) Musi zachować czyste rozdzielenie.

Nie ma ubezpieczyciela, który zawsze oferuje najlepszy stosunek jakości do ceny we wszystkich branżach. Dlatego korzystanie z usług maklera przynosi wiele korzyści w zakresie możliwości wyboru, a jednocześnie masz tylko jednego partnera do kontaktu. Ponadto, agent ubezpieczeniowy odpowiada wobec ciebie i jest przenośnią na twojej stronie. Agent wyłącznego pośrednika nie ponosi bezpośredniej odpowiedzialności wobec ciebie i zawsze działa w imieniu swojego przedsiębiorstwa, z którym ewentualnie możesz się konfrontować z działem prawnym.

Jeśli na przykład chcę uzyskać taryfę w Haftpflichtkasse Darmstadt, mogę zawrzeć umowę bezpośrednio online lub udać się do maklera. Jaka jest różnica? Jeśli zawieram umowę online, na pewno nie jest to czysta taryfa, prowizje sprzedażowe otrzymuje sama firma ubezpieczeniowa, a nie makler. Czy zatem lepiej jest skonsultować się z maklerem, ponieważ będę mieć wtedy partnera do kontaktu?

Jeśli zawierasz tę samą taryfę online lub za pośrednictwem maklera, zazwyczaj nie będzie różnicy w składce lub będzie ona minimalna. Stąd twoje przypuszczenie jest trafne. Co więcej, zarówno dla maklera, jak i dla ciebie korzystne jest, aby makler miał pełen obraz sytuacji i ponosił za to odpowiedzialność, powinien on również otrzymać prowizję za to.

Jeśli zawierasz ten sam tarif online lub za pośrednictwem brokera, zazwyczaj nie będzie istotnej różnicy w składkach lub różnica będzie niewielka. Zgadza się więc twoje przypuszczenie. Nawiasem mówiąc, czy nie jest w interesie brokera, jak i twoim, aby broker miał kontrolę i gdy musi za to odpowiadać i powinien za to otrzymać prowizję?

Definitywnie zgadzam się z tobą.
Chodziło mi jedynie o różnicę między zawarciem umowy bezpośrednio online a poprzez brokera.

Ogólnie rzecz biorąc, jednak zachowałbym pewne podejście sceptyczne do sprawy. Oczywiście broker jest bardziej niezależny w porównaniu do agenta. Ma większy pulić, do którego może sięgnąć. To jednak nie powstrzymuje go od zalecania mi produktu, za który otrzymuje najwyższą prowizję. Na koniec, decyzję o zakupie produktu i wybór produktu podejmuję ja.

Ale trochę więcej zrozumienia mam teraz dla tego tematu. Umówię się na spotkanie i zobaczymy, co z tego wyniknie. Dziękuję.

To jednak nie powstrzymuje go od zalecania mi produktu, za który otrzymuje najwyższą prowizję.

a) Nie wyklucza to, że produkt z największą prowizją jest również najwydajniejszy.
b) Nie mam problemu z ujawnieniem listy prowizji w razie wątpliwości. Jeśli nie ma pośrednika. Jednak z przyjęciem pytania zwrotnego, kiedy przy następnej wizycie w warsztacie/przedszkolu/sklepie meblowym poproszę o pokazanie listy cen zakupu i/lub aktualnego odcinka wynagrodzenia, przyjmowane jest z dziwnym uznaniem.

Gdy zawieram transakcję online, na pewno nie jest to taryfa netto, opłaty dystrybucyjne otrzymuje bezpośrednio nie pośrednik, ale sama firma ubezpieczeniowa.
W zasadzie zawsze otrzymujesz taryfę netto, szczególnie w obszarze rzeczowym. Do taryfy netto doliczany jest podatek. W innym przypadku jest to jak opisałeś.
Również w przypadku emerytur doradcy honorowi chętnie wmawiają, używając okazałych słów taryf netto. Bez prowizji byłby uczciwym określeniem, ponieważ także w tych taryfach występują koszty początkowe oraz bieżące. Nie wspominając o zazwyczaj obfitych opłatach.

Napisany przez finance

a)Nie wyklucza się, że produkt z najwyższą prowizją jest również najbardziej wydajny..

Pomijając to, ustawodawca wprowadził limity prowizji we wszystkich ważnych obszarach (np. NFZ, ubezpieczenie na życie). W obszarze mienia, czyli OC itp., stawki prowizji są praktycznie na identycznym poziomie bez regulacji ustawowych ze strony dostawcy.

Sądzę, że w przypadku pojęć ubezpieczeniowego pośrednika i prowizji, więcej jest interpretowane niż konieczne.

A co do produktu, który jest najlepszy, nie można tego stwierdzić na podstawie wysokości prowizji ani na radzie jakichkolwiek ekspertów w stylu FinanzTest. To można odczuć dopiero po fakcie, gdy zaistniał szkodowy zdarzenie i ubezpieczenie płaci.

a)Nie wyklucza się, że produkt z najwyższą prowizją jest także najbardziej wydajny.

Dobrze, jeśli produkt odpowiedni dla mnie jest również ten o najwyższej prowizji, jest to dla mnie akceptowalne. Jednakże broker musi mi także pokazać, gdzie leżą moje dodatkowe korzyści. Wyższa prowizja oznacza często wyższą premię dla mnie. Zasadniczo zgadzam się w pełni.

Cytat autorstwa Matthew Pryor

b)Nie mam problemu z ujawnieniem list prowizji, w razie wątpliwości. Nie powinien być pośrednikiem. Jednak z przyjemnością zostanę skonfrontowany z pytaniem, czy mogę podczas następnej wizyty w warsztacie/przedszkolu/sklepie meblowym zobaczyć listę cen zakupu i/lub aktualną wypłatę. Dziwne.

Hm, nie do końca się zgadzam. Porównanie brokera z wymienionymi przykładami wydaje mi się nieco naciągane. Chociaż rozumiem niezadowolenie. Każdy chce wiedzieć: Co teraz dostaje ten człowiek, zanim to podpiszę. Ale oczywiście nikt nie chce ujawnić swojej kalkulacji. Jednak w przypadku pośrednika nieruchomości jest tak, że prowizja jest komunikowana jawnie od początku. Pośrednik ubezpieczeniowy nie działa inaczej, on pośredniczy. To, że pośredników nieruchomości obecnie bardziej interesuje pośrednictwo niż doradztwo, pozostaje poza dyskusją. Zasada jest taka sama.

W skrócie:
Z obecnej perspektywy uważam, że pośrednik jest znacznie korzystniejszy niż przedstawiciel firmy czy doradca honorowy. Może to jednak wynikać z faktu, że lubię zajmować się tymi tematami i zachowuję zdrową dozę wątpliwości. Niestety, do tej pory nie dostałem żadnej wiadomości od kolegi, który być może jest na urlopie. Gdy już będę miał spotkanie, podzielę się tutaj moimi doświadczeniami i moimi odczuciami.

Napisany przez verschaukelt

W skrócie:
Z mojego obecnego punktu widzenia uważam, że pośrednik jest zdecydowanie korzystniejszy niż przedstawiciel firmy czy doradca honorowy. Ale może to być spowodowane tym, że lubię zajmować się tymi tematami i zachowuję zdrowe wątpliwości. Niestety, do tej pory nie dostałem jeszcze wiadomości od kolegi, prawdopodobnie jest na urlopie. Gdy już spotkam się z nim, podzielę się tutaj moimi doświadczeniami i wrażeniami.

I myślę, że nie jesteś całkiem zły - ponieważ Twoją korzyścią jako klienta jest

Możesz powiedzieć, czego naprawdę chcesz, a pośrednik ma możliwość znalezienia dla Ciebie odpowiedniej oferty. Dobry pośrednik przedstawi Ci więcej niż jedną ofertę odpowiadającą Twojemu profilowi i ostatecznie pozwoli Ci zdecydować. Pośrednik na pewno posiada doświadczenie i nie będzie oferować ubezpieczeń, które mają słabą obsługę szkód lub serwis - w przeciwnym razie naraziłby się na gniew klienta. Wszyscy żyjemy z polecenia i lojalności klientów!

Jesteśmy więc ciekawi Twojego relacji z doświadczenia

Napisany przez vestman

W skrócie:
Z obecnej perspektywy uważam, że pośrednik jest znacznie korzystniejszy niż przedstawiciel firmy lub doradca honorowy.

Zgadza się. Pośrednik jest korzystniejszy. Nie jest OK, że wymieniasz agentów wyłącznościowych i doradców honorowych w jednym zdaniu. A co powiesz na pośrednika, który jest doradcą honorowym?

Wytyczne i zasady doradztwa honorowego (Verbund Deutscher Honorarberater):

Doradztwo honorowe
... to usługa neutralnego doradcy, w której wynagradzane są wyłącznie wiedza i nakład czasu.
... opiera się na całkowitej przejrzystości i odrzuceniu jakichkolwiek otwartych i ukrytych wynagrodzeń od osób trzecich.
... realizuje trwałą opiekę nad klientami w ich wyłącznym interesie

... i wreszcie nie ma takiego doradcy honorowego, ponieważ jest on dokładnie taki sam jak doradca majątkowy - sztucznym tworem.

Napisany przez vestman

... i wreszcie nie ma doradcy honorowego, ponieważ jest on dokładnie taki sam jak doradca majątkowy - produkt sztuczny.

Chodziło mi o to, że doradca honorowy nie jest równy z doradcą AO. Raczej jest porównywany z pośrednikiem. Jasne jest również, że doradztwo honorowe nie jest naprawdę powszechne. M.in. dlatego, że wiele firm ubezpieczeniowych nie oferuje produktów netto.

W Anglii idzie w tym kierunku, ale nawet tam znajdowane są sposoby, aby dostawca produktów mógł jednak wynagrodzić pośrednika.

Nie ma takiej możliwości. Pośrednicy muszą kierować się tzw. orzeczeniem Sachwalter Federalnego Trybunału Sprawiedliwości i działać oraz ponosić odpowiedzialność zgodnie z nim. doradca honorowy nie musi tego robić, ponieważ po prostu prawnie nie istnieje. Czy znaleźć w rejestrze pośredników zarejestrowanych doradców honorowych pod tą nazwą zawodu?

Napisany przez vestman

Nie. Pośrednicy muszą się mierzyć z tzw. orzeczeniem Sachwalter des BGH i działać oraz ponosić odpowiedzialność zgodnie z nim. Nie dotyczy to doradców otrzymujących wynagrodzenie, ponieważ z prawnego punktu widzenia po prostu ich nie ma. Czy znajdę w odpowiednim rejestrze pośredników zarejestrowanych doradców otrzymujących wynagrodzenie pod tą nazwą zawodu?

Zgadza się. Nie pomyślałem o tym. Dobrze, że mam pośrednika ubezpieczeniowego

Hmpf, po tym, jak moja wiadomość e-mail przez formularz kontaktowy na ich stronie internetowej nie dotarła, dzisiejszy telefon wykazał, że ten pośrednik zajmuje się wyłącznie produktami emerytalnymi i nieruchomościami. Dziwne, że na ich stronie internetowej wymieniają również ubezpieczenia majątkowe itp. jako ich obszary specjalizacji... No cóż, nowe zapytanie do innego pośrednika w okolicy.

edytowany:
Wygląda na to, że zastępczy kandydat przestał działać, wszystkie e-maile wracają jako nie dostarczone... grrr... chcę tylko umówić się na spotkanie z pośrednikiem! Następny kandydat na liście został skontaktowany.....

Napisany przez Mauszeiger
To jest mój interesujący wątek, który warto przeczytać. Ponieważ praktycznie każdy ma w związku z tym pytania, ten wątek jest doskonały do przeczytania.

Choć jeszcze go nie skończyłem, chciałem teraz podziękować za dobrą dyskusję!

Krótkie aktualizacje:
W poniedziałek miałem pierwsze spotkanie z pośrednikiem.
Niestety nie przekonał mnie. Napiszę o tym jednak bardziej szczegółowo.
Jutro czeka mnie spotkanie z innym pośrednikiem. Mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej.

Chociaż to ci nie pomaga, o jakie dokładnie polisy chodzi w waszym przypadku?

ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej
BOXPlus Standard - Single - 8,20€ miesięcznie
Moja dziewczyna również ma ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (Gothaer), które jest starsze. Dlatego teraz zakończę moje i przeniosę się do niej. W przyszłym roku będziemy razem zmieniać (na Haftpflichtkasse DA lub Interrisk).

ubezpieczenie majątkowe
brak ubezpieczenia, być może nowe
Tutaj również skłaniam się ku Haftpflichtkasse DA lub Interrisk.

ubezpieczenie stomatologiczne
DENT Premium - bez wyłączeń - 18,37€ miesięcznie
O ile rozumiem, to dobry pakiet. Może być lepszy, na przykład ERGO Direct z ERGO Premium.

ubezpieczenie od niesprawności zawodowej
ASBV M-8 - bez wyłączeń - do 67. roku życia - obecnie 1.100€ emerytury miesięcznie - dynamika jest uzgodniona - 42,58€ z nadwyżkami / 60,88€ bez nadwyżek
Moim zdaniem również w porządku. Jednak jakoś przywiązałem się do HDI, ponieważ rezygnują z jakichkolwiek przekierowań (abstrakcyjnych i konkretnych).

Ogólnie na pierwszym spotkaniu w poniedziałek:
Miła pani poinformowała mnie o wynikach, ponieważ przesłałem jej dokumenty pocztą elektroniczną. Wynik był taki:
- Przeniesienie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej do Helvetii
- Nowe ubezpieczenie majątkowe i od nieszczęśliwych wypadków w Helvetii
- Nowe ubezpieczenie prawne w Concordia
- ubezpieczenie stomatologiczne + niesprawność zawodowa to Najlepsze oferty, nie muszę się martwić

Bardzo przeszkadza mi szczególnie argumentacja, dlaczego wszystkie ubezpieczenia rzeczowe powinny być przekazane do Helvetii: Mamy z nimi dobre doświadczenia i obecnie mamy bardzo dużo umów dla klientów tam. Brak porównań i/lub korzyści w stosunku do obecnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.
Generalnie nie odpowiedziano na pytania z mojej strony o oferty innych firm. Na przykład dlaczego nie HDI w przypadku ubezpieczenia od niesprawności zawodowej? Dlaczego nie Interrisk/Haftpflichtkasse DA w przypadku ubezpieczenia majątkowego? Wydawało mi się, że to brzmiało jak: Wiemy, co jest dla ciebie dobre, dlatego daliśmy ci ten arkusz A4.

Po kolejnym spotkaniu doświadczyłem zupełnie innej lokalnej działalności brokera. Porównaliśmy bezpośrednio ubezpieczenie od niesprawności zawodowej w M&M. To była analiza rynku, o to mi chodziło. Po prostu ten człowiek wydawał się być bardziej pewny siebie. Potrafił/mógł mi wyjaśnić rzeczy wykraczające poza składkę i warunki ubezpieczenia (współczynnik skuteczności, itp.).

Teraz podał mi następujące zalecenia (choć otrzymam jeszcze od niego analizy pocztą elektroniczną):
- ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej nie zaleca, ponieważ podążam tą ścieżką, Haftpflichtkasse DA lub Interrisk byłyby jednak dobrymi i standardowymi kandydatami, polecał mi również Degenię.
- ubezpieczenie majątkowe jeszcze mi policzy, ale nie uważał za konieczne posiadanie takiej polisy, skoro kosztuje 50€ rocznie to można to zrobić.
- ubezpieczenie stomatologiczne również jeszcze policzy, CSS również by sprawdził
- ubezpieczenie od niesprawności zawodowej byłbym dość dobrze ustawiony, zwłaszcza że mam jeszcze starytarif przed unisexem. Powinienem zachować to ubezpieczenie, jeśli koniecznie chcę zmienić, to czy Alte Leipziger, Nürnberger lub Volkswohlbund. W przypadku HDI widzi ryzyko dla firmy związane z rezygnacją z konkretnych przekierowań, co może prowadzić do ewentualnej niestabilności moich składek (przecież mam już 38 lat).

Ogólnie poczekam teraz na dalsze analizy, a potem się zastanowię. Przynajmniej dzięki temu drugiemu spotkaniu dużo się nauczyłem.

Napisany przez MatthiasHelberg
Ale jakoś skupiłam się na HDI, ponieważ nie zawiera ona żadnego odniesienia (abstrakcyjnego i konkretnego).

Just for Info: W przypadku pierwszej oceny stopnia niezdolności do pracy zawodowej, jest to poprawne. Ubezpieczyciel może jednak sprawdzić istniejącą niezdolność do pracy w ramach tzw. procedury ponownej oceny. I w tym przypadku HDI (jak wszystkie inne ubezpieczyciele) nie rezygnuje już z konkretnej odniesienia.

Cześć,

Makler dwa zrobił dobrą pracę domową.
Jeśli chodzi o dodatkowe ubezpieczenie dentystyczne, powinieneś dokładnie przemyśleć, co chcesz ubezpieczyć, i zastanów się nad kilkoma przykładowymi obliczeniami:

Implantat
Wnętrze zęba
Zabiegi zębów, takie jak leczenie kanałowe lub inne materiały do wypełnień.

Koszty laboratorium, analizy funkcjonalne, terapia szynowa...

Jak wysokie będzie odszkodowanie, jeśli publiczne ubezpieczenie nic nie pokryje?

Dent Premium na pierwszy rzut oka wygląda nieźle. Jedyną rzeczą, która by mi przeszkadzała, jest fakt, że już dziś wiem, że wraz z wiekiem będę musiał zapłacić wysoką podwyżkę składki - patrz na skalę składek.

[cytat=verschaukelt">
Jaka jest zwrotka, jeśli ubezpieczenie zdrowotne nic nie pokryje?
[/cytat]
Hm, teraz nie jestem pewien, czy to jest poprawne i pasuje do siebie:
Przy leczeniu u dentysty bez umowy z kasą chorobową, występuje stała zniżka w wysokości 40% (traktowana jako fikcyjna część od kasy chorobowej).
Czy to wszystko, czy coś przegapiłem?

Cytat od verschaukelt

Dent Premium nie wygląda więc wcale źle. Jedyną rzeczą, która mnie martwi, jest fakt, że już teraz wiem, że wraz z wiekiem dostanę solidne podwyżki składek - patrz schodek składek.

Moim zdaniem to nie jest takie straszne. Zgodnie ze schodkiem składek, kolejna (zaplanowana) podwyżka wyniesie 41. Mam teraz 29 lat i mam jeszcze polisę Pre-Unisex. Więc moje składki (jeśli nic złego się nie stanie) powinny pozostać stosunkowo stabilne przez kolejne 12 lat. Czy dobrze rozumiem?
Alternatywą byłby oczywiście pakiet z rezerwami na starość...

Czy to koniec, czy po prostu przestrzeliłem?

Celne trafienie.

Czy dobrze to widzę?

Czas pokaże. Jeśli masz rację, oznaczałoby to, że moje założenie co do tego planu taryfowego jest błędne. Uważam, że poziom świadczeń w porównaniu z opłatami jest długoterminowo niewłaściwie zbalansowany. Jeśli zechcesz, połowa składek w twoim przypadku pójdzie na błahe czyszczenie zębów. Pozostaje niewiele na plusie dla ubezpieczyciela, aby sfinansować kosztowne środki, które w mojej ocenie bardziej spełniają sens polisy dodatkowej dla zębów. Relatywnie hojna w porównaniu z rynkiem tabela zębowa może wtedy zdziałać swoje.
Sam plan jest dobry pod względem poziomu świadczeń. Jednakże trudno jest to długoterminowo obliczyć. Przynajmniej z perspektywy AXA. Zapytaj swojego maklera i niech wytłumaczy ci konsekwencje, gdy taryfa nie jest właściwie obliczona i musi znieść nadzwyczaj wysokie podwyżki składek. Nawet jeśli nie jest to konieczne w twoim przypadku. To tylko (moja) opinia.

Makler numer dwa zrobił już swoje lekcje.

Czy na pewno? Mienie nie jest konieczne dla mężczyzn? Brak ubezpieczenia dziennego na wypadek choroby, zamiast tego polisa dodatkowa dla zębów? Brak wskazania na ryzyko opieki, które powinno być ubezpieczone dla młodych i zdrowych? Brak informacji, że szkody ubezpieczonych osób między sobą w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej (PHV) zazwyczaj nie są objęte ochroną lub są ograniczone do szkód osobowych?
Kwestia ubezpieczenia na życie i akcja marketingowa HDI zostały już omówione. Jeśli mogę przez otwarte drzwi wycofać się za rok, nie ponoszę ryzyka finansowego.
Dobrze, wybór dostawcy

Jeśli chcesz, połowa składek w twoim przypadku idzie na banalne oczyszczenie zębów. Dla ubezpieczyciela nie zostaje zbyt wiele na sfinansowanie kosztownych działań, które moim zdaniem bardziej spełniają sens ubezpieczenia stomatologicznego.

Myślałem o tym już wcześniej. Obecnie płacę jeszcze stary składkę (18,37 €/miesiąc), dla nowych polis w moim wieku składka wynosi już 21,02 €/miesiąc. Oznacza to około 220 € rocznie, z czego już 120 € odzyskuję na zabiegi PZR (robię to 2 razy w roku). Czysta składka ubezpieczeniowa wynosiłaby zatem zaledwie 100 € rocznie za wszystkie te świadczenia. No cóż, przynajmniej agent zaproponował mi CSS jako alternatywę i obiecał przeprowadzenie różnych porównań. Zobaczymy.

Cytat Matthew Pryor

Poproś swojego agenta i daj sobie wytłumaczyć konsekwencje, gdy taryfa nie jest właściwie skalkulowana i musi znieść nadzwyczaj wysokie dostosowania składek.

Już mi to wyjaśnił na przykładzie ubezpieczenia na życie BU w Cosmos. Wraz ze środkami nadwyżkowymi składka wynosiłaby prawie 55 € miesięcznie, ale bez nadwyżek byłaby blisko 100 €! Ponieważ środki nadwyżkowe nigdy nie są gwarantowane, ponoszę ryzyko dostosowania składki do tego poziomu.

Cytat Matthew Pryor

Czy to zrobił? Mężczyzna nie potrzebuje ubezpieczenia na życie? Brak dziennej zapomogi, natomiast ubezpieczenie dodatkowe na zęby? Brak wskazówek dotyczących ryzyka opieki, które powinno być ubezpieczone na wypadek młodości i dobrego zdrowia?

No więc. Dokładny plan działania z agentem nie został jeszcze ustalony. Na razie chodziło głównie o ocenę obecnych umów i moją propozycję rozważenia ubezpieczenia na życie. Nie polecił mi żadnych nowych produktów. Nie przeprowadziliśmy dokładnej analizy ryzyka mojej obecnej sytuacji, ponieważ chce umówić się na kolejne spotkanie (ewentualnie razem z moją dziewczyną). Być może to jeszcze zostanie omówione, ale jego zdaniem, każdy pracownik powinien mieć koniecznie

- Indywidualne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej
- ubezpieczenie zdrowotne (zarówno publiczne, jak i prywatne)
- ubezpieczenie komunikacyjne OC (jeśli masz samochód, oczywiście jest obowiązkowe)
- ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy
- ubezpieczenie na życie (jeśli masz kogoś do zabezpieczenia, zwłaszcza dla dzieci)

Wszystko inne poza tym zależy od indywidualnych preferencji dotyczących tego, co chcesz ubezpieczyć. ubezpieczenie stomatologiczne wynika z starszego zaplecza. Jeśli chodzi o opiekę, sam się trochę zorientowałem i kiedyś miałem zapomogę dzienną w AXA. Ryzyko to dla mnie zniknęło, gdy wprowadziłem się ze swoją dziewczyną. Moim zdaniem nie było to już konieczne.

Cytat Matthew Pryor

Brak wskazówek, że szkody wyrządzone przez ubezpieczone osoby wzajemnie w ramach polisy OC zazwyczaj nie są objęte ochroną lub ograniczone są do szkód osobowych?

To częściowo mój błąd. Ogólnie mnie to dotyczy (nawet bez agenta). Czy zasadniczo skłaniałbyś się ku temu, aby pary miały oddzielne polisy OC?

Cytat Matthew Pryor

W kwestii ubezpieczenia na życie i sztuczki marketingowej HDI, tutaj również już zostało to omówione. Jeśli mogę odesłać za rok za zamkniętymi drzwiami, nie ponoszę ryzyka finansowego.

Po moim wczorajszym poście, również to zrozumiałem i teraz to rozumiem. Głosz...

@ matthew: Masz rację - na pewno brakowało jeszcze czegoś. Moje stwierdzenie odnosiło się tylko do tego, czego oczekiwał autor wątku.

CSS ma coroczny wzrost składek. Istniały także taryfy, które musiały wytrzymać znaczące dostosowania w krótkim czasie po wprowadzeniu. Dlatego należy zachować ostrożność.

Myślę również, że lepiej zapłacić trochę więcej i mieć pewność co do składek, co jest korzystniejszym wyborem.

I dokładnie o to mi chodziło - kwestie takie jak wymaganie jedynie poświadczenia należności przez GKV zawsze wymagają ostrożności.

Tak więc z 80% zwrotu nagle zostaje niewiele lub tylko 40% pozostaje.

Ponadto sposób liczenia często zawiera pułapki.

Rachunek w wysokości 1000 euro z dodatkowym dodatkiem w wysokości 500 euro z GKV może oznaczać: 50% po poświadczeniu przez GKV - 1000 euro minus 500 = 500, a z tego znowu tylko 50% to zwrot 250 euro z dodatkowej ubezpiecz

Hm, teraz to wszystko trochę mnie zastanawia.

Zadam teraz głupie pytanie do pośredników:
Czy możecie w ogóle przeżyć z pośredniczenia w ubezpieczeniach?!
Pytam tak bezpośrednio, ponieważ wydaje się, że każdy pośrednik u nas oprócz ubezpieczeń sprzedaje/pośredniczy również w nieruchomościach, Private Equity czy samochodach?!?!?!?!
Nie dałbym sobie zaufać, że ktoś jest pośrednikiem w nieruchomościach z certyfikatem IHK lub handluje samochodami z certyfikatem IHK, a jednocześnie pośredniczy w ubezpieczeniach. Pośrednik 2 nie jest brany pod uwagę jako skrajny przypadek, ale prowadzi również stronę informacyjną dotyczącą inwestycji takich jak Private Equity, aktywa rzeczowe ogólnie czy szwajcarskie zarządzanie majątkiem. Robi to w ramach doradztwa opartego na prowizji. Czy to jest normalne?

Napisany przez finance

Hm, to wszystko zmusza mnie do refleksji.

Mam głupie pytanie do pośredników:
Czy możecie w ogóle przeżyć z pośrednictwa w ubezpieczeniach?!

Lobista pośredników, Heinz: Zwiększcie prowizje dla agentów ubezpieczeniowych - Handelsblatt

@ravemaster

Ubezpieczeniowi brokerzy mogą całkiem dobrze zarabiać, jeśli są w branży od dłuższego czasu. Jeden z moich kolegów na przykład przejął agencję brokerską swojego ojca - na pewno zarabiał już na utrzymaniu stałego klienta. Ale dodatkowe masło i szynka na wierzchu musiał sobie jeszcze dodatkowo zarobić. Ze względu na niepewną sytuację jest to jednak dość trudne. Z uwagi na czas trwania kar umownych wynoszący 5 lat oznacza to, że pieniądze z ubezpieczeń na życie i zdrowotne nie są naprawdę zarobione dopiero po 5 latach. A te polisy to właśnie masło i szynka! Z samego ubezpieczeń rzeczowych może się otrzymać pewne, ale jednak niewielkie dochody. Trzeba mieć wielu klientów i pracować bardzo wiele godzin. Więc nie tylko z ubezpieczeń - można dodać dodatkowy dochód z finansowania i być może także z pośrednictwa w obrocie nieruchomościami. Ale dziś jest to raczej mało prawdopodobne, aby stać się z tego milionerem. Ja osobiście jednak zrezygnowałem z wszelkich działań związanych z inwestowaniem finansowym. Większość mojego biznesu to ubezpieczenia rzeczowe, poza tym finansowania i rozwijające się pośrednictwo w obrocie nieruchomościami. Z odpowiednim dodatkowym wykształceniem - jako agent nieruchomości. Swoją drogą sprawiałoby mi przyjemność także zajmowanie się oceną wartości nieruchomości. Wymaga to jednak dodatkowego kwalifikacji, aby móc to oficjalnie wykonywać. Jak na początkującego, z pewnością nie jest to łatwe. Jeśli jest się prawdziwym wolnym brokerem. Jeśli ktoś dołącza do organizacji, otrzymuje wsparcie na start - ale ponownie staje się on związany z systemem i naprawdę nie może swobodnie polecać. Wszyscy ci, którzy należą do FVB, OVB, DVAG i innych, mogą tylko oferować to, co organizacje wypuszczają przez swoje programy.

Napisany przez BU-Berater
Byłem sam długo czynny jako pośrednik. Powinieneś poprosić swoich znajomych o polecenie doświadczonego pośrednika. Gdy przyjdzie do Ciebie, powinien się przedstawić i przejrzeć z Tobą Twoje dokumenty dotyczące ubezpieczeń. Nie powinien wszystkiego krytykować.
Porozmawiaj z nim zupełnie szczerze o tym, jak jest wynagradzana jego doradztwo. Ja proponowałem moim klientom sprawdzenie i ocenienie istniejących ubezpieczeń. Moim celem było zawarcie mandatu pośrednictwa. Jak już tutaj wspomniano, są także koledzy, którzy pobierają osobne opłaty za ocenę, jeśli nie dochodzi do mandatu. W takim przypadku jednak pośrednik musi zawrzeć z Tobą umowę honorową. W przeciwnym razie nie może wystawić Ci rachunku.

Napisany przez Andy34
Ogólnie rzecz biorąc, niezbyt się z tobą zgadzam - jako klient masz swoją przewagę

Możesz powiedzieć, czego naprawdę chcesz, a agent ma możliwość
znalezienia dla ciebie odpowiedniej oferty. Dobry agent zaprezentuje ci wtedy
więcej niż jedną ofertę o odpowiednim profilu i ostatecznie
pozwoli ci zdecydować. Jasne, agenci mają doświadczenie i nie będą
oferować ubezpieczeń, które są słabe w obsłudze szkód lub serwisie. Bo potem
mieli by gniew klienta. Wszyscy żyjemy z poleceń i lojalności klientów!

Teraz jestem ciekawy twojej opinii

No cóż, nie jest tak kolorowo, jak tutaj opisano.
Moja żona nawet kiedyś poszła do przyjaciela rodziny. On
zaproponował jej ubezpieczenie na jej emeryturę Riester, nie mówiąc jej o tym.
Chcę tym powiedzieć, że zawsze znajdą się czarne owce. Powinieneś
zabrać ze sobą dokumenty do podpisania i poprosić znanego o ich sprawdzenie.
Przynajmniej ktoś przeczyta umowy i będzie w stanie je ocenić.
Wynik zależy również od oprogramowania agenta,
z którym pracuje. Przy ponad 80 ubezpieczeniach, raczej nie będzie
ręcznie zarządzać nimi. Żaden rozsądny agent nie robi tego obecnie. Istnieją znaczące różnice. Na przykład IWM Software AG
lub OnOffice.

Ze względu na niepewną sytuację jest to jednak dość trudne. Przy okresach kar umownych wynoszących 5 lat, oznacza to również, że pieniądze pochodzące z ubezpieczenia na życie i zdrowotne są naprawdę zarobione dopiero po 5 latach. Te umowy to prawdziwy biznes!

No ale tak źle nie jest. Istnieją również inne ubezpieczenia.

Informacje z:
www.iwm-software.de
www.onoffice.de
www.wikipedia.de/OpenDokument

Napisany przez crs
Uważam to za skandaliczne, że ludzie szukają prywatnie pośrednika i zamiast podejmować decyzje samodzielnie, zaciągają zgodę kolektywną na forum. W efekcie forum wykonuje pracę pośrednika i usuwa jego błędy, a mimo to pośrednik jest opłacany. To nie jest sprawiedliwe. Forum czy nie forum, nie jest to miejsce do żerowania na informacjach. Tak samo irytujące jak osoby, które poświęcają godziny na konsultacje w rodzinnej firmie (branża nieistotna) a następnie zamawiają taniej w sieci za 0,99 EUR.

Dziękuję za duchowy wkład. Jednak mogę cię uspokoić, obaj agenci, których tu zwolniłem i których, jak się wydaje, jednak płacę, nie opiekują się mną. Ten wątek pomógł mi zrezygnować z tych dwóch agentów, ponieważ uświadomił mi pewne luki.

Jeśli spojrzysz na historię moich postów, zobaczysz, że nie tylko czerpię informacje, ale także wnioskuję i być może pomagam w niektórych tematach. Dla mnie właśnie o to chodzi w przypadku forum, jeśli masz inne podejście, to powiedz.

Co do kwestii z rodzinna firmą, mogłbyś mi to wyjaśnić dokładniej w kontekście tego wątku. Czy może właśnie powstaje nowy troll forumowy, który po prostu chce siać zamęt i szukać uwagi?

Napisany przez speaker2013
On powinien niezależnie (i bezpłatnie) porównać twoje istniejące ubezpieczenia i ocenić ich przydatność. Jeśli wszystko jest w porządku... to nie powinien sprzedawać Ci nowych ubezpieczeń.

Jeśli coś nie jest w porządku... wtedy może Ci zaproponować nowe (agenta ubezpieczeniowego mogą podczas tego uzyskać lepsze warunki).

Napisany przez Ophelia
Bardzo emocjonalny i czasami zatwardziały stał się ten wątek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata