Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: OBA DREI Zamknięty Fundusz Nieruchomości i Inwestycyjny

Napisany przez MeisterLampe17
Cześć, mam pytanie dotyczące Zamkniętego Funduszu Nieruchomościowego i Funduszu Inwestycyjnego Oba DREI, który został mi wciskany przez pracownika AWD w 2001 roku. Fundusz jest zarządzany przez ETS Treuhand GMBH, a ja zainwestowałem w niego wtedy 40000 marek niemieckich. Ponieważ fundusz działa do 2016 roku i wtedy powinien wypłacać, obecnie bardziej się nim interesuję. Niestety nie ma żadnych właściwych informacji na temat tego funduszu i spółki. Być może ktoś tutaj w forum ma doświadczenie z tym funduszem lub podobnymi funduszami tej spółki, albo ktoś również poszukuje informacji.

Pozdrowienia

Napisany przez BugsBunny
Cześć, MeisterLampe17,
jestem w takiej samej sytuacji (AWD-nachalny OBA DREI) jak ty. Jednak moja inwestycja trwa już od 10/2000 roku i jest mniejsza. Również byłbym wdzięczny za każdą informację na temat funduszu, która wykracza poza bardzo nieregularne raporty roczne.

Czy ktoś już próbował skontaktować się z ETS Treuhand w odniesieniu do obecnych zmian na rynku finansowym spowodowanych obecnym niskim poziomem stóp procentowych?
Informacje kontaktowe można znaleźć na stronie internetowej ETS Treuhand (wystarczy wyszukać ETS Treuhand / googlować)

Z góry dziękuję

Napisany przez florianmeier
Na ichatzującej stronie internetowej w sprawozdaniu finansowym wspomniano tylko o ich aktywach jako obrazach.

Nie ma żadnych liczb dotyczących czynszu, saldo długu i ceny/z wartości zakupu.

Brakuje również rachunku zysków i strat z kosztami administracyjnymi.

Takie postępowanie jest w 100% nieuczciwe!

Napisany przez Aektschn
Mam nadzieję, że regularnie wpłacacie swoje inwestycje, ponieważ ta nieszczera praktyka przyniosła mi w tym roku wypłatę w wysokości 5,5%, co przy skromnej wpłacie 17 000 euro daje około 950 euro.

Może warto zatem całkowicie zmienić ocenę tak zwanych doświadczonych użytkowników, co sądzisz?

Napisany przez Geldbaum

Mam nadzieję, że ładnie wpłaciliście te naciągane uczestnictwa, ponieważ to nieetyczne postępowanie przynosi mi w tym roku dywidendę w wysokości 5,5%, co przy skromnym wkładzie w wysokości 17 000 euro daje około 950 euro.

Z tego powodu trzeba by całkowicie zmienić ocenę tak zwanego doświadczonego użytkownika, prawda?

Nawet mojej firmie i mnie został poświęcony cały artykuł negatywny, jeszcze zanim oficjalnie rozpocząłem zbieranie funduszy. Wszystko po to, abym płacił tym samym ludziom wypłatę w pięciocyfrowej kwocie, aby pisali o mnie pozytywne artykuły prasowe! Adres doręczenia sądowego nie jest tutaj w Niemczech...

No cóż, życie toczy się dalej!:-)

Napisany przez Maxwell
Na początku roku zrezygnowałem z mojego depozytu, ponieważ nie otrzymałem informacji o jego wartości.
Wpłaciłem do tej kupy odchodów przez 16 lat.
Dzisiaj otrzymałem informację, że dostanę 20% mniej niż wpłaciłem.
To chyba nie może być prawda, prawda? ... Przecież w ostatnich latach nieruchomości były bardzo stabilne i raczej rosły.

Co o tym sądzicie?
Czy te 20% są uzasadnione?
Uważam, że powinno być tu dodatkowe zyski.
Dziękuję za Waszą ogólną opinię

Napisany przez Daukind
Uważam również, że zasługujesz na plusa!

Napisany przez xlarge
Dlaczego inwestować w słabą nieruchomość ???
Jeśli nieruchomości wzrastają o 4% rocznie, ale trzeba płacić na przykład 5% za zarządzanie itp. - to później otrzyma się mniej.

Napisany przez Maxwell
Kackfass przyszedł mi na myśl... dla funduszy inwestycyjnych.
AWD mi to wcisnął.
No cóż, bo wtedy byłem jeszcze głupszy niż teraz i nie mogłem się z tego wydostać.

Napisany przez Babajaga
Cześć wszystkim,

Tak samo było ze mną, zostałem nakłoniony do założenia funduszu w 2001 roku przez AWD. Anulowałem umowę dwa lata temu. Na początku tego miesiąca dostałem pismo z zaleceniem cofnięcia wypowiedzenia i otrzymania wypłaty (około 650 euro, około 5,5%). Jeśli tego nie zrobię, otrzymam kwotę, która daleko odbiega od tego, co wpłaciłem przez 15 lat.

Ponieważ szczerze mówiąc nie znam się na tym interesie, myślę sobie, że lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Jeśli teraz wielu ludzi, takich jak ja, zdecyduje się zrezygnować z umowy, wypłaty w przyszłości na pewno nie będą tak duże.

Co myślicie? Czy warto pozostać przy tym, czy lepiej wypłacić pieniądze? Ciągle jestem rozdarty...

Napisany przez Maxwell
Straciłem 20% z wpłat, więc 5,5% dywidendy są śmieszne.
Gdybym otrzymywał 5,5% od tego, co wpłaciłem, zostałbym.
Uważam, że niesolidne, dlatego odchodzę m.in. Uważam, że nieruchomości z reguły rosną albo się utrzymują, ale nie tracą 20%... to pieniądze, które poszły na koszty administracyjne... może!
W każdym razie, rezygnuję.

Napisany przez Urmeli
Nie rozumiem dlaczego tu tyle krytyki jest na temat OBA 3. Powinno być wiadomo, że nie chodzi tutaj o plan oszczędnościowy z wypłatą kapitału na koniec. We wszystkich informacjach o sprzedaży były również zawarte zasady dotyczące wcześniejszego wycofania się!
Osobiście zainwestowałem 20.000 [url]euro[/url] i obecnie posiadam kapitał w wysokości ponad 23.000 [url]euro[/url]. Od 2016 roku otrzymuję z tego 5,5% odsetki rocznie. Obecnie trudno znaleźć na rynku porównywalne stopy zwrotu!

Napisany przez Marsianer
Cześć,
Wszystkim tym, którzy są niezadowoleni ze swojej umowy Oba3 lub Oba4 i chcą ją sprzedać: poszukuję inwestycji i dlatego jestem zainteresowany. Pozdrawiam

Napisany przez Scooter
Cześć Marsjanie, mam jeszcze jedną umowę oba cztery, którą chciałbym pozbyć się. Pozdrawiam

Napisany przez Marsianer
Okej. Czy mogę prosić o więcej informacji? Czy faza oszczędzania została już zakończona? Ile zostało wpłacone i za ile chciałbyś go sprzedać? Pozdrowienia

Napisany przez Scooter
Cześć, faza oszczędzania została zakończona w zeszłym roku i zostało wpłacone 10 000 €. Jeszcze nie zastanawiałem się nad ceną, masz jakieś wyobrażenie? Pozdrowienia

Napisany przez Marsianer
Muszę najpierw sprawdzić, czy umowy są przenośne. Zajmę się tym w ciągu najbliższego tygodnia. Czy są dostępne sprawozdania finansowe? Proszę o propozycję cenową. Zawsze można jeszcze negocjować. Czy mogę zapytać, w jakim miescie mieszkasz? Jeśli przypadkiem oboje pochodzimy z Monachium, na pewno ułatwi to sprawę. Pozdrawiam

Napisany przez Scooter
Niestety, nie mam pojęcia, czy są one przenośne. Muszę zadzwonić tam jeszcze raz tego tygodnia i dowiedzieć się, jak teraz będzie dalej. Były sprawozdania finansowe, lecz niestety nie ma ich już. Nie jestem z Monachium. Pozdrowienia z Schüttorf

Napisany przez Marsianer
Cześć Scooter, Właśnie skonsultowałem się z firmą ETS Treuhand GmbH. Okazuje się, że umowy można przenieść, a nawet są do tego gotowe formularze. Czy nadal jesteś zainteresowany sprzedażą i jaką cenę byś proponował? Pozdrowienia

Napisany przez Scooter
Cześć Marzanie, mam jeszcze zainteresowanie sprzedażą, ale wolałbym omówić dalsze szczegóły poza forum, co może również być w twoim interesie. Bt.Scooter11@gmail.com Pozdrowienia

Napisany przez Scooter
Cześć Marzanie, czy nadal jesteś zainteresowany zakupem? Pozdrowienia

Napisany przez Scooter
Cześć marsjaninie, masz jeszcze zainteresowanie zakupem? Pozdrawiam

Napisany przez Testpilot
Cześć wszystkim,

niedawno otrzymałem list z informacją, że ze względu na złą sytuację gospodarczą wypłata została obniżona tymczasowo do 3%. Czy to początek końca? Moim zdaniem teraz to się już nie opłaca, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że kapitałowe zyski podlegają opodatkowaniu, które nie mieszczą się w kwocie wolnej od podatku. U mnie podatek wynosił około 95,- od wypłaty w wysokości 600,-.
Jak mogę sprawdzić, czy jest możliwe zwrot podatku u źródła?

Napisany przez kruemel
Cześć,

jestem również posiadaczem OBA 3.

Nie mogę potwierdzić wszystkich informacji zawartych tutaj:

Otrzymuję roczne sprawozdanie finansowe, można znaleźć również wiele informacji online na stronie oba-online.de - jednak wymagane jest odpowiednie hasło, które jest udostępnione tylko udziałowcom.

Moje pytanie do tego forum:
Fundusz jest w fazie wypłaty. Z powodu pewnych istotnych zmian w moim życiu chciałbym sprzedać udziały (kwota udziału wynosi 15 400,00 [url]euro[/url]). Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to nie jest mądra decyzja...

Jedną z opcji jest złożenie wypowiedzenia udziału. Czy istnieją inne możliwości?

Dziękuję za wskazówki i porady.

Napisany przez Martin181
Cześć marsjaninie, czy nadal masz zainteresowanie zakupem udziału w OBA 4? Suma udziału 10000€, aktualne rozprowadzenie 5%. Rozprowadzenie trwa od 2018 roku. Czekam na Twoją odpowiedź. PS: być może ktoś inny także ma zainteresowanie. Po prostu daj znać

Napisany przez AD59
Cześć wszystkim,

Mam także udziały (10 300 EUR) i chciałbym je sprzedać, ponieważ wkrótce będę potrzebował gotówki na nieruchomość.

Mam wszystkie sprawozdania finansowe i chętnie je udostępnię do wglądu. Obecnie stopa zwrotu wynosi 3% rocznie od wyniku rocznego, wypłata nastąpi wkrótce.

Udziały mogą zostać przeniesione na potencjalnego innego wspólnika. Chętne informacje proszę przesyłać prywatnie.

Fundusz jest dobrze ustawiony na przyszłość, wiele długoterminowych najemców i stabilnych najemców. Strukturę można zobaczyć, jeśli jesteś zainteresowany/a.

Pozdrowienia
AD

Napisany przez bruno68
Cześć AD59,

spróbuj na

rynku wtórnym na: zweitfondsmarkt.de - Rynek wtórny dla funduszy zamkniętych

Pozbyć się ich! Ale to inna sprawa!

bruno68

Napisany przez jennymaier
Cześć MeisterLampe,

Niestety nie mam doświadczenia w tym temacie.
Jednak znalazłem ten wpis w leksykonie dotyczący klasy aktywów - nieruchomości https://www.revalprime.com/lexikon/a...asse-immobilie . Może okaże się przydatny.

Pozdrowienia,
Jenny

Napisany przez GASTBR
Dzień dobry marsjanie... Czy nadal jesteście zainteresowani OBA3?

Napisany przez bruno68
@GASTBR,

sprawdź tutaj:

https://www.fhg-zweitmarkt.de/aktuel...om-27-09-2023/
https://www.fhg-zweitmarkt.de/maklervertrag/

Informacje można znaleźć tutaj!

https://oba.oba-online.de/share/fond...linegb2022.pdf

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]