Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co liczy się jako kapitał własny?

Napisany przez el_bundz
Cześć,
przy zakupie domu kapitał własny zawsze jest ważnym czynnikiem w określeniu warunków kredytu. Moje pieniądze są zainwestowane w różnych produktach. Czy wszystko jest uznawane za kapitał własny, czy niektóre rzeczy nie są brane pod uwagę?
Załóżmy, że potrzebuję kredytu na zakup domu na 1.1.2014 r.
A moje pieniądze są zainwestowane w następujące produkty:

Monety złotaMonety srebra (specjalnie wymienione z powodu opodatkowania - złoto można łatwo zabrać do banku)Fundusze w depozycie onlineAkcje w depozycie onlineLokata terminowa o czasie trwania dłuższym niż 1.1.2014, np. o 1 rok dłużejObligacje w depozycie onlineKaucja za mieszkanie do wynajęciaObligacje w AuxmoneyLokata terminowa i konto
Które produkty mogę zachować w obecnym stanie, a które powinienem rozważyć ich rozwiązanie, aby mieć pieniądze na koncie?

Napisany przez Sandork
Jako kapitał własny liczy się wszystko, co masz w postaci aktywów. Jednak liczący się kapitał własny to naprawdę tylko to, co możesz użyć do zmniejszenia sumy finansowania. Monety liczą się więc tylko wtedy, gdy je zlikwidujesz. Tak samo wartości znajdujące się na rachunku depozytowym itp.

Napisany przez speaker2013
Wyobraź sobie, że mam Maybacha... Teoretycznie mógłbym go sprzedać, aby opłacić Dom. To czysta fikcja.

Napisany przez Torian

tylko załóżmy, że mam Maybacha... byłoby to jakieś zabezpieczenie, mogę go sprzedać, żeby opłacić Dom? Czysto teoretycznie.

Tylko załóżmy, że masz Maybacha, wtedy miałbyś pewnie 20% wkładu własnego i nie musiałbyś oferować swojego samochodu jako zabezpieczenia :-)

Ale kontynuujmy tę myśl: Za 5 lat samochód straci dużą część wartości (strata wartości przekracza 60%), ale kredyt hipoteczny będzie trwał przez 20-30 lat... Dlatego samochód nie jest trwałym zabezpieczeniem, ale maszyną do palenia pieniędzy ;-)

Teoretycznie mógłbyś pożyczyć kwotę X na samochód (X mniejsze niż wartość samochodu!) z samochodem jako zabezpieczeniem, który musiałby być spłacony za około 5 lat, ponieważ wtedy samochód straci dużo na wartości.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Majątek jest jasny, co to jest.
Z punktu widzenia banków, każdy bank ma własny zbiór zasad dotyczących tego, co jest uważane za majątek w przypadku dodatkowego zabezpieczenia hipotecznego.
Jednak tutaj chodzi tylko o kapitał własny. Jeśli chcesz przejść badanie bankowe, nie musisz jeszcze prezentować kapitału własnego w gotówce. Wystarczy pokazać, jaki majątek posiadasz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata