Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt w wieku 22 lat

Napisany przez JustinA2013
Cześć drodzy ludzie. Chciałbym niedługo kupić używany samochód. Potrzebuję kredytu w wysokości 6 500€. Jestem w wieku 22 lat, skończyłem naukę zawodu i mam stałą pracę. Co o tym myślicie? Czy dostanę kredyt, czy raczej nie?

Napisany przez Benoice
Cześć Justin,

Nie można tego tak po prostu określić, zależy to od kilku czynników, takich jak:

Miesięczne wydatki, takie jak czynsz, ubezpieczenia, alimenty na dzieci, bieżące zobowiązania, itp...

Następnie oczywiście jaki rodzaj finansowania chcesz, tradycyjne czy z wartością końcową.

Bank będzie także chciał wiedzieć, jakie masz miesięczne dochody netto, jeśli są one zbyt niskie, możliwe, że bank zażąda dodatkowej wpłaty własnej lub nie zatwierdzi kredytu. To zależy głównie od banku.

Widzisz, wiele zależy od różnych rzeczy, ale twój zaufany sprzedawca, u którego stoi samochód, na pewno może ci udzielić kilku informacji.

Najlepiej zapisz sobie najpierw, jakie masz miesięczne przychody i wydatki, a zobaczysz, ile zostanie. Od tego odlicz jeszcze pewną kwotę na imprezy, kino itp. i dodaj około 150 do 200 € na samochód jako miesięczne obciążenie (paliwo, ubezpieczenie, zużywalne części, itp.). W ten sposób będziesz mieć przybliżoną kwotę, którą możesz sobie pozwolić, a potem udaj się do sprzedawcy i zasięgnij porady.

Pozdrawiam

Napisany przez Goran

Halo drodzy ludzie. Chciałbym wkrótce kupić używane auto. Potrzebuję do tego pożyczki w wysokości 6,500€.

Mam 22 lata, mam zawód i mam stałą pracę. Co myślicie. Czy dostanę kredyt, czy raczej nie?

Ogólnie rzecz biorąc, posiadanie stałego zatrudnienia to już dobra podstawa, ponieważ dysponujesz stabilnym miesięcznym dochodem. Jak już wspomniał Benoice, nie jest to jednak jedyny decydujący czynnik.

Ważne jest na przykład to, jak wysokie są twoje miesięczne zarobki (czyli: czy w ogóle możesz sobie pozwolić na kredyt, czy masz finansowe środki, aby co miesiąc opłacać ratę kredytu?) oraz czy masz już zobowiązania finansowe w postaci już zaciągniętych kredytów itp.

Zdecydowanie zalecam najpierw zrobić analizę finansową i sporządzić kalkulację, ile pieniędzy możesz miesięcznie przeznaczyć na spłatę kredytu, a następnie szukać odpowiednich ofert finansowania - czy bezpośrednio u dealera (jeśli to nie będzie prywatny zakup auta), w banku domowym lub w innych bankach. Nawiasem mówiąc: Niektóre banki oferują specjalne kredyty samochodowe. Czy zaciągnięcie kredytu w tych rozważanych bankach jest w ogóle możliwe, możesz się dowiedzieć dopiero poprzez złożenie odpowiedniego zapytania.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jak dużą część swoich dochodów obecnie odkładasz na bok?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Stała praca bez okresu próbnego? Dlaczego miałoby to nie zadziałać?

Napisany przez Nomik
Również nie widzę żadnego powodu, dlaczego to by nie miało zadziałać. Musiałbyś mieć bardzo wysokie inne wydatki, żeby to nie działało... albo mieć słabą historię kredytową albo coś w tym rodzaju.

Napisany przez Dahut

Zatrudnienie na stałe bez okresu próbnego? Dlaczego miałoby to nie zadziałać?

No cóż, zatrudnienie na stałe bez okresu próbnego nie mówi od razu nic o wysokości dochodu. Na przykład: Wynagrodzenie netto 1200,-, czynsz 850,-, powiedziałbym: Zapomnij. To się nie uda.

@Dahut
Oczywiście, masz tu rację!

Napisany przez Sandork
Najprostszym sposobem jest po prostu pójść do banku i zapytać

Pójść do banku i zapytać, pójść do Autobanku i zapytać

Napisany przez Oterio
Zadaj pytanie, czy samochód za 6500 € jest konieczny, czy nie da się go zdobyć taniej. Choć jesteś już wykwalifikowany, to jednak kto ma mniej niż 30 lat, nadal jest u mnie w „latach nauki”. Powinieneś również wziąć pod uwagę, że raty to nie wszystko – do tego dochodzi jeszcze benzyna/diesel, podatki, sporadyczne naprawy i ubezpieczenie.

Napisany przez Pojo1983
Najpierw sprawdź, czy w ogóle jesteś w stanie obsłużyć raty. Jak napisał poprzedni mówca, na ciebie mogą jeszcze spadnąć dodatkowe koszty.

Powinieneś również upewnić się, czy samochód przetrwa cały okres spłaty kredytu, ponieważ nic nie jest gorsze niż spłacanie kredytu za coś, czego już nie posiadasz. Następnie porównaj również oprocentowanie, sprawdź, czy istnieją tańsze oferty w twoim banku lub w banku samochodowym.

Często przy płatności gotówką w salonie możesz uzyskać dodatkową zniżkę, której nie otrzymałbyś przy finansowaniu.

Napisany przez 2Escorpio

Czy warto zapytać, czy samochód za 6500 € jest konieczny, czy nie można znaleźć czegoś tańszego. Jesteś już wykwalifikowany, ale kto ma mniej niż 30 lat, ten wciąż się u mnie uczy. Powinieneś również wziąć pod uwagę, że raty to nie wszystko - paliwo, podatki, okresowe naprawy, ubezpieczenie również się liczą.

Samochód, który kosztuje tylko 2500 euro, ale ciągle powoduje koszty napraw, również nie jest alternatywą ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata