Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Oprogramowanie do tworzenia wykresów WHEN darmowe)

Napisany przez Karat
Poszukując oprogramowania do tworzenia wykresów, natknąłem się na https://www.daxa-chart.de . Czy przypadkiem ktoś zna ten darmowy program i jeśli tak, czy jest coś warty? Karat

Napisany przez svx_biker
Sprawdzę to. Korzyści widzę głównie w lokalnej bazie danych (kursy). Jednak wydaje się, że są to głównie niemieckie kursy (DAX). Ważne jest także źródło danych i dostawca danych (online lub offline) przy narzędziu do tworzenia wykresów. Inne dostępne narzędzia online do tworzenia wykresów to m.in.: - Swissquote - ZKB Charttool - comdirect.de - Tradejet - prorealtime.com (nowość: także z SMI EoD)

Napisany przez Springer
Cześć Karat, Tylko z ciekawości zajrzałem - Daxa oferuje bezpłatnie 120 rekordów danych, czyli tylko dane z niemieckich giełd? Trochę mało jak na mój gust, ale zawsze interesujące. Jednakże wady programów offline polegają na konieczności ciągłej synchronizacji, podobnie jak w przypadku skanera wirusów, zapory ogniowej, aktualizacji systemu Windows, co jest trochę uciążliwe. Jako alternatywę, zajrzyj tutaj: ZKB Analiza Wykresów Zalety tutaj: - 62 miejsca giełdowe lub tysiące rekordów danych - Brak instalacji, co oznacza brak obciążenia zasobów na komputerze, analizy online - Aktualne kursy - Wysyłanie analiz np. drogą mailową możliwe - Automatyczne oznaczanie wzorców przez oprogramowanie na wciśnięcie przycisku Podsumowanie: Zazwyczaj wystarczy dla mnie zapisać lokalnie obraz wykresu, a następnie banalnie zmodyfikować go w Paint przez samodzielne narysowanie linii. W około 80%...90% przypadków udaje mi się tak poradzić. Jeśli staje się to bardziej skomplikowane, sięgam po Analizator ZKB. Przepraszam za odstępstwo, myślałem, że to też tu pasuje doskonale.

Napisany przez svx_biker
Karat pisze: W poszukiwaniu oprogramowania do analizy wykresów...
Teraz pobrałem to oprogramowanie i obejrzałem. Najpierw informacje ogólne: Aby tworzyć wykresy, istnieją lepsze narzędzia. Ale korzyścią może być możliwość pracy offline oraz dostęp do danych fundamentalnych. Mimo to oprócz możliwości analizy technicznej i fundamentalnej istnieją również przydatne funkcje, takie jak: - Zarządzanie portfelem - Porady inwestycyjne - Baza danych do pracy offline Z pomocą: Dla kogo przeznaczone jest to oprogramowanie giełdowe? DAXA-Chart jest optymalny dla średnio- i długoterminowego inwestora akcyjnego, który oprócz analizy wykresów przywiązuje dużą wagę do analizy fundamentalnej przedsiębiorstw i chciałby zarządzać portfelem za pomocą komputera. Ze względu na technikę kończących tygodni program ten szczególnie nadaje się dla inwestorów indywidualnych, którzy dotychczas z powodu ograniczeń czasowych i kosztowych (uzyskiwanie kursów) nie chcieli zakupić programu giełdowego. Ponadto kursy kończące tydzień mają kojący wpływ na psychikę, ponieważ obecnie problemem nie jest pozyskiwanie informacji, a raczej nadmiar informacji z różnych kanałów, co może sprawić, że nasze myśli staną się chaotyczne i doprowadzą do pośpiesznego porzucenia dobrej strategii długoterminowej. Miło jest także możliwość importowania własnych kursów do bazy danych. Może to być przydatne tam, gdzie kursy nie są łatwo dostępne lub jeśli chcemy mieć dostęp do danych bez połączenia internetowego (na przykład podróżując z laptopem). Zawodowi maklerzy, krótkoterminowi handlowcy opcjami i analitycy wykresów pracujący bardzo dokładnie mogą mieć nieco inne zdanie na ten temat, ale nie dla tej grupy osób został opracowany DAXA-Chart. Dla małego inwestora istotne jest raczej niskie nakłady na utrzymanie kursów oraz niskie koszty pozyskiwania kursów dla sukcesu inwestycyjnego. Podoba mi się kombinacja danych wykresowych i fundamentalnych w jednym programie oraz świadome ograniczenie informacji. Osobiście brakuje mi różnych widoków (dzienny, tygodniowy, miesięczny) oraz wskaźników, które są dostępne we wszystkich narzędziach online (patrz wyżej).

Napisany przez Karat
Dziękuję za solidnie przeprowadzone odpowiedzi. To, co mi się podobało w DAXA, to możliwość rysowania samemu (linie trendu, linie oporu, linie wsparcia). Ale wygląda na to, że można to zrobić również w innych miejscach. Jak to robicie? Sprawdzę bliżej wymienione przez Was strony. Właśnie przetestowałem narzędzie do tworzenia wykresów ZKB. Jest świetne i w pełni mi wystarcza. Ale jak mogę samemu dodać na nim linie? Czy w ogóle jest to możliwe? Pozdrawiam

Napisany przez svx_biker
W narzędziach takich jak ZKB możesz: a) Rysować i zapisywać linie online, o ile jesteś zalogowany (Rejestracja zazwyczaj jest darmowa). Jeśli zalogujesz się następnym razem, linie będą nadal widoczne. b) Zapisać i edytować wykresy na komputerze za pomocą programu do przechwytywania ekranu. W przypadku opcji a) korzystam z ZKB, comdirect i Swissquote. Rejestracja jest zazwyczaj darmowa. Jako program do przechwytywania ekranu używam HyperSnapDX. Program ten posiada różne narzędzia do rysowania (tekst, linie, koła, itp.)

Napisany przez Karat
Gdzie mogę indywidualnie skonfigurować wykres? Chciałbym przedstawić następujące dane na tym samym wykresie, aby zobaczyć różnice rozwoju w sposób wizualny. Wskaźniki: VIX (indeks zmienności NASDAQ) 10-letnie obligacje skarbu USA Kurs złota Ropa Indeks DJ Utilities Czy istnieje jakieś miejsce, gdzie można to zrobić bez problemu? Karat

Napisany przez svx_biker
Zarówno w ZKB, jak i na comdirect.de (w analizie wykresu), możesz dodać do wykresu do czterech benchmarków. Na przykład: W tym celu należy najpierw wprowadzić wartości do listy, ponieważ wartości z listy będą później wyświetlane jako dostępne benchmarki do wyboru. Często stosowane indeksy zawsze są oferowane do porównania:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata