Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pierwsze rozliczenie podatku dochodowego - Pierwsze zamieszanie

Napisany przez GeHo
Witaj Forum,
w tym roku po raz pierwszy w ogóle złożyłem rozliczenie podatkowe i od razu złożyłem cztery sztuki. Mam tylko niewielką wiedzę i mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi wyjaśnić, jak został obliczony wynik. Ponieważ w skrócie:

Decyzja z 2009 roku: otrzymano 16,76 euro
Decyzja z 2010 roku: 130,00 euro DO ZAPŁATY
Decyzja z 2011 roku: otrzymano 34,87 euro
Decyzja z 2012 roku: otrzymano 38,06 euro

Zastanawiam się, dlaczego w 2010 roku żąda się tak relatywnie wysokiej dopłaty. Jestem w klasie podatkowej I i wtedy pracowałem na pół etatu w szkole wyższej.
Co zrobiłem: Wpisałem liczby z karty podatkowej do Elstera, dodałem formularz N i wysłałem. Nie podałem kosztów uzyskania przychodu, ponieważ nie miałem żadnych dokumentów lub nie przekroczyłem kwoty wolnej od podatku.

Załączyłem decyzje z 2009 i 2010 roku. Na życzenie mogę również dołączyć te z 2011 i 2012 roku oraz skrócone zeznania podatkowe, które Elster wyrzuca na koniec.
[Usunąłem wszystkie dane osobowe]

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł na to rzucić okiem i wyjaśnić, co się tam wydarzyło.

Dziękuję
Ge. Ho.

Napisany przez GeHo
Bezpośrednio jako dodatek: Odpowiednie skompresowane zeznania podatkowe

Napisany przez winfoer
Czy od twojej pracy na pół etatu pobrano podatek dochodowy od wynagrodzenia? Przypuszczam, że nie, albo tylko niewiele... a potem nastąpiła zmiana pracy na stanowisko z wyższym wynagrodzeniem i potrącono podatek dochodowy?!

Powinno to być widoczne na wypisach płac.

To zresztą oświadczenie w sprawie zeznania podatkowego.

Napisany przez GeHo
Podatek dochodowy zapłaciłem w obu latach.

Jedyna różnica polega na tym, że w 2009 roku byłem ubezpieczony prywatnie przez mojego ojca jako student. W tym roku została uwzględniona stawka za ubezpieczenie zdrowotne.
W 2010 roku byłem w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym od sierpnia do grudnia i zarobiłem w tym roku ogólnie około 2000 € więcej (16478€ w 2009 roku i 18437€ w 2010 roku).

..zadam ten głupi pytanie w moim urzędzie skarbowym

Napisany przez GeHo
Właśnie rozmawiałem z pracownikiem biura i sprawa będzie ponownie rozpatrzona. Jednak teraz nie brzmiało to tak, jakby miał zamiar zmienić wynik, więc mam nadal nadzieję, że ktoś tu może mi pomóc.

Dlatego ponownie pytanie:
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego mam zapłacić stosunkowo wysoki nadpłatę za 2010 rok, skoro nie ma różnicy w porównaniu do 2009 roku? Czy tabela podatkowa uległa tak silnym zmianom // czy coś zrobiłem nie tak // czy urząd skarbowy popełnił błąd?

Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś może mi pomóc.

Pozdrowienia

Napisany przez winfoer
Nie, nikt tutaj nie zrobił niczego źle.

Przejrzałem jeszcze raz obliczenia, możliwe że chodzi o ulgi. Kwota ulgi na rzecz zabezpieczenia społecznego w 2009 roku była o 400 € wyższa niż odliczenie ulgi na rzecz zabezpieczenia społecznego w 2010 roku.

Napisany przez Dahut
Dla mnie wygląda raczej na to, że pracodawca pobierał zbyt mało podatków. Dlatego teraz musisz dopłacić.

Napisany przez GeHo
Dziękuję za odpowiedzi.
Myślę, że po prostu się z tym pogodzę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata