Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wykorzystać aktualną umowę oszczędnościową w sposób optymalny pod względem odsetek.

Napisany przez 2titan1981
Mam pytanie dotyczące mojej umowy oszczędnościowej budowlanej
Stary plan easy plus z Leipziger (Plan L)
Suma oszczędności budowlanych 10.000€
Oprocentowanie 1,5%
Opłata 9,80€/rok

Całkowite oprocentowanie 4% wstecz, jeśli zrezygnuję z pożyczki po co najmniej 7 latach. Całkowite oprocentowanie jest również gwarantowane na 8. rok.

Rozpoczęcie umowy: 23.02.2011 --> 7 lat 23.02.2018 ---> 8 lat 23.02.2019

Stan konta:
31.12.2011 171,46€
31.12.2012 647,29€ (40€/msc)
31.12.2013 ~2.486,99€ (40€/msc + 86€/msc) + 1,5% oprocentowania

Żonaty, rozliczenie wspólne, 1 pracownik, od przyszłego roku 1 dziecko

Jak mogę uzyskać maksymalne odsetki?
Do jakiej kwoty powinienem oszczędzać, a następnie pozostawić tę umowę oszczędnościową budowlaną w spoczynku dla optymalnych korzyści?

Re: Wykorzystać aktualną umowę oszczędnościową w sposób optymalny pod względem odsetek.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli to jest umowa dodatkowa (ze względu na 4% roczny zwrot), sprawdź proszę, czy kasa oszczędności mieszkaniowych w ogóle pozwala na zwiększenie sumy oszczędności. Jeśli nie, masz umowę oszczędności mieszkaniowych na 10 000 EUR z powodu premii mieszkaniowej i premii pracowniczej. To brzmi sensownie. Jaka jest minimalna kwota oszczędności? 30 czy 50%

Minimalny depozyt oszczędnościowy wynosi 50%.
Suma oszczędności mieszkaniowych nie może zostać zwiększona bez utraty oprocentowania bonusowego bez ryzyka utraty bonusu na końcu.

Umowę oszczędnościową rozpoczęto od sumy oszczędnościowej 10 000 €, za którą płaci się 40 € miesięcznie.
Teraz dodałem dodatkowe 86 € miesięcznie, aby być może otrzymać WOP na rok 2013.
Chciałem oszczędzać maksymalnie, aby nie przekroczyć sumy oszczędnościowej przed końcem umowy (2019) i nie nie zdobyć odsetek ponad sumę oszczędnościową przed tym terminem, aby nie stracić bonusu.
Według moich obliczeń, przekroczę już 2018 rok kwotę 10 000 € bez oprocentowania bonusowego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak też myślałem, że premia zniknie. Więc oszczędzaj, dopóki możesz :-)

Nie rozumiem odpowiedzi.

Czyli nie stracę premii, jeśli przekroczę sumę oszczędności i odsetek w kwocie 10 000€? Bo stopa premiowa jest gwarantowana do 2019 roku?

Napisany przez Ravemaster84
Bonus jest oczywiście gwarantowany gdzieś, ale suma oszczędności mieszkaniowych nie może być przekroczona. Bez względu na to, czy dzieje się to poprzez wpłaty, odsetki czy bonus. Przekroczenie sumy oszczędności mieszkaniowych oznacza, że nie można już osiągnąć celu BVS. To nie ma nic wspólnego z bonusem, lecz raczej z produktem Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa.

Czyli powinienem, jak sądziłem, zredukować wpłaty do zera wcześniej i obliczyć odsetki tak, jakby bonus był przyznawany co roku, aby uniknąć przekroczenia 10 000 € do 23.02.2019 r. Czy to byłoby poprawne?

Znam dokładne warunki taryfowe easy Finanz L, ale to, co znalazłem, mówi:
Miesięczna normalna składka oszczędnościowa wynosi 4 promile sumy bausparsumme.
Oznacza to: 10 000 € / 1000 * 4 = 40 €.
Wszystkie dodatkowe wpłaty powyżej tych 40 € miesięcznie bausparkasse może odrzucić.
Ponieważ jest to umowa o oprocentowanie, spontanicznie zakładam, że bausparkasse będzie również korzystać z tego prawa (przypuszczenie!).

Co do bonusu:
Wiem, że równolegle prowadzone jest fikcyjne konto bonusowe. Saldo tego oczywiście rośnie rocznie, ale kwota nie powinna być oprocentowana rocznie, ponieważ nie znajduje się na koncie bausparkonto.
Więc:
Całkowite wpłaty + odsetki + pomoc państwowa + konto bonusowe nie mogą przekroczyć sumy bausparsumme.

Jak już wspomniałem, bardziej skłaniam się ku temu, że jesteś ograniczony do 40 € miesięcznie. Teraz wrzuć tabelę Excela i załóż, że do końca 2018 roku wpłacisz te 40 € każdego miesiąca. Dodaj do tego pomoc i odsetki. Na pewno nie zbliżysz się do 10 000 €.

Dziękuję, zrobiłem to.

Dobra, więc będę musiał poszukać nowej umowy oszczędnościowej, do której będę wpłacał 86€ miesięcznie

Już nie otrzymuję już żadnych dotacji od państwa. Nawet ulgi na dzieci już nie dostaję.

Jeśli nie otrzymujesz już dodatkowych korzyści, lepiej wybierz inny produkt. konto oszczędnościowe dziennie lub plan oszczędzania bankowego. Jeśli chcesz/ możesz podjąć ryzyko, zdecyduj się na fundusze. Moim zdaniem, jeśli nie otrzymujesz żadnych dodatkowych świadczeń, BSV nie jest opłacalny. Całkiem dobrą ofertą jest plan oszczędzania VL w Edekabank.

hm, gdy widzę inflację ~2,5% w ciągu ostatnich 30 lat

Depozyt terminowy ~1,45% oprocentowanie to żadna alternatywa, na którą muszę wydać pieniądze w przyszłości. Depozyt terminowy ma już trzy miesięczne dochody jako rezerwę

Plan oszczędnościowy VL 2,5% + 14% premii na końcu jest interesujący, ale mam już oszczędności na VL. Jest interesujący dla spłaty w 2018/19.

jednak uważam, że 4,35% zwrotu z Signal Iduna przy okresie trwania 10 lat bez żadnych zachęt nie jest takim złym rozwiązaniem. Przecież to i tak powyżej stopy inflacji. Tym bardziej że tak rozproszyłbym swoje pieniądze. Fundusze/mieszane fundusze/akcje/udziały w spółdzielniach/depozyty terminowe i inne, mam tylko mój stary plan oszczędnościowy, na który wpłaciłem 86 €, który właśnie wygasł.

Plan oszczędnościowy VL 2,5% +14% bonus na końcu jest interesujący, ale mam już oszczędności na VL. Ciekawe dla spłaty 2018/19.

A co z tego? Możesz poprosić swojego pracodawcę o wpłacanie części twojej pensji netto.

Cytat pochodzący od titan1981

ale myślę, że 4,35% stopa zwrotu z Signal Iduna przy 10 latach okresu trwania bez dofinansowania i tak nie jest taka zła. W końcu przewyższa stopę inflacji .

Jednak plan oszczędnościowy Edeka oferuje prawie 5% p.a. i jeśli dobrze wstrzaśniesz, że okres ustalony wynosi tylko 1 miesiąc, to dochodzi do 6,5% p.a.

W zasadzie plan oszczędnościowy Edeka może być jednak zawarty tylko na kwotę 40 € na osobę. W przypadku żony i dziecka pracodawca mógłby więc wpłacić 3x40 €. Pamiętaj, że w przypadku Signal również kwota oszczędności jest związana z ratą oszczędności. Tutaj również możesz oszczędzać nawet do 4 promili, oznacza to, że musisz już wziąć kwotę kredytu mieszkaniowego w wysokości 20.000 €, aby teraz móc dokonać swobodnej nadwyżki wpłaty. Oznacza to dodatkowo 200 € kosztów zamknięcia, które również obniżają twój zwrot z inwestycji.

To tylko jako myśl. To nie oznacza, że jeśli jakiś oszczędzający osiągnie termin spłaty kredytu mieszkaniowego, natychmiast musi rozpocząć nowy plan oszczędnościowy tylko dlatego, że wcześniej pieniądze trafiały do takiego produktu.

Napisany przez verschaukelt
Signal Iduna jednak nigdy nie kręciła nosa, gdy zwiększa się regularny wkład emerytalny lub wpłaca dodatkową sumę. Dotychczas ich regularny wkład zawsze był minimalną kwotą wpłaty - nie maksymalną. Tylko w przypadku starych umów, które były już od lat powyżej BSV, wypłacili od czasu do czasu pieniądze bez pytania.

Po kolejnej nocy przespanej nad sprawą, doszedłem do wniosku, że z własnej kieszeni wpłacę 40€/miesiąc na BSV.I w przypadku EDEKA VL - 40€/miesiąc VL + 46€/miesiąc z własnej kieszeni.Niezależnie od sposobu rozważenia, nie otrzymam ani WOP, ani ANP za rok 2013. Otrzymam natomiast 4% za BSV. Wydaje się zatem sensowne połączenie obu opcji.__________________________________________________EDYCJA:Z ciekawości zadzwoniłem do banku Edeka i zapytałem o szczegóły.Jeśli wpłacasz 40 euro miesięcznie przez 6 lat i pozostawiasz pieniądze na kolejny rok, dokonujesz łącznej wpłaty w wysokości 2,880 euro. Co roku otrzymujesz oprocentowanie w wysokości 2,5% od wpłaty bez odsetek od odsetek (suma to 305,35 euro), a na końcu dostajesz premię w wysokości 403,20 euro. Razem wychodzi to 3,588,55 euro. Oznacza to roczny zwrot w wysokości 1,88%. Jest to niższy zwrot niż w moim oszczędzaniu budowlanym.

i w EDEKA VL
40€/mies. VL +46€/mies. od siebie wpłacam.

Maksymalna kwota dla jednej osoby wynosi 40 euro. Nie są dozwolone dodatkowe wpłaty. Możliwe jest tylko otwarcie kolejnej umowy na inną osobę,

Cytat od titan1981

__________________________________________________ ____________
EDYCJA:
Dla własnego zainteresowania zadzwoniłem do banku Edeka i zapytałem o szczegóły.
Jeśli ktoś wpłaca 40 euro miesięcznie przez 6 lat i przez rok nie rusza pieniędzy, to robi to łącznie 2 880 euro wpłat. Co roku otrzymuje 2,5% od wpłaty bez złożonych odsetek (co daje w sumie 305,35 euro) i na końcu dostaje bonus w wysokości 403,20 euro. Razem to daje 3 588,55 euro. To przynosi roczny dochód w wysokości 1,88%. To mniej niż oszczędzanie na Bauspare.

Obliczenia nie są poprawne. Stan konta zawsze jest oprocentowany 2,50%. Również z odsetkami składanymi. Tak wynika z twoich danych dotyczących odsetek i bonusu.
Ale dochód nie wynosi 1,88%.
Zobacz tutaj: Bonussparen – Kalkulator odsetek dla planu oszczędnościowego z bonusem lub premią

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata