Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Wzięliśmy ślub! A teraz...?

Napisany przez Markus.Steindel
Cześć drodzy użytkownicy,

Zarejestrowałem się tutaj, ponieważ nurtuje mnie pilne pytanie: Wyszłyśmy za mąż niecały miesiąc temu i nadal nie mam pojęcia, jak teraz przebiega sprawa z podatkiem dochodowym. Do tej pory ja i moja żona jesteśmy w klasie podatkowej 1. Zarabiam netto około 3 300 €, a ona około 1 900 €. Chcielibyśmy teraz wiedzieć, na co musimy zwrócić uwagę pod względem podatkowym. Już czytałem, że sensowne byłoby, gdyby ten z nas, kto zarabia lepiej (czyli ja), przeszedł do klasy podatkowej III, a moja żona do klasy podatkowej V. Ale jak to działa? Czy teraz musimy to zgłosić urzędowi skarbowemu, czy dopiero pod koniec roku, gdy złożymy wspólne zeznanie podatkowe?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.

Markus

Re: Wzięliśmy ślub! A teraz...?

Napisany przez verschaukelt
Na ile mi wiadomo, na razie to nie ma znaczenia, ponieważ w zeznaniu podatkowym zostanie uwzględniony nowy status. Wiele osób decyduje się na ślub 30 grudnia, dzięki czemu cały rok mogą korzystać z ulgi podatkowej w klasie trzeciej.

Jednak powinni uważać. Jeśli żona otrzyma niższą klasę podatkową, zaoszczędzi znacznie mniej. Gdyby w przyszłości straciła pracę, to niski dochód będzie podstawą obliczeń. To może boleć.

Najlepiej skonsultować się w stowarzyszeniu pomocy podatkowej w celu wyjaśnienia możliwości. Teraz istnieje także opcja IV z faktorem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata