Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: konto osobiste - opłata vs. bezpłatny

Napisany przez Negev
Ponieważ nie jestem już uczniem, moje konto osobiste w Sparkasse zostanie zamknięte. Teraz muszę się zastanowić nad wyborem odpowiedniego banku. Przede wszystkim zastanawiam się nad oszczędnościami. konto w Sparkasse kosztowałoby mnie prawie 60 € (do 30 lat) lub 120 € rocznie. W przeciwieństwie do tego, niektóre banki oferują darmowe konto osobiste. Chodzi konkretnie o: Sparkasse kontra Wüstenrot. Ponieważ dopiero zaczynam wchodzić na rynek pracy, moja przyszłość jest niepewna i zastanawiam się, jaka byłaby lepsza opcja bankowa, gdybym znalazł się w trudnej sytuacji finansowej.

Napisany przez Chaim Ofek
Czy masz mniej niż 25 lat? Jeśli tak, to przecież nie płacisz żadnych opłat za konto w Sparkasse?! Zalecam zwrócenie uwagi na to, czy odsetki od debetu nie są ustawione zbyt wysoko, jeśli już musisz się zdecydować. W przeciwnym razie będziesz tylko walczyć z ujemnym saldem na koncie.

Napisany przez Negev
Niestety mam już ponad 25 lat. Zostałem również doradzony, dlatego opłata wynosi 4,90 € / miesiąc. Nie chcę zbyt wysokiego debetu i w tej chwili nie widzę powodu, dla którego miałbym go potrzebować. Gdybym dostał zbyt wysoki debet, zdecydowałbym się na jego ograniczenie!

Napisany przez Goran
Przy zmianie banku zwróciłbym uwagę na całkowicie darmowe konto lub prowadzenie konta, czyli na przykład nie wymagane jest określone miesięczne minimum wpłat, aby skorzystać z darmowego prowadzenia konta. Dzięki temu nie wpadniesz w kłopoty, jeśli znajdziesz się w trudnej sytuacji finansowej i nie będziesz dysponować wpłatą w określonej wysokości.

Uważam, że istotne są także odsetki od debetu. W Wüstenrot obecnie wynoszą one, jak sądzę, 11,30%, co jest dość wysoką stawką w porównaniu. Nie jestem jednak pewien, jak sytuacja wygląda w przypadku Sparkasse? W każdym razie opłaty za prowadzenie konta są bezwarunkowo darmowe w Wüstenrot - konto Giro jest tutaj całkowicie darmowe.

Napisany przez Negev
Dziękuję za odpowiedź... @Goran Oprocentowanie odnawialnej linii kredytowej w Sparkasse wynosi około 8%.

Oferta DKB wydaje się również dobra. Oprocentowanie odnawialnej linii kredytowej wynosi 7,9%, co jest niższe niż w Sparkasse. Bezpłatne prowadzenie konta itp.

Jednak coś mnie niepokoi. Jeśli chcę wypłacić pieniądze, muszę użyć karty debetowej. Czy pieniądze zostaną od razu pobrane z mojego konta? Jak szybko można wpaść w pułapkę debetu?

Obecnie chcę chronić tylko mikrokwoty za pomocą odnawialnej linii kredytowej!

Napisany przez 2Escorpio
Czy Dispofalle to słowo z nowej generacji, które oznacza tyle co Nie umiem zarządzać pieniędzmi?

Jeśli mam 20 euro na koncie bieżącym i wypłacę gdzie indziej 30 euro lub pożyczę 30 euro... na koniec będę mieć minus 10 euro. Ja jednak nie nazwałbym tego Dispofalle, raczej uważałbym, że ktoś nie potrafi zarządzać pieniędzmi albo jest słaby z matematyki.

Karta Visa DKB to karta kredytowa... Oczywiście mogą być wyjątki w przypadku kont dla młodzieży lub słabej zdolności kredytowej... jednak w przypadku tych ostatnich raczej odrzucają wnioski o konto bieżące.

Karta Visa DKB ma limit kredytowy, który zależy od wysokości dochodu i zdolności kredytowej (można zawsze go zmniejszyć). Istnieje także możliwość doładowania karty Visa saldo i zarabiania odsetek.

Wypłacanie gotówki bezpośrednio z konta bieżącego jest możliwe, gdy korzysta się z karty EC do wypłacania gotówki... Jednak powinno się to robić tylko w bankomacie DKB (których mogą mieć tylko 3,4 rozlokowane w Niemczech)... W innym przypadku będzie to kosztować.

Napisany przez Goran

Dziękuję za odpowiedź...
@Goran oprocentowanie debetu w Sparkasse wynosi około 8%.

Oferta DKB również wydaje się całkiem dobra. Oprocentowanie debetu wynosi 7,9%, co jest niższe niż w Sparkasse. Bezpłatne prowadzenie konta itp.

Jednak trochę mnie to dziwi. Gdy chcę wypłacić pieniądze, muszę użyć karty debetowej (Debit), która od razu pobierze pieniądze z mojego konta? Jak szybko można wpaść w pułapkę debetu?

Obecnie chcę zabezpieczyć jedynie małe kwoty za pomocą debetu!

W DKB wypłaty gotówki są możliwe zarówno kartą debetową girokarte, jak i kartą Visa. Wada girokarte polega na tym, że bezpłatne wypłaty gotówki są możliwe tylko z bankomatów DKB, które są rozproszone głównie we wschodnich Niemczech. Karta Visa jest tzw. kartą debetową, co oznacza, że na koniec miesiąca otrzymuje się rachunek za transakcje, a kwota rachunku jest następnie pobierana w całości z konta bieżącego. Jeśli saldo konta nie jest wystarczające, oczywiście korzysta się z debetu, za który trzeba zapłacić odpowiednie oprocentowanie.

Napisany przez 2Escorpio

Za kartę Visa płacimy tzw. kartą debetową, tj. otrzymujemy pod koniec miesiąca rachunek za dokonane transakcje, a następnie kwota rachunku jest pobierana w pełnej wysokości bezpośrednio z konta bieżącego.

Nie, karta Visa DKB to karta kredytowa działająca w systemie naliczania opłat pod koniec miesiąca (charge).

Karta debetowa to np. karta EC lub karta debetowa, ponieważ wydatki są pobierane bezpośrednio z konta!

Karta kredytowa? Wikipedia

Napisany przez Goran

Nie, karta DKB Visa to karta kredytowa w trybie Charge!

Karta EC lub girokarta to karta debetowa, ponieważ wydatki są od razu pobierane z konta!

Karta kredytowa ? Wikipedia

Dziękuję za wskazówkę, wydaje się, że pomieszałem pojęcia - w przypadku karty DKB Visa jest to oczywiście karta Charge, gdzie dokonane transakcje fakturowane są raz w miesiącu i następnie na koniec miesiąca pobierane ze zbiorowego rachunku banku.

Napisany przez Nomik
Zazwyczaj wiele banków oferuje młodym ludziom poniżej 25 roku życia darmowe konta. Dotyczy to nie tylko Sparkasse czy Wüstenrot.

Napisany przez Dahut
[cytat=Nomik">
Zazwyczaj wiele banków oferuje darmowe konta dla młodych ludzi poniżej 25 roku życia. Dotyczy to nie tylko Sparkasse czy Wüstenrot.
[/cytat]
Zadający pytanie już powiedział, że ma więcej niż 25 lat.

Ja sam mam konto w DKB i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest absolutnie darmowe. Mogę bezpłatnie wypłacać gotówkę na całym świecie za pomocą karty Visa. Ponieważ sama karta Visa jest również darmowa, ważne jest, z którą kartą wypłacam pieniądze.
Trudności pojawiają się, gdy chce się wpłacić gotówkę, ponieważ DKB ma niewiele oddziałów. Ale ja osobiście mogę łatwo obejść się bez oddziału.

Napisany przez 2Escorpio
Zazwyczaj tak rzadko się wpłaca pieniądze, że 4 euro w obcej banku są tańsze niż płacenie opłat za prowadzenie konta przez cały rok. Oczywiście, jeśli ktoś regularnie dokonuje wpłat gotówkowych, to DKB nie jest dla niego opcją.

Napisany przez Lukas_76
Również mam konto w DKB i jestem bardzo zadowolony. Poza tym warto sprawdzić też ofertę comdirect, gdzie do 08.10. można dostać 100 euro premii za otwarcie konta. Najlepiej zajrzyj online na porównanie kont osobistych, a potem będziesz mógł ponownie rozważyć.

Napisany przez kathrin
Jestem także w DKB. Po prostu na początku każdego miesiąca wymagany budżet jest ładowany na kartę, a następnie możesz z niej korzystać za pomocą karty kredytowej. Jeśli nie chcesz mieć debetu na swoim koncie bieżącym w DKB, nie musisz go ustanawiać. Musisz jednak regularnie przedstawiać dowody dochodów, aby otrzymać debet. Jeśli nie możesz tego zrobić, otrzymasz bardzo niewielki debet lub w ogóle go nie otrzymasz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata