Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Oprocentowanie i konto kredytowe

Napisany przez SirCorso
Cześć Wszystkim,

jako laik w świecie finansów mam podstawowe pytanie

Wiem, że powinienem dokładnie się zorientować w sprawie karty kredytowej. Tylko nie rozumiem jednej rzeczy...

Wiele lat temu wydałem sobie kartę Visa i Master Card w Barclay Card:

Barclaycard dla Studentów

Karty kredytowe w pierwszym roku bez opłat. W kolejnych latach opłata roczna wynosi 12 euro. Brak odsetek do 2 miesięcy, możliwość spłaty salda konta w wygodnych ratach. Jeśli zdecydujesz się na częściową spłatę, obowiązują następujące stopy procentowe: Stopa procentowa nominalna (zmienne): 17,09%, Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania: 18,49%
Jednak nigdy właściwie nie używałem tego konta. Mój limit kredytowy wzrastał. Przed około rokiem użyłem tego konta podczas podróży zagranicznej.

Tak więc od kilku miesięcy jestem zaległy kwotą XXX i stopniowo spłacam dług.

Pytanie, które sobie zadaję, to kiedy właściwie obowiązuje stopa procentowa i Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania?

Dziękuję za pomoc...

Napisany przez Goran
W firmie Barclaycard masz 2 miesiące na spłatę należności po wystawieniu rachunku, bez dodatkowych odsetek. Jednak jeśli przekroczysz ten termin, odsetki zostaną naliczone wstecz. Decydujący będzie wtedy rzeczywisty roczny koszt kredytu, który miesięcznie będzie naliczany proporcjonalnie do pozostałej kwoty do spłaty. Obecnie wynosi on 18,49% w skali roku dla karty Barclaycard for Students, co oznacza miesięczny odsetek w wysokości 1,54% od kwoty rachunku.

Kiedy korzystasz z funkcji płatności ratalnych, z twojego konta referencyjnego pobierane są co miesiąc tylko 2% sumy rachunku (min. 15 €), co powoduje, że spłata pozostałej kwoty rachunku za pomocą tych miesięcznych rat będzie prawdopodobnie bardzo mała ze względu na dodatkowe naliczane odsetki. Jednak rachunek można również spłacić poprzez przelew z konta referencyjnego lub zlecenie jednorazowej spłaty. Ze względu na wysokie odsetki zaleca się korzystanie z limitu kredytowego jedynie krótkoterminowo i jak najszybszą spłatę zaległych kwot rachunków (najlepiej w ciągu pierwszych dwóch miesięcy bez odsetek).

Napisany przez SirCorso
Super, teraz rozumiem kontekst! Dziękuję Goran

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata