Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycyjna emerytura

Napisany przez Berghofer
Wiele lat temu zawarłem ubezpieczenie emerytalne w ramach renty inwestycyjnej (Targo-Bank). Kilka lat temu zawiesiłem płatności składek. Moim celem jest zrezygnowanie z tego ubezpieczenia, gdy będę miał wypłacone więcej niż wpłaciłem do momentu zawieszenia. Mam możliwość regularnie i bezpłatnie zmieniać wybór funduszy. Czy powinienem dokonać zmiany funduszy, aby osiągnąć ten cel, czy pozostać przy obecnych funduszach?

Fundusze:
1. DWS Vermögensbildung WKN 847652
2. Fidelity-European WKN 973270

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli chcesz zaciskać pasa jak najbardziej, można powiedzieć z zasady: Dowiedz się, jak wysokie są bieżące opłaty, które musisz zapłacić. Dzięki temu będziesz mieć orientacyjne pojęcie, jak ryzykowną strategię musisz wybrać. Ponieważ Targo nie jest znana z przystępnej struktury opłat, będziesz musiał podrzucić pełne ryzyko związane z tymi ryzykami. Nikt w sposób wiarygodny nie może odpowiedzieć, czy osiągniesz swój wybrany cel z tymi dwoma funduszami (za które również płacisz na poziomie opłat). Ja osobiście nie wierzę.

Napisany przez Berghofer
Dziękuję najpierw. Ale poza tym, co oznacza oszczędzanie informacji? Jakie dodatkowe informacje potrzebujesz, aby udzielić precyzyjnej porady?

Napisany przez finance
To byłoby lepsze strzelenie tego ustrojstwa i zainwestowanie w te same lub lepsze fundusze bez tego drogiego ubezpieczenia.

Sprawdź, jakie skutki podatkowe miałoby anulowanie umowy.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

obie wspomniane fundusze są rodzajem klasyków, które do niedawna chętnie były kupowane i sprzedawane. Obydwa miały swój świetny okres i znajdowały się na czołowych miejscach listy wyników. Obecnie raczej zajmują miejsce w środkowej części niż na szczycie swojej odpowiedniej grupy porównawczej. (DWS niestety raczej w tyle środka)

Problemem jednak jest to, że nikt nie potrafi powiedzieć, które fundusze np. w ciągu najbliższych 5 lat będą najlepszymi funduszami w swojej klasie. Z tego względu ważne jest, aby wybrać odpowiednią strategię inwestycyjną i następnie upewnić się, że nie ma się akurat w portfelu strzałów w ciemno z odpowiedniego segmentu. Z tego punktu widzenia przynajmniej fundusz Vermögensbildung I byłby warty rozważenia.

Vermögensbildung I to klasyczny fundusz o globalnym zasięgu (akcje). Oznacza to, że ma on znaczną część akcji amerykańskich. Trzeba zdecydować, czy się to akceptuje czy nie.

Fidelity European Growth inwestuje w Europie (nie tylko w strefie euro) i przynajmniej zasadniczo stosuje podejście wartosciujące w doborze akcji.

Musisz wyrobić sobie własne zdanie na temat tego, jak uważasz, że osiągniesz najlepsze wyniki i następnie zobaczyć, które fundusze dostępne w ramach Twojej umowy pozwolą Ci to osiągnąć. Lub zrezygnować z umowy i inwestować wolnie, aby zaoszczędzić na kosztach okładki ubezpieczenia.

Pozdrowienia,
Paule

Napisany przez BU-Berater
W zależności od wysokości wartości wykupu i rocznych kosztów, należy najpierw sprawdzić, czy w ogóle ma sens kontynuowanie umowy. Fundusze były bestsellerem kilka lat temu. Może teraz warto szukać mniej ryzykownych alternatyw.

Napisany przez Dahut
Miałem również małe ubezpieczenie funduszowe, które kilka lat temu zawiesiłem bez składek. Rocznie otrzymywałem zestawienie, z którego wynikało, jaka jest wartość wykupu ubezpieczenia i jaka będzie jego wartość szacowana na termin wykupu. W moim przypadku wartość wynosiła około 580,-. Po upływie 4 lat miałbym prawdopodobnie otrzymać 640,-. Było to dla mnie bardzo proste wyliczenie: jeśli uwzględnię inflację, aktualna wartość wykupu była prawie taka sama jak za 4 lata, ale teraz była pewna, za 4 lata tylko szacowana, dlatego zrezygnowałem z tego. Oczywiście za 4 lata mogłaby być warta więcej, ale czy ktoś naprawdę w to wierzy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata