Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt konsumencki = 2 umowy kredytowe?

Napisany przez Sassenach
Cześć Kochani,

jesteśmy teraz znacznie bliżej sfinalizowania naszego finansowania budowy, mianowicie otrzymaliśmy akceptację od banku i musimy tylko odesłać podpisany umowę.

Co mnie trochę dezorientuje: otrzymujemy pożyczkę w łącznej wysokości 160.000 euro, ale otrzymujemy dwie umowy, na 110.000 + 50.000 euro, ta sama czas trwania (20 lat), ten sam oprocentowanie, ten sam współczynnik spłaty. Ponadto mamy możliwość nadpłacania o 5% rocznie (min. 2.500 euro).

1. kredyt 50.000 euro, rata 240 euro
2. kredyt 110.000 euro, rata 460 euro

Teraz moje pytania:
- Dlaczego dwie umowy?
- Jeśli zaczniemy spłacać mniejszą umowę z dodatkowymi wpłatami, kwota 50.000 euro zostanie spłacona przed upływem 20 lat. Pozostanie nam tylko kredyt w wysokości 110.000 euro, z około 42.000 euro pozostałej kwoty, za który musielibyśmy zapłacić tylko miesięczną ratę w wysokości 460 euro.

Czy to jest poprawne, czy może popełniam błąd w moich obliczeniach?
W przypadku dodatkowej wpłaty musimy podać numer umowy (mamy dwa) przy przelewie.

edycja: po upływie 20 lat pozostanie tylko pozostała kwota 42.000 euro

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy to oznacza, że umowa pożyczki w wysokości 110 000 EUR dotyczy kredytu bankowego, a 50 000 EUR dotyczy pożyczki ze środków pomocowych udzielanych przez Bank Odbudowy (KfW)?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sassenach,

Proszę nie zrozum mnie źle, ale czy chcą Państwo podpisać umowę kredytową w swoim zaufanym banku, nie mając szczegółowo omówione i ustalone, o co tak naprawdę chodzi w tej umowie?

Czy okresy ustalonych oprocentowań są identyczne? Bankier jest całkowicie w porządku, prawdopodobnie jedno z nich dotyczy KfW, jednak jeśli pomyliłeś okres oprocentowania z okresem kredytu, będzie trudno zrozumieć, co dokładnie masz do podpisania, ponieważ KfW oferuje tylko 10-letnie okresy oprocentowania i brak możliwości dodatkowych spłat. A co dopiero mówić o saldach pozostałych zobowiązań, które podajesz.

Jeśli oba mają być na 20 lat z ustalonym oprocentowaniem i nie związanymi z KfW, wtedy dwie części mogą być wymagane ze względu na koszty ze strony banku i/lub fundusze mogą być refinansowane różnymi metodami - chociaż z jednakowymi stopami procentowymi. Jest również możliwe, że tylko jedna część pozwala na dodatkowe wpłaty.

Co dokładnie masz przed sobą?

Napisany przez Sassenach
To jest dokładnie to, co piszę.

pożyczka podzielona na 2 numery umów.
Okres kredytowania 20 lat z oprocentowaniem odsetek w wysokości 3,22%, spłata 2,15%.

Niestety, jeszcze nie miałem czasu zapytać bezpośrednio użyczającego pożyczki. (Nie rozmawiam prywatnie w firmie, zwłaszcza jeśli chodzi o moje finanse).

Interesuje mnie, czy ktoś tutaj kiedyś podpisał coś podobnego i czy mam rację, że najpierw mogę spłacić mniejszą umowę ze spłatami, a potem pozostaje mi tylko ta większa do uregulowania, przy zastrzeżeniu, że resztę kwoty trzeba będzie znowu sfinansować po 20 latach.

Nawiasem mówiąc, w internecie jest mnóstwo kalkulatorów spłat: wpisując te dane, otrzymuję dokładnie taki sam plan spłaty, jaki został dołączony do umowy.

I nie, nie złożyłem wniosku o pożyczkę KFW ... dla mnie to nie ma sensu.

W takim przypadku mogę sobie tylko wyobrazić, że kredytodawca dzieli część 1a na osobny kredyt. A część kredytu, która przekracza część 1a, również jest w osobnej części. Proszę przeliczyć.
110 000 EUR to około 60% ramy. Czy się zgadza?
Oznacza to, że bankowo wartość Twojej nieruchomości wyniosła około 185 000 EUR?
Niektóre banki działają w ten sposób z punktu widzenia bilansowego. Lub z powodu pokrycia ubezpieczeniowego i późniejszego refinansowania.

Napisany przez Sassenach
Dom kosztuje 200 000 euro + około 20 000 euro kosztów dodatkowych. Kapitał własny 60 000 euro, zapotrzebowanie na finansowanie 160 000 euro.

Nie ważne jak liczę, nie wychodzi mi 60%. Na początku też tak myślałem.

Spróbuję wyjaśnić to telefonicznie jutro i następnie opublikuję tutaj wyjaśnienie. Być może zainteresuje to innych czytelników tutaj.

W końcu sam trafiłem tutaj przez szukanie w Google.

Przy cenie zakupu w wysokości 200 000 EUR i wartości zabezpieczenia kredytowego wynoszącej 90% ceny zakupu, wartość zabezpieczenia kredytowego wynosi 180 000 EUR. Dlatego podział na kwoty 110 000 EUR i 50 000 EUR mógł powstać w ten sposób.

Napisany przez Sassenach

Albo pod względem technicznym dotyczącym zakładu ubezpieczeń w związku z wzięciem kredytu i późniejszą refinansowaniem.

To wszystko. Różne źródła finansowania, ale tylko jedno kredyt. Dodatkowe spłaty w wysokości 5% rocznie są możliwe tylko na całą sumę, przy czym mogę wybrać, który kredyt chcę spłacić. W ten sposób można spłacić jeden kredyt już po 19 latach, a za pozostały rok płacić tylko ratę w wysokości 460 euro. Oszczędzone pieniądze można oszczędzić i od razu mieć gotową kolejną dodatkową spłatę.
Uważam, że to optymalne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata