Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie zakupu domu??

Napisany przez Tarkanku
Cześć, chciałbym kupić Dom jednorodzinny z 1961 roku z moją żoną. Koszt bez dodatkowych opłat to 110 000€. Mam nadal aktywną uspokojoną umowę Riester o wartości około 3 500€ oraz aktywną umowę Riester mieszkaniową również uspokojoną z saldem w wysokości 1 800€. Moje zarobki to 2 000€ bez dodatkowego wynagrodzenia za urlop i święta oraz nadgodziny, mam 38 lat. Ona zarabia 1184€ (ale nie ma stałego zatrudnienia, umowa czasowa), również ma 38 lat.
Wydatki: czynsz 400€, koszty dodatkowe 210€, alimenty 230€, raty kredytu 100€, kredyt hipoteczny z Bausparkasse 100€, opłaty za przedszkole 200€, oszczędności pracownicze 30€, telekomunikacja 80€, ubezpieczenia 110€.
Czy można wypłacić środki z planu Riester jako kapitał własny? Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Myślę, że będzie za ciasno.
Bank uwzględni jedynie Twój dochód, jeśli dziewczyna nie ma umowy o pracę na czas nieokreślony.

Nieruchomość za 110 000 EUR będzie kosztować około 121 000 EUR z opłatami. Przy oprocentowaniu 4% i spłacie 2% to będzie około 600 EUR miesięcznie, do tego dochodzą koszty dodatkowe, które w przypadku domu jednorodzinnego z pewnością będą wyższe niż w obecnym obiekcie wynajmowanym.

Rok budowy: 1961, więc prawdopodobnie będziesz musiał ponieść dodatkowe koszty remontu lub renowacji. To też dodatkowa opłata.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgadza się z wypowiedzią pana Herrmuellera. Oprogramowanie bankowe czasami uwzględnia obciążenia odsetkami i spłatą w wysokości 7-krotności. Natomiast w tym przypadku, uwzględniając obciążenie odsetkami i spłatą w wysokości 4-krotności, wygląda na to, że obciążenie w wysokości 550 euro i koszty zarządzania wirtualnymi, powiedzmy, 2 euro za metr kwadratowy własnej powierzchni mieszkalnej stanowi ponad 50% posiadanej stabilnej dochodowości w wysokości 1100 euro, co jest kryterium decydującym.

Napisany przez NaTwoim13
A dlaczego banki nie powinny akceptować dochodów z umów czasowych?

Napisany przez Dahut
Uważam także, że to zależy od pracy dziewczyny. Umowa na czas określony jako sprzedawca na pewno wygląda gorzej niż umowa na czas określony w dziale IT, ponieważ łatwiej jest tam znaleźć nowe stanowisko. Może się też zdarzyć, że umowa czasowa automatycznie przekształci się w bezterminową po jej zakończeniu, co robi wiele firm, zatrudniając początkowo na 2 lata na czas określony.
Wszechstronnie uważam, że miesięczne wynagrodzenie netto w wysokości 3.148,- jest wystarczające do sfinansowania około 120.000,-. Zwłaszcza że miesięczna rata prawdopodobnie nie będzie wyższa niż czynsz, który w przeciwnym wypadku trzeba by było płacić.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
AW: Czy możliwe jest sfinansowanie zakupu domu??

I dlaczego niektóre banki nie akceptują dochodu z umów czasowych?

Nie mam pojęcia, to tylko moje dotychczasowe doświadczenie...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wiele banki uznaje umowy o pracę na czas określony.
W ramach limitu obciążenia do 60%.
Limit obciążenia 60-80% to strefa szara, więc decyzja jest indywidualna.
Przekroczenie limitu obciążenia 80% pozwala w zasadzie nadal uwzględniać dochód. Ale tutaj obowiązują następujące warunki:
- Przynajmniej jeden raz przedłużona umowa u pracodawcy
- Całkowity czas zatrudnienia wynosi co najmniej 1 rok

Napisany przez Tarkanku
Mam niedługo termin w banku, zapytam znowu o możliwość wykorzystania oszczędności z programu rządowego jako wkład własny.

Napisany przez BerufUNDKunde
Cześć,

niezależnie od tego, czy jest uznawane za kapitał własny czy nie, 3500 euro nie wystarczy.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata