Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sprzedaż domu po 10 latach związania oprocentowania

Napisany przez caesar07
Cześć, chciałbym sprzedać mój Dom (cena zakupu 72 000 euro) na zakończenie okresu wiążącego (październik 2014). Jak powinienem postąpić: budynek jest stary, więc moment sprzedaży niekoniecznie pokrywa się dokładnie z okresem refinansowania. Kiedy dokładnie sprzedaż jest w ogóle możliwa, pełna spłata została wykonana 14 października 2004 roku. Jakie koszty wiążą się z wykupieniem pozostałej kwoty (około 53 600 euro) po sprzedaży domu? Co mogę zrobić, jeśli sprzedaż nie jest możliwa tak szybko - czy powinienem kontynuować finansowanie i na jaki okres byłoby to sensowne? Niestety, nie mam pojęcia na ten temat, to był mój pierwszy zakup domu, więc to także będzie moja pierwsza sprzedaż. Czy jesteś w stanie pomóc?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, chciałbym sprzedać mój Dom (cena zakupu 72 000) po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania (październik 2014). Jak powinienem postąpić: to jest stary Dom, więc termin sprzedaży niekoniecznie przypadnie dokładnie w okresie nowego refinansowania.

=> Rozpocznij sprzedaż tak wcześnie, jak to możliwe. Często sprzedaż nieruchomości zajmuje dłużej, niż się wydaje. Możesz wybrać termin wymagalności ceny zakupu.

Od kiedy w ogóle jest możliwa sprzedaż, pełne wypłaty były 14.10.2004.

=> Możesz sprzedać swoją nieruchomość notarialnie w dowolnym momencie.

Jakie koszty powstają przy spłacie pozostałej kwoty (ok. 53 600) po sprzedaży domu?

=> Opłaty notarialne. Następnie opłaty za skreślenie hipoteki z księgi wieczystej. Pozostałą kwotę 53 600 EUR otrzymasz na swoje kontp po spłaceniu pozostałej kwoty.

Co robić, jeśli sprzedaż nie jest możliwa tak szybko, czy powinienem kontynuować finansowanie i na jaki okres byłoby to sensowne.

=> Tak, wtedy pojawi się oferta przedłużenia kredytu bankowego.

Niestety, nie mam pojęcia o tych sprawach, to był mój pierwszy zakup domu, dlatego to także moja pierwsza sprzedaż. Czy możesz pomóc?

=> Po prostu pytaj, jeśli nadal masz jakiekolwiek pytania.

Napisany przez caesar07
Jak przebiegają te koszty wypłaty przed terminem, jeśli Dom nie jest sprzedany do końca okresu obowiązywania oprocentowania, a ja praktycznie kontynuuję spłatę pozostałego długu lub dokonuję refinansowania, co w ogóle ma sens. W przypadku wieku domu i lokalizacji (wieś) sprzedaż może potrwać może jeden lub dwa lata.
Dzięki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Opłata wstępna zależy od pozostałego czasu do terminu dostosowania oprocentowania. Im krótszy pozostały czas do dostosowania oprocentowania, tym niższa opłata wstępna.

Napisany przez eppendorf
W każdym przypadku rozpocznij sprzedaż tak szybko, jak to możliwe. Najgorszym problemem byłoby nie sprzedanie domu w ogóle. A jeśli później będzie to sprzedaż przymusowa, stracisz najwięcej pieniędzy.
Na początku znajdź kupca. Następnie ureguluj wszystko notarialnie. Wówczas można ustalić terminy płatności, itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata