Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ostatnie finansowanie pożyczki hipotecznej.

Napisany przez orchidee
Cześć,
kredyt na moje mieszkanie własnościowe (miesięczna rata 566,00 euro) kończy się 30.06.2018.
Pozostaje jeszcze kwota 9.920,00 euro, którą chciałbym uregulować poprzez refinansowanie ze względu na obecnie nadal bardzo niskie stopy procentowe, najlepiej dziś niż jutro, jako kredyt terminowy.

Wygląda na to, że kwota kredytu terminowego - już teraz, czyli 4,5 roku wcześniej - jest zbyt niska, jednak według informacji mojego banku można ją zaciągnąć nawet do 3 lat wcześniej.

Czy więc odczekać do 2015 roku i mieć nadzieję, że stopy procentowe do tego czasu nie wzrosną znacząco?

Cześć
orchidea

Napisany przez Michael Ostwald
Cześć,

Istnieje oczywiście kilka różnych możliwości.

1) Możesz zwiększyć spłatę w porozumieniu z bankiem, aby kredyt został całkowicie spłacony do zakończenia okresu wiązania oprocentowania. Skutkiem tego będzie oczywiście znacznie wyższa rata.

2) Możesz otworzyć konto oszczędnościowo-budowlane (o sumie oszczędnościowej 10 000 EUR) i regularnie na nie wpłacać, aby mogło ono zostać przyznane w 2018 roku. Wtedy uzyskasz dzisiaj już ustalone oprocentowanie kredytu budowlanego (np. 1,5% p.a. nom. w LBS).

3) Możesz porozmawiać z bankiem i zapytać, czy mniejsza kwota może być objęta umową forward z dodatkowym oprocentowaniem. Zazwyczaj działa to dla stałych klientów z pozytywną historią kredytową.

Pozdrowienia,
Michael Ostwald

Napisany przez Spessartraeuber
Nie przejmowałbym się tym zbytnio. Mają jeszcze około 10 000 euro zadłużenia, jeśli będą kontynuować spłatę w wysokości 566 euro, w ciągu 2 lat zostaną bez długów nawet przy oprocentowaniu 10%, a w tym okresie zapłacą tylko 860 euro odsetek.

Napisany przez orchidee
Dziękuję bardzo za kompetentne i bardzo szybkie odpowiedzi.
W tej chwili wyższe miesięczne obciążenie (zwiększenie spłaty kredytu lub oszczędzanie mieszkaniowe) nie wchodzi w grę.
Dlatego zamierzam skontaktować się z moim bankiem w sprawie zawarcia kontraktu na przyszły kredyt.
Być może zgodzą się na ustępstwo, że nie muszę czekać pełne 3 lata, przynajmniej.

Cześć
Orchidea

Napisany przez NaTwoim13
Orchidea,

jaka jest podstawa Twojego pytania? Pojawiają się najbardziej sensowne propozycje, ale chcą wcześniejszego wykupu kary za wcześniejszą spłatę, aby za 5 lat nie trzeba było prolongować pozostałej kwoty w wysokości 10 000 euro?

Suma kredytu mieszkaniowego w wysokości 10 000 euro, minimalny wymagany depozyt po 5 latach wynosi 3 000 euro, podzielone przez 60 miesięcy daje 50 euro miesięcznie, aby uzyskać oprocentowanie 2% od kredytu hipotecznego w wysokości 7 000 euro.

Sprawdź, czy obecnie obsługują jakieś inwestycje, które są zbędne, gdzie ewentualnie możliwe jest zawieszenie składek na 5 lat lub zmniejszenie rat.

Na ryzyko kontrargumentu - od kogokolwiek - że można zniszczyć ewentualny zwrot z inwestycji lub zmniejszyć wartość końcową, należy powiedzieć tak, jednak moim zdaniem 10 000 euro po 5 latach naprawdę nie stanowią już ryzyka!

Po prostu nie rozumiem intencji Orchidei.

Napisany przez orchidee
Cześć, Panie Buhrmann,
Twoje niezrozumienie wynika z tego, że albo nieprawidłowo przeczytałeś moje wpisy, albo źle mnie zrozumiałeś.

Jeszcze raz: Nie chcę spłacać pozostałej sumy do 2018 roku, ale chcę zabezpieczyć bardzo niskie odsetki na pozostałą kwotę jak najszybciej za pomocą kredytu forward.
Bank Hypovereinsbank oferuje to również na swojej stronie internetowej, ale dopiero od kwoty 25 000 euro, stąd moje zapytanie.

Cześć
Orchidea

Napisany przez Ravemaster84
Ale czy może tutaj być zbyt wiele zabezpieczeń?
Ogólnie rzecz biorąc, oczywiście ma to sens, jeśli chcemy oszczędzać na odsetkach i chcemy zabezpieczyć sobie obecnie niskie warunki.
Przy stopie procentowej na poziomie 2,50% dla kwoty 10 000,- i raty 550,-, płacisz prawie 200,- odsetek. Przy stopie procentowej 6,00% byłoby to prawie 500,- odsetek.
Dla jednej osoby te 300,- są warte, dla innych nie. Dlatego myślę, że stąd wynika to lekkie nieporozumienie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ja na Twoim miejscu nie robiłbym nic. Raczej zwiększyłbym dodatkową spłatę lub zwiększyłbym spłatę bezpośrednią.
W przypadku kredytu terminowego poniżej 10 000 EUR otrzymasz go tylko od banku domowego. A ten nałoży dopłatę odsetkową, ponieważ kredyt ten jest poniżej 25 000 EUR. Wiele banków finansuje dopiero od kwoty 25 000 EUR lub nawet 50 000 EUR.
W związku z tym obecnie również nie robiłbym nic. Mimo to możesz zwrócić się o ofertę do banku domowego i ją przeanalizować.

Napisany przez orchidee
Wspomniałem, że nie wchodzi w grę zwiększenie mojego obecnego obciążenia finansowego. Planuję - co może nie wynikało z moich wcześniejszych postów - zakończyć tę ostatnią refinansową umowę na 10 lat, dzięki czemu od 2018 roku będę miał do spłacania tylko relatywnie niską miesięczną ratę. Tak - dlatego wzięcie kredytu refinansowego ma sens. Chcę pozostać w swoim banku, więc mam nadzieję, że uda mi się uzyskać zgodę na okres wstępny, wniosek został złożony. Cześć, Orchidea

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata