Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Udzielam pożyczek... Dłużnik udaje martwego.

Napisany przez p0st
Cześć,

Udzieliłem prywatnego kredytu znajomemu. Trzy tygodnie temu, zgodnie z umową, miał on zwrócić część pieniędzy. Od tego czasu nie odpowiada na moje telefony i wiadomości SMS. Nie jest jednak martwy i wciąż chodzi po moim mieście.

Jako zabezpieczenie mam 2 dobra Kfz z podpisanymi umowami zabezpieczenia. Jutro wyślę pierwsze upomnienie z dwutygodniowym terminem płatności.

Zakładam, że sytuację uda mi się wyjaśnić z nim, ale chcę być przygotowany na najgorszy scenariusz. Mam kilka pytań:

- Czy muszę wysłać 3 upomnienia, jeśli w umowie kredytowej jest określona konkretna data zwrotu?

- Jak dokładnie mogę przekształcić te pojazdy na gotówkę, skoro nie mam kluczy? Czy mimo umowy zabezpieczenia muszę zainicjować postępowanie upominawcze?

- Czy małżonek ponosi odpowiedzialność w takiej sytuacji?

Dziękuję

Napisany przez 6Bankkaufmann
Natychmiast skonsultuj się z prawnikiem

Napisany przez 2Escorpio
Mam rację, jak bankowiec.

Nawet jeśli zdobywasz informacje najbardziej starannie... przy najmniejszym błędzie cała procedura windykacyjna może się zawalić i będzie nieważna.

Napisany przez Chaim Ofek
Przepisy dotyczące postępowania upominawczego nie są zazwyczaj określone w większości umów i regulaminów - sędzia może określić 4 procentowe odsetki karne. Jeśli obie strony się na to zgodzą, można naliczyć wyższe opłaty. W przeciwnym razie zgadzam się również z Bankkaufmann. Skontaktuj się z prawnikiem od razu, ponieważ jeśli ktoś chce cię oszukać, zakłada, że staniesz mu na drodze.

Napisany przez Chaim Ofek
- Czy w takim przypadku ma odpowiedzialność finansową współmałżonek?

To zależy od tego, czy para ma rozdzielność majątkową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata