Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne - jak znaleźć właściwe produkty?

Napisany przez lukestylez
Witajcie,

mam 27 lat, jestem zatrudniony na stałe i studiuję wieczorowo (najpóźniej do marca 2014 powinienem mieć tytuł licencjata).
Niestety jeszcze nie zająłem się odpowiednio tematem emerytur ani nie jest mi łatwo określić, na jakie produkty można postawić, ponieważ nie mogę znaleźć większych zestawień różnych dostawców.

Niedawno odbyłem badanie finansowe w Sparkasse, gdzie również poruszono kwestię emerytur. W ciągu ostatnich 2 lat samemu udało mi się zgromadzić około 25000€ kapitału, który obecnie leży na kontach oszczędnościowych i który częściowo pożyczyłem prywatnie przyjaciołom.
Mogę bez problemu odkładać miesięcznie 1000€, nie rezygnując z żadnych luksusów.

Moim głównym problemem jest po prostu to, że nie wiem, na jakie produkty powinienem postawić. Umowa oszczędnościowa? Riester? itp.

Na jakich kryteriach można ocenić, czy dany produkt jest dobry?

Gdzie można uzyskać niezależne doradztwo w zakresie produktów emerytalnych? Oczywiście doradcy będą zalecać produkty, które zapewnią im najwyższą prowizję.

Chcąc rozłożyć ryzyko, planuję inwestować w różne produkty. W przypadku Sparkasse zakładaliśmy miesięczną kwotę 500€.

Te 500€ zostały podzielone na 3 produkty:
- ubezpieczenie emerytalne z funduszem inwestycyjnym (200€ miesięcznie)
- rachunek emerytalny Riester (156€ miesięcznie)
- umowę oszczędnościową (jednorazowa wpłata części mojego obecnego kapitału + 100€ miesięcznie)

Ostatni produkt w ogóle mi się nie podoba, ponieważ po 10 latach (120 x 100€ = 12000€) + jednorazowa wpłata (np. 10000€) otrzymałbym mniej niż suma obu kwot > 22000€

Jak więc właściwie zabezpieczyć swoją emeryturę?

Pozdrowienia Luke

Napisany przez verschaukelt
DLaczego zalecono ci 2 umowy oszczędnościowe na budowę? Jaka jest planowana sytuacja w najbliższych latach? Czy wspomniałeś cokolwiek o posiadaniu nieruchomości?

Zanim zaczniesz myśleć o tak dużej emeryturze. Czy ktoś wyjaśnił Ci twoje przewidywane świadczenia emerytalne, obliczył je i wytłumaczył, dlaczego powinieneś lokować 500 euro i jaki z tego będzie wynik?

Masz już ubezpieczenie od poważnej choroby, ubezpieczenie dziennych pieniędzy w razie choroby i ewentualnie dodatkowe ubezpieczenie opieki, aby zabezpieczyć swoje dochody w przypadku choroby?

Umowa oszczędnościowa na budowę nie jest tak naprawdę przeznaczona na emeryturę, a raczej na zabezpieczenie odsetek na wypadek, gdyby zachciało się komuś kiedyś budować lub kupować.
Również umowa oszczędnościowa Riester jest przeznaczona dla przyszłego budującego - praktycznie pożyczasz swoją emeryturę i spłacasz ją do zera do momentu rozpoczęcia emerytury. Oznacza to, że nie otrzymasz dodatkowej emerytury, a być może będziesz miał bezdłużną nieruchomość. Aby móc ją utrzymać, konieczne jest posiadanie dodatkowej emerytury na utrzymanie i bieżące koszty.

W zaleceniach najprawdopodobniej uwzględniono przede wszystkim wymagania banku - umowy oszczędnościowe na budowę o jak najwyższych kwotach oszczędności przynoszą natychmiastowo pewne transakcje.
A trzy różne produkty znowu dają uznanie od przełożonego! Liczba musi też być poprawna.

Nie idź do banku, ale do niezależnego maklera - być może nawet do kilku.

Napisany przez fvf-makler
Oszczędności budowlane byłyby sensowne, jeśli istnieje zamiar zdecydowanego budowania/kupowania w przyszłości. Jednakże umowa oszczędnościowa powinna być gotowa do przydzielenia nawet wtedy, gdy jest budowana/kupowana.

Dla zabezpieczenia emerytalnego polecam zróżnicowane, niedrogie i transparentne produkty, takie jak plan oszczędzania funduszowego. Pod względem zwrotu nie ma prostszego i tańszego rozwiązania, czy to z dofinansowaniem (Riester) czy bez.

fvf-makler

Napisany przez crs
Rozpocznij poszukiwania doradcy, który przeprowadzi dla ciebie porównanie zmian. Dzięki temu powinieneś stać się mądrzejszy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata