Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Sprzedaj złoto.

Napisany przez DustinDepot
Cześć ludzie,

nie znam się na tym temacie za bardzo i chciałbym poprosić o waszą radę. Dostałem niedawno sporo metali szlachetnych w postaci biżuterii, złota i srebra z dziedziczenia i planowałem sprzedać to na goldrepublic.de. Czy powinienem jeszcze poczekać, czy lepiej obrać inną drogę?

Napisany przez Sparer44
To zawsze zależy od Twojej sytuacji finansowej. Jeśli wszystko idzie dobrze, po prostu zaczekaj jeszcze trochę. Ale jeśli na przykład potrzebujesz kredytu, to bym się zdecydował!

Napisany przez Andi25
Zanim sprzedam metale szlachetne pochodzące z spadku, chciałbym najpierw oszacować ich wartość przy pomocy profesjonalnego specjalisty.

Napisany przez Elektrikz
Nigdy nie idź do żadnego skupu złota, zanim nie będziesz mieć pojęcia o aktualnej cenie. Oni mogą Cię oszukać.

Napisany przez DerFreibierFred
Weź pod uwagę opinię dwóch niezależnych ekspertów w sprawie wartości złota i rozważ, czy chcesz teraz zamienić złoto na gotówkę. Jeśli tak, sprzedaj. Jeśli nie, poczekaj. Złoto na pewno nie straci zbyt wiele wartości w najbliższych latach.

Napisany przez Baldur74
W każdym centrum handlowym znajdują się skup złota. Zrób sobie z nimi ofertę. Kiedy cena jednego grama wynosiła 40 EUR, zapłacili 17. Więc jeśli osiągają na przykład 1000 EUR, jest to w przybliżeniu warte 2200. Wtedy oczywiście zabierz to z powrotem.

Napisany przez Nomik
W przypadku kursu złota zdecydowanie warto jeszcze chwilę poczekać!
Ogólnie rzecz biorąc, nie należy pochopnie podejmować decyzji! Jeśli nie masz pilnej potrzeby pieniędzy, obserwuj najpierw rynek!

Napisany przez Oterio
Powiedz mi ile masz, być może kupię od Ciebie :-) Ale serio, o jaką kwotę chodzi?

Edycja: Można dość łatwo samemu określić wartość swojego złota. Po prostu wyszukaj monety/bary, sprawdź stopień czystości, itp.
Albo zapytaj mnie :-)

Napisany przez DustinDepot
Złoto powinno być teraz kupowane, a nie sprzedawane. Jeśli jednak ktoś koniecznie chce sprzedać swoje zasoby, powinien jeszcze chwilę poczekać, ponieważ aktualnie kurs złota ponownie delikatnie rośnie.

Napisany przez Baldur74
Kiedyś widziałem w telewizji reportaż, w którym skup złota oceniał wartość złota w domu, wszystko było nagrywane ukrytą kamerą. Najgorsi oszuści brali udział w tym. Czasami oferowali nawet 10% wartości. Wygląda na to, że warto rzeczywiście kupić wagę. Bądź ostrożny przy kamieniach szlachetnych. Tam zaproszeni handlowcy najbardziej oszukiwali. Najlepiej udać się do dwóch jubilerów, którzy są członkami związku i poprosić o oferty.

Napisany przez Oterio
DustinDepot, myślę, że jesteś spamem ;-) Dlaczego w swoim wątku zamieszczasz dwie różne opinie? Czy twój kolega od budowania linków przypadkiem nie wziął danych logowania do profilu i nie przyjrzał się dokładnie sytuacji?

Napisany przez Baldur74
To jest super, DustinDepot odpowiedział na swoje własne pytanie. Czyż to możliwe :-)

Teraz dostanie swoje pierwsze podziękowanie za post... ach nie, lepiej nie

Napisany przez Cashflowclub MD

W każdym centrum handlowym są skupcy złota. Możesz poprosić ich o ofertę. Kiedy cena za gram wynosiła 40 EUR, zapłacili 17.

No cóż, kurs złota na giełdzie odnosi się do czystego złota o próbie 999, złoto jubilerskie jest często mniej czyste i musi zostać przetopione. Dlatego normalne jest, że za używane złoto płaci się znacznie niższe ceny niż kurs giełdowy.

Napisany przez monika33
Nigdy nie kupię złota! Zdecydowanie za drogie!

Napisany przez schulze99
Szkoda, że tak naprawdę pytanie, gdzie najlepiej sprzedać swoje złoto przy okazji, było dość interesujące. Chociaż moje talary na razie pozostaną ze mną przez dłuższy czas.

Napisany przez Knarf
Parę lat temu sprzedałem złoto przez internet..

Najpierw byłem w kilku skupach w mieście, a potem sprawdziłem jeszcze raz w internecie i tam dostałem naprawdę dobrą cenę.

Wtedy jednak były to tylko biżuteria.
Teraz zastanawiam się nad zakupem sztabki.
Takie 10 gramów czy coś w tym rodzaju.
Nigdy nie zaszkodzi mieć trochę szlachetnego metalu w domu..

Napisany przez 6Bankkaufmann
Mozliwość istnieje również w inwestowaniu w uncje srebra (liście klonowe...itp.)

Napisany przez schulze99
W porównaniu z złotem, srebro ma niestety tę wadę, że nie można je nabyć zwolnione od podatku. W rezultacie za uncję srebra płaci się wyższą dopłatę do ceny spot. Widoczne jest to szczególnie wtedy, gdy chcesz sprzedać swoje srebrne monety - różnica między ceną zakupu, a ceną sprzedaży jest znacznie wyższa niż w przypadku złota (na podstawie tej samej ceny spot).

W przypadku złota, nawet w przypadku mniejszych nominałów, na przykład 1/10 uncji, nadal masz korzyść podatkową.

Napisany przez Cashflowclub MD
Zabierz biżuterię do jubilera, wyjaśnij mu, że chcesz TYLKO wycenę od niego (i nie chcesz jej sprzedać) i zapytaj o jego honorarium za wycenę (żaden poważny jubiler nie będzie wyceniać za darmo). Jeśli znasz wartość, proponuję najpierw zaoferować biżuterię na forum kolekcjonerskim lub podobnie (ewentualnie na eBayu), tam znajdziesz kupców bardziej skłonnych zapłacić wartość artystyczną. W skupach złota zazwyczaj dostaniesz maksymalnie 70% wartości materiału, która w zależności od jakości może być znacznie poniżej kursu czystego złota na giełdzie!

Napisany przez immerfernweh
Określenie wartości i zaoferowanie jej miłośnikom, tak jak sugeruje cashflow, zdaje się być dobrym pomysłem, ponieważ ja również jestem pasjonatką kolekcjonowania wszystkiego, co można przypisać secesji. Innymi słowy, jeśli biżuteria jest naprawdę piękna - w czym piękno zawsze zależy od definicji - otrzymasz znacznie więcej niż wartość samego złota.

Napisany przez alteria
Sprawdź producentów lub inne oznaczenia na elementach. Być może jest tam coś, co ma wyższą wartość kolekcjonerską niż sama wartość materiału. Zawsze warto uzyskać 2 lub więcej opinii na temat ceny sprzedaży.

Napisany przez EngelMarco
Na początek warto byłoby to oszacować, najlepiej przez kilku specjalistów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata