Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Hipoteka tylko z dopłatą za ryzyko

Napisany przez james58
Witam,
moja żona i ja złożyliśmy wniosek o kredyt hipoteczny w Deutsche Bank tydzień temu. 300 000€, 10 lat okres kredytowania, 3,08% RRSO i 3,1% spłaty kapitału.
W czwartek dzwoni do mnie bank. Hipoteka została zatwierdzona, ale tylko na 3,28%. Wysokie oprocentowanie to dodatkowy wkład ryzyka? Na przykład ze względu na Schufę.
Zrobiliśmy więc zapytanie o naszą historię kredytową w Schufie. Nie zawiera ona nic poza wyłącznie pozytywnymi informacjami.
Proszę pracownika banku o przesłanie mi tej informacji na piśmie, abym miał coś dla sprzedawcy, notariusza itp. On mówi, że tego nie zrobi!

Tego samego dnia złożyłem wniosek w Ing-Diba. Tym razem oprocentowanie 2,80% RRSO i 3,25% spłaty kapitału. Za 8 dni jest termin u notariusza. Czy rezultat będzie podobny, czy to trik Deutsche Bank? Najpierw kuszą niskimi oprocentowaniami, a potem jest się z nimi skazanym, bo czas nagli.

Czy jakiś profesjonalista mógłby odpowiedzieć na to pytanie, albo czy ktoś ma podobne doświadczenia?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi ...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć James58
Odpowiedź jest stosunkowo prosta.
Istnieją banki oferujące oprocentowanie dziennie i banki oferujące oprocentowanie jako tabelę.
Axa, Wüstenrot, ING-DIBA, na przykład, to banki oferujące oprocentowanie jako tabelę. Oprocentowanie widoczne w tabeli jest tym, które otrzymuje klient.
Kreissparkasse, Deutsche Bank, Commerzbank to przykłady banków oferujących oprocentowanie dziennie. Tutaj kurs wejścia w każdy dzień jest ustalany na nowo. Jest to kurs, po którym banki faktycznie kupują pieniądze codziennie. W bardzo uproszczony sposób. Dodatkowo, dla każdego klienta, w zależności od sprawdzenia w Biurze Informacji Kredytowej, może być naliczana dopłata za ryzyko lub też obniżka.
W Państwa przypadku jest naliczana niewielka dopłata, co jest całkowicie normalne.
Możliwe sposoby, aby pogorszyć swój współczynnik dopłaty: Branie kilku małych kredytów ratalnych na laptop w Media Markt, ramkę Ikea, Leasing samochodu 0% oprocentowania... Więc wiele małych rzeczy może mieć duży wpływ.
Czy ta informacja pomogła?

Napisany przez james58
Cześć, Bankierze,
dziękuję za wyjaśnienie. Mam nadzieję, że pomoże mi to spokojniej spać. Istnieje więc szansa na otrzymanie potwierdzenia od DIBA w zakresie warunków, które zostały zaoferowane. Zaczekamy więc.
Tylko nie rozumiem, dlaczego niezależny doradca finansowy Deutsche Bank nie udzielił mi takiej samej odpowiedzi i dlaczego odmówił potwierdzenia swoich ustaleń telefonicznie na piśmie.
Ale najpierw wielkie dzięki!

To nie jest styl potwierdzania czegoś. Możemy od razu przygotować umowę kredytową z punktu widzenia banku i wysłać Ci ofertę.
Gdy ING-DIBA ma wszystkie dokumenty, sprawa zostanie szybko załatwiona.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli Deutsche Bank zgadza się z raczej restrykcyjną polityką akceptacji, to robi to również Ing.DiBa.

Co mnie tylko dziwi, to fakt, że w Ing.DiBa można od razu zobaczyć akceptację w portalu, przynajmniej co do przyjęcia systemowego. Czy złożyłeś to bezpośrednio w Ing.DiBa?

Napisany przez james58
Wniosek o DB został złożony u niezależnego doradcy DS. Wniosek o DiBa przez Dr. Klein. Najpierw Dr. Klein zrobił online „wstępną weryfikację” w DiBa, a następnie zaakceptował nasz wniosek z logo DiBa lub od razu przesłał go pocztą elektroniczną. Maksymalny czas oczekiwania na decyzję to 10 dni roboczych. Do dnia spotkania z notariuszem pozostało 9 dni roboczych.

Umowa Diba przychodzi pocztą bardzo szybko. Czasami już następnego dnia. Jednakże możliwe jest, że będziesz musiał zmienić termin.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata