Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy kredyt Bafög jest traktowany jako zwykły kredyt?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Nasz syn złożył wniosek o Bafög latem i teraz otrzyma go od grudnia. Połowę otrzyma jako dotację, a drugą połowę jako pożyczkę. Będzie musiał ją spłacić, gdy znajdzie pracę po studiach. Zastanawiam się, czy jest traktowany zgodnie z prawem jako zwykły kredytobiorca, czyli czy ta pożyczka Bafög będzie także zgłoszona do Schufa na przykład. Czy pożyczka bafög będzie zawsze interpretowana jako zaciągnięcie kredytu w młodym wieku? Pozdrawiam, Poggy

Napisany przez verschaukelt
BAFöG nie ma nic wspólnego z zwykłymi pożyczkami.

Część, która musi być spłacona, jeszcze nie jest określona. Ponieważ wysokość tej kwoty różni się w zależności od tego, jak długo trwa studia. Ponadto istnieją różne możliwości spłacenia tej kwoty.

I student, składając wniosek o BAFöG, nie zgodził się na udzielenie informacji do Biura Informacji Kredytowej.

Więc nie ma się co martwić, student nie wziął kredytu, tylko otrzymał wsparcie państwowe. kredyt jest obliczany dopiero po ukończeniu studiów.

Napisany przez Pojo1983
Verschaukelt ma całkowitą rację. Nawet może się zdarzyć, że zostanie mu umorzona znaczna część. Tak było u jednego znajomego.

Ale to zobaczy się dopiero po studiach.

Napisany przez Nomik
Bezpośrednie kredyty Bafög są kredytami udzielanymi przez państwo. Maksymalna kwota zwrotu wynosi 10 000,00 EUR, nawet jeśli twój syn otrzymał znacznie więcej pieniędzy wypłaconych. Jeśli spłaca ją w całości na koniec, musi zapłacić tylko 70%. Nie można go porównać z zwykłym kredytem.

Napisany przez trey
Mogę tylko przyznać moim poprzednikom z własnego doświadczenia.

Napisany przez locke
Byłem beneficjentem BAföG. Podczas spłaty otrzymałem kredyt bankowy i bank poinformował mnie, że część kredytu pochodząca z BAföG nie będzie uwzględniana i nie zostanie odnotowana w rejestrze dłużników (Schufa) podczas obowiązkowego sprawdzenia, ani nie będzie traktowana jako kredyt.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata