Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oferty finansowania zakupu domu.

Napisany przez obelix
Cześć,

znajomy, żonaty, bez dzieci, ON: stałe zatrudnienie, netto około 2.400 euro, ONA: studentka (ew. praca za 400 euro, => nie uwzględniać), bez długów, szuka ofert finansowania na zakup domu jednorodzinnego (budowa 1996 r., 165 m2, garaż) w północnych Niemczech.

Cena zakupu 150.000 euro
Koszty dodatkowe 10.000 euro
Modernizacje 10.000 euro
Łączne koszty 170.000 euro

Dostępne są 20.000 euro jako wkład własny, czyli finansowanie w wysokości 150.000 euro (100%) jest możliwe.

Dostępna jest oferta:

Stopa procentowa (nominalna) 3,8%, na 20 lat, oprocentowanie odsetek 1,7%.

Jak obecnie zazwyczaj, zmiany w wysokości raty kapitałowej i odsetkowej są możliwe.

Czy byłoby sensowne rozważyć podział kwoty kredytu na:

a) Część na 10 lat z wysoką ratą kapitałową

b) Pozostałą część na 20 lat z niską ratą kapitałową

[taniej w mieszanym oprocentowaniu]

lub

c) Włączenie części kredytu budowlanego, możliwe z Wohnriesterem?

Napisany przez Schlumpf
Cześć Obeliks,

obecnie dostępna jest specjalna oferta. Finansowanie w wysokości 100% na 30 lat, z oprocentowaniem 3,45%. Przy spłacie w wysokości 2%, nie pozostanie żadnych zaległości po upływie tego czasu. Po zaledwie 5 latach pożyczka mogłaby być całkowicie spłacona.

Napisany przez winfoer
A gdzie dokładnie jest ta specjalna oferta?

Napisany przez Ivano
Cześć Obelix,

sugeriowałbym wybór klasycznej opcji, czyli kredytu na 10 lat. Warto rozważyć opcję kredytu inwestycyjnego KfW, w Twoim przypadku możliwe jest uzyskanie 50 000, pozostałą część przez bank. Za 100 000 musiałbyś zapłacić 3%.

Oczywiście, nie można lekceważyć aspektu bezpieczeństwa. Możesz obliczyć, ile będzie Cię kosztować ta pewność, na przykład na stronie Focus, korzystając z kalkulatora związku oprocentowania.

Powodzenia.

Napisany przez obelix

Ewentualnie rozważ opcję kredytu KfW, w twoim przypadku możliwe byłoby 50 000,

Dziękuję za informację.

Czy możesz podać więcej szczegółów na ten temat? Czy kredyt KfW jest faktycznie możliwy?

Napisany przez Ivano
Kfw wspiera zakup lub budowę domów jednorodzinnych lub mieszkań własnościowych przeznaczonych do użytku własnego do kwoty 50 000 euro na każde przedsięwzięcie.
Szczegółowo obejmuje to:

W przypadku zakupu:
Cena zakupu + koszty dodatkowe + modernizacja

Nie dotyczy:
Domów i mieszkań wakacyjnych
Reorganizacji kredytów
Powierzchni wynajmowanych lub komercyjnie użytkowanych

Jest to zatem możliwe w przypadku wyżej wymienionej sytuacji. Pozdrawiam, Ivano

Napisany przez obelix
Dziękuję bardzo.

Teraz czekam na konkretną ofertę od Schlumpf.

Napisany przez 6Bankkaufmann
KfW Wohneigentum Nr.124 oferuje do 50 000 EUR na nieruchomości zamieszkane przez właściciela.
30-letnie zabezpieczenie przed wzrostem oprocentowania poprzez Sigxxx-Idxxx.

Napisany przez obelix
Oto kilka ofert do dyskusji:

A) Deutsche Bank
150 000 hipoteka

B) OLB - Wariant 1:

OLB - Wariant B:

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

jeśli obliczę 100 tys. EUR na 4% efektywną na 20 lat stałe, wychodzi mi prawie 145 tys. EUR kosztów ogółem........(600 EUR/miesiąc)

Warto wziąć ze sobą 50 tys. EUR z KfW. Reszta zadłużenia po 10 latach, około 40 tys. EUR, nie powinna stanowić zasadniczego problemu po 10 latach.

Ale warianty BSZ wydają mi się zbyt drogie.

Wüstenrot, mam wrażenie, ma w tym powyższym programie 3,65/3,74, ponieważ wystąpiło zwiększenie warunków dnia 21.08.2013.

Napisany przez obelix
To ciągnie się.

W międzyczasie znajomi zaczynają skłaniać się ku kombinacji z umową oszczędnościową budowlaną. Z powodów bezpieczeństwa.

Jak dotąd najkorzystniejszą ofertę przedstawił LBS:

3,2% (nom.), 15 lat stała stopa, następnie spłata/pokrycie długu za pomocą zgromadzonej umowy oszczędnościowej budowlanej.

Napisany przez obelix
Oddzwonienie od Signal Iduna zostało dokonane.

30-letnie środki w wysokości 3,4% są możliwe tylko dla pierwszego kredytu hipotecznego (60%) bez dodatkowych opłat (0,75% prowizji poręczenia) i dodatkowych warunków. Na przykład w przypadku długu wtórnego nie ma możliwości dokonywania dodatkowych spłat.

W związku z tym prawdopodobnie ta sprawa jest już załatwiona.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Obeliks,

kto je przywołał z powrotem? Czy było to wezwanie agenta ubezpieczeniowego Signal Iduna, działu hipotek czy ekspertów zajmujących się tym.

Dlaczego do 60%, dlaczego opłata za gwarancję?

Napisany przez obelix

kto tam dzwonił z powrotem? Agent ubezpieczeniowy Signal Iduna czy dział hipoteczny lub eksperci do tego.

Dlaczego do 60%, dlaczego opłata gwarancyjna?

Agenci ubezpieczeniowi i/lub niezależni pośrednicy nie kontaktują się ponownie, gdy sprawy zaczynają się komplikować. To potwierdza - niestety - moje dotychczasowe doświadczenia, nawet jeśli tutaj, w forum, chętnie pisze się coś innego - odnosząc się do niezależnych pośredników.

Rozmawiałem bezpośrednio z działem hipotecznym i tam z „decydentem” (mam jego imię). Inna przedstawicielka dała mi początkowo odmienne informacje.

60% / Opłata gwarancyjna za kwotę przekraczającą to zakresie określonym w regulaminie/ogólnych warunkach umowy. Nic w tym nie podważa.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, w takim razie zgłaszam się ponownie jako pracownik niezależnego pośrednika, ponieważ wydaje się, że jest to trochę trudne, a przynajmniej ktoś jest tu, aby przekazać informację, że Pana informacje są po prostu błędne.

W przedstawionym przez Pana przypadku potrzebne są 160 000 euro, z czego 150 000 euro to cena zakupu, a 10 000 euro to potrzeby remontowe i modernizacyjne. Odpowiednie oferty wyglądają - przynajmniej jeśli je złożymy - w przypadku potwierdzenia wartości zabezpieczenia kredytu na 160 000 euro, następująco:
1) 128 000 euro na 30 lat stałe nominalnie 3,4% (efektywnie 3,4%) przy 2% spłacie = około 30 lat okres kredytowania z następującymi przywilejami...
- Spłata kredytu od 5. roku możliwa częściowo lub w całości
- 5% opcja dodatkowej spłaty
- 18 miesięcy okresu wolnego od spłaty
- brak opłat

2) 32 000 euro na 10 lat stałe nominalnie 2,9% (efektywnie 2,94%)
- zgodnie z warunkami programu KfW 124 na własność mieszkania

Ostatni element można zwiększyć do 50 000 euro - jeśli jest to żądane - a tym samym zmniejszyć pierwszy element o 18 000 euro.

Napisany przez obelix
No to proszę, podaj ofertę.

Oto otrzymane dokumenty oryginalne (wyciąg):

(Prace własne stanowią kapitał własny!)

Dodatek:
Koszty modernizacji wynoszą 20 000 euro, kapitał własny wynosi 20 000 euro. Prace własne, dotąd nieuwzględnione, wynoszą około 5 000 euro.

Jutro ponownie zadzwonię do działu kredytowego.

Napisany przez Sassenach
Cześć Obeliks,
ponieważ mam podobne potrzeby finansowe, chciałbym się dowiedzieć, jak długo potrwa spłata pożyczki w Signal Iduna... (która składa się, podobnie jak moja, z 2 pożyczek + KfW)

Napisany przez obelix
Cześć,

w naszym przypadku pożyczki Iduna zostaną spłacone po 30 latach. Okres wiązania oprocentowania również wynosi 30 lat, więc nie ma ryzyka stopy procentowej.

@Noelmaxim?
Szybkie pytanie dotyczące 96 000 EUR i 14 000 EUR.
W obu przypadkach jest podana efektywna stopa procentowa 3,38%. Jednak tylko w przypadku 14 000 EUR obowiązuje opłata poręczenia w wysokości 0,75% rocznie.
Czy efektywny stopa procentowa dla 14 000 EUR nie powinna zmienić się, ponieważ pojawia się dodatkowy koszt - opłata poręczenia?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata