Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: prawdziwa analiza inwestycyjna

Napisany przez Marktbeobachter
Cześć wszystkim,

od pewnego czasu obserwuję, jakie zmiany inwestycyjne i możliwości unikania inwestycji wynikają z praktyki prawie globalnej polityki taniego pieniądza. Na pewno jest wiele złego, ale czasem zauważam wyraźne zmiany wartości w obiektach, o których jeszcze kilka lat temu nikt nie myślał jako o inwestycji.

Obecnie obserwuję na przykład rynek youngtimerów, który w niektórych dziedzinach (jeśli spojrzeć globalnie) naprawdę kwitnie - czasami nieco słabnie - w końcu marginalnie się zmienia.

Konwencjonalne obiekty inwestycyjne, takie jak złoto, nie straciły na atrakcyjności ze względu na swoją wysoką cenę, ale rzeczywiście widać wyraźnie większe zapotrzebowanie na obiekty inwestycyjne - w końcu dla każdej kieszeni. Wielu dobrze sytuowanych inwestorów...

A może spójrz na to, co jest oferowane tutaj. To formą inwestycji, która jest zarówno nieznana, jak i obiecująca.

Inwestycja: Yamaha Majesty duży skuter YP 250 A ( ABS ! )

do znalezienia w aukcji dla każdego, którą teraz zna każdy. Czy ktoś tutaj ma doświadczenie w takich sprawach i może dzielić się nim z innymi?

Obserwator rynku

Napisany przez Gell
20.000 euro za skuter 8/15 z 14 lat? Czy to jakiś żart? A na te ABSy dla ciot odpadać……

Jak już, to kupię dokładnie ten sam skuter tutaj za 2249 euro (co i tak jest naprawdę drogie):

+++ Yamaha YP 250 Majesty czarny z ABSem !! + no X-Max w Dortmundzie - Dortmund-Innenstadt-Ost | Używane skutery i części do skuterów | eBay Kleinanzeigen

Prawda (Yamaha RD rocznik 1979).

Nie, serio..... czy to był żart primaaprilisowy... czyż nie?

Tutaj rzeczywiście toczy się ostra dyskusja..

Tak czy inaczej, także doszedłem do tego samego wniosku. Jednak twoje zdobycze mają jedną wadę:

Obydwie oferty dotyczą tego samego (a nie tylko tego samego) skutera! Napisałem - nie sprzedaje się poniżej 25000... Spróbuj.

W jakiś sposób sprzedawca, który jest również ten sam, w międzyczasie (z jakiegoś powodu) zdał sobie sprawę, że ten po***ny element ABS jest chyba mniej niż rzadki.

Czy myślisz, że inaczej zacząłbym tę dyskusję?

Napisany przez Gell

- Wypróbuj to.

Dlaczego miałbym to zrobić? Przepraszam, ale ktoś, kto kupuje coś w takiej cenie, już nie do pomocy…

Po raz pierwszy wystawiający za 2000, a potem domagający się 25000 przy telefonie?
23000 więcej TYLKO za taki moduł ABS?
Jak można być tak bezczelnym?

O rany.. a jeśli tak bardzo chcę ABS, kupię sobie Majesty 400 (który ma ABS w standardzie) i kosztuje około 2500:
Yamaha Majesty YP 400 ABS jako skuter w Dortmundzie

Zresztą: Tutaj są na przykład PRAWDZI Youngtimerzy o pewnym potencjale wzrostu wartości:
Legendarna Kawasaki 750 H2 Mach 4 Model1972 w Waldbüttelbrunn | eBay
Suzuki GT750 Wasserbüffel | eBay
lub GUZZI 850 LE-MANS, BENELLI 4 i 6 cylindrów, DUCATI z wałem korbowym……itd…
I na pewno na końcu kosztują znacznie mniej niż taki skuter…
Nawet wiele starych dobrych 50ccm od Kreidlera, Pucha i innych można traktować jako inwestycję.
Jeśli chodzi o skutery, widzę tylko stare Vespas i Lambrettas z lat 50-60 jako potencjalną inwestycję.
Nawet niektóre starsze modele Honday Helix Roller nie są drogie na rynku wtórnym…

No nie? (który nadal nie rozumie sensu tego tematu)

Potrzebowałem trochę więcej czasu, aby zbadać to, co zaproponowaliście tam jako alternatywę dla alternatywy. Niestety żadna z waszych propozycji nie jest naprawdę alternatywna - wszystkie są znacznie częściej dostępne (nawet o nieskończoność razy) - inwestowanie w nie byłoby pewne. Jeśli zrozumie się rzeczywistą niemalże unikatowość oferowanego obiektu jako opcję inwestycyjną - wtedy, tak wtedy, należy przyznać dostawcy, że ma naprawdę coś wyjątkowego. Dla mnie sens tego wpisu polegał na tym. Z Pańskich wypowiedzi wnioskuję, że bardziej chodziło Państwu o (ewentualnie oryginalny) motocykl jako alternatywę. Dla Państwa, mogą mieć Państwo rację, to oferowany tam obiekt raczej nie jest właściwym wyborem.

Napisany przez Dr. Brecht
Chciałbym teraz również wnieść swój wkład.

Od jakiegoś czasu zajmujemy się alternatywnymi formami inwestycji dla naszych klientów. Zazwyczaj (eigenlich zawsze) chodzi o znacznie większe sumy kapitału. Dla nas i tych, których wspieramy, obiekt ten nie ma sensu, chociaż z pewnością mógłbym znaleźć klienta na to.

Jednak natrafiłem na tę dyskusję i przyjrzałem się ofercie bardziej szczegółowo. Na tyle, na ile mogłem się zapoznać z tą myślą, czy inwestorzy zaakceptowaliby pojazd jako obiekt inwestycji w postaci skutera - nie wszyscy, z pewnością nie wielu, ale myślę, że udałoby mi się znaleźć kilku chętnych. Czyli istnieją i byliby chętni. Teraz ważne byłoby jednak, aby zainwestowany kapitał nie tracił na wartości w postaci obiektu inwestycji - wręcz przeciwnie, aby zyskiwał. Mhm, tak, nie jest tylko ten skuter imponujący - myśl, nie, myśli, które za tym stoją, są absolutnie uzasadnione i praktycznie chciałoby się, żeby było jeszcze więcej podobnych ofert.

Moje podsumowanie: Niestety, zbyt mała samotna mucha, ale zdecydowanie przynosząca więcej niż rekompensatę inflacji. Jednak będę to jeszcze raz przemyślał z kolegą później. Być może należałoby skontaktować się z dostawcą.

Brecht

Napisany przez Dr. Brecht
Co to jest dokładnie koparka? Właśnie dlatego, że jedna jest wystawiana na aukcję przez tego samego dostawcę (niestety bez zdjęć) - teraz robi się interesująco.

Pozdrawiam, Brecht

Napisany przez Gell
szanowny Panie Dr. Brecht,

Natychmiast zajrzałem także do tej oferty (tego samego dostawcy skuterów) na Ebay.
Koparka John-DEERE-JD-400, uszkodzona, trudna do odszukania, bez kabiny i zdjęć, za niewiarygodne 145 000 euro:
John DEERE JD 400 (ewentualnie nawet w wersji A) * koparka - lepsza niż złoto * w Ibbenbüren | eBay

Następnie znalazłem podobną ofertę: Koparka John-DEERE-JD-400, sprawna z kabiną i wieloma nowymi częściami za śmieszne 7000 euro (na stronie zabytkowych maszyn):
Sprzedam John Deere JD 400 A

Moje wnioski: oferta na Ebay mnie przekonuje (mimo 20-krotnie większej ceny) i chciałbym od razu zaryzykować zakup (pomimo braku zdjęć)...Pieniądze wziąłbym wtedy z kredytu bez sprawdzania w Biurze Informacji Kredytowej.

Jestem jednak przekonany, że konto na Ebay tego na pewno uczciwego dostawcy zostało zhakowane przez Marsjan.
Dowód: „koparka“ często jest używana przez Marsjan jako afrodyzjak.

Rozumiesz?

Napisany przez Pojo1983

Moje podsumowanie: oferta na Ebayu mnie przekonuje (pomimo 20-krotnie wyższej ceny) i od razu bym się na nią rzucił, nawet bez zdjęć.... Pieniądze wziąłbym wtedy z kredytu bez sprawdzania w rejestrze dłużników.

Ale jestem też przekonany, że konto na Ebayu tego, na pewno uczciwego, sprzedawcy z Marsa zostało zhakowane.
Dowód: słowo „koparka” jest często używane przez Marsjan jako afrodyzjak.

Tutaj nie mogłem się już powstrzymać od śmiechu. To uratowało mi dzień, za co chcę ci podziękować!

Napisany przez Gell
Trochę zabawna odskocznia od nie zawsze różowej rzeczywistości finansowej.

Tutaj można nadal się śmiać (już 10 stron!):

Marsjanie... przecież mówiłem...

Prawda

Napisany przez smartberaten.co
Aaaahahahahaha, pyszne! Czy tu teraz grają w Bullshit Bingo?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata