Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: prywatny finansujący budowę / udzielający kredytów hipotecznych

Napisany przez Dahut
DLaczego nie ma prywatnych finansistów budowlanych? Czy takowi istnieją?
Wyobraź sobie, że mam 100 000 euro, które chcę względnie bezpiecznie zainwestować. Wydaje mi się, że najlepszym pomysłem byłoby pożyczenie komuś tych 100 000 euro na zakup/budowę domu lub mieszkania. Wpisuję się do księgi wieczystej jako współwłaściciel i pobieram co miesiąc odsetki + spłatę kredytu, aż do spłaty długu. To chyba bezpieczna forma inwestycji, nieprawdaż? W obecnej sytuacji trudno byłoby mi znaleźć inne miejsce, gdzie uzyskałbym stopę zwrotu rzędu około 3%, jakie obecnie kosztują hipoteki. Właściwie nawet kilka osób prywatnych mogłoby utworzyć swój własny fundusz i wspierać większe projekty budowlane.

Re: prywatny finansujący budowę / udzielający kredytów hipotecznych

Napisany przez 6Bankkaufmann
Osoba prywatna finansowanie budowy - nigdy o tym nie słyszałeś. Osoba prywatna udziela pieniędzy w trudnościach poprzez wpisanie hipoteki własnościowej w pierwszej kolejności? - tak, to istnieje. Osoby prywatne zakładają fundusze i udzielają finansowania budowlanego - zgodnie z ustawą o działalności kredytowej. Udzielanie kredytów podlega bankom. Ale co można zrobić, to zakup funduszu i zawarcie umowy najmu-kupna, stając się właścicielem po spłaceniu wszystkich rat. To także już istnieje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata