Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Które ubezpieczenie wypłaca odszkodowanie w przypadku utraty telefonów komórkowych takich jak iPhone 5s?

Napisany przez ADMCI4
Kochani. W tej chwili nadal mam dość stare telefon komórkowy, który pod względem materialnym nie ma już wartości. Teraz chciałbym wreszcie kupić iphone 5s. Dotychczas powstrzymywał mnie strach, że mogę go stracić. Jak mogę się zabezpieczyć przed dużymi stratami finansowymi, ubezpieczając swój telefon komórkowy? Czy istnieją teraz specjalistyczne ubezpieczenia na telefony komórkowe, czy też mogą one być częścią ubezpieczenia majątkowego?

Re: Które ubezpieczenie wypłaca odszkodowanie w przypadku utraty telefonów komórkowych takich jak iPhone 5s?

Napisany przez verschaukelt
W skład ubezpieczenia na mienie wchodzi ochrona przed kradzieżą na ulicy oraz oczywiście standardowe zagrożenia, takie jak woda, ogień, itp. ..

Jednak jeśli po prostu zostanie porzucone - wtedy ochrona nie jest wystarczająca.

Istnieje możliwość dodatkowego zabezpieczenia przed złamaniem, kradzieżą itp. bezpośrednio podczas zakupu.

Ponadto Signal Iduna oferuje ubezpieczenie bagażu podróżnego, w ramach którego te nowoczesne urządzenia są faktycznie ubezpieczone nawet w przypadku zgubienia. Kosztuje to około 10 euro miesięcznie. Dzięki temu wszystkie inne przedmioty oraz cała rodzina są ubezpieczone podczas podróży, wycieczek i przejazdów, nawet w miejscu zamieszkania.

Napisany przez DerFreibierFred
Tak, o ile mi wiadomo, istnieją specjalne ubezpieczenia na telefony komórkowe - ale jeszcze się nimi dokładnie nie zająłem. Ale takie istnieją!

Napisany przez gruberclaudia
Zostałem okradziony z nowego telefonu komórkowego po zaledwie 4 miesiącach. Nie otrzymałem żadnego zabezpieczenia ubezpieczeniowego ani odszkodowania. W moim przypadku było możliwe zrobienie zgłoszenia kradzieży, pójście do operatora telefonii komórkowej i otrzymanie nowego telefonu pod warunkiem przedłużenia aktualnej umowy o 4 miesiące, co oznaczało praktycznie powrót do punktu wyjścia. W przeciwnym razie musiałbym zakupić nowy, porównywalny telefon za wysoką cenę, bez umowy, w tym przypadku iPhone 5 na pewno około 400 euro lub więcej. Jeśli nie masz odpowiedniego ubezpieczenia, ta opcja wydaje się być w porządku, pod warunkiem, że umowa jeszcze się nie kończy. Zakładając, że po zakończeniu umowy na telefon komórkowy ponownie podpiszę mniej więcej równowartościową umowę, w końcu wychodzi na to, że nie ma dodatkowych wydatków, ale nie otrzymałem odszkodowania.

Napisany przez RoRoKa

Istnieją specjalne ubezpieczenia na telefony komórkowe, o ile mi wiadomo - nie badałem tego jeszcze dokładnie. Ale istnieją!

Na rynku istnieje obecnie kilka ubezpieczeń na telefony komórkowe, zarówno oferowanych przez operatorów sieciowych i sprzedawców, jak i jako dodatkowe ubezpieczenie wielu firm ubezpieczeniowych.
Korzyści z tego zawsze są trochę dyskusyjne, jeśli ktoś ma skłonność do częstego zanurzania swojego drogiego smartfona w wannie lub ciągłego gubienia go w różnych miejscach, dla takiej osoby takie ubezpieczenie może się opłacać, ale koniecznie należy zająć się warunkami umowy.

Rocznie koszt ubezpieczenia na telefon wynosi około 60 euro, zazwyczaj w przypadku szkody pobierana jest udział własny. Okres trwania większości ofert wynosi 24 miesiące, co w sumie daje już 120 euro plus 60 euro w przypadku szkody, co łącznie wynosi około 180 euro. Ponadto w przypadku uszkodzenia zazwyczaj wypłacana jest tylko bieżąca wartość, biorąc pod uwagę wysoką wartość elektronicznych urządzeń, okres trwania dłuższy niż rok jest absolutnie nieodpowiedni.

Wiele dostawców ma także zawiłe klauzule w umowie, jeśli straci się urządzenie na dużym wydarzeniu lub wykonuje połączenia w deszczu, ochrona ubezpieczeniowa może zniknąć.

Dlatego należy dokładnie sprawdzić, kiedy ma być wypłacona odszkodowanie w razie szkody i czy koszty w porównaniu z relatywnie wysokimi kosztami w ogóle się opłacają, jeśli tylko nieco uważamy na swoje urządzenie.

Więc kosztowo naprawdę się nie opłaca... Nawet jeśli kupię sobie nowy telefon za około 500 euro i użyję go przez 3 do maksymalnie 4 lata, to szaleństwo. 180 - 240 euro bez żadnej gwarancji, że faktycznie otrzymam pełny zwrot wartości.... A może tutaj nie działa ubezpieczenie domowe lub ubezpieczenie przez kartę kredytową...? Najbezpieczniejszą ochroną jest prawdopodobnie śledzenie GPS i zdalne blokowanie...

Napisany przez Bernhard-Reise
Kochana gruberclaudia,

hausratversicherung pomaga tylko w bardzo konkretnych sytuacjach.
A mianowicie, gdy:

Było skradzione podczas napadu na pomieszczenie czy też zostało skradzione podczas pożaru mieszkania lub włamania.
Typowe nieszczęścia (np. upuszczenie telefonu) nie są w niej uwzględnione.

Napisany przez Sparer44
Czy nie powinno to być objęte ubezpieczeniem mienia domowego w przypadku kradzieży?

Drodzy gruberclaudia,

ubezpieczenie na życie w mieszkaniu niestety wchodzi w grę tylko w bardzo określonych przypadkach.
Konkretnie, gdy:

Zostało skradzione podczas napadu na mieszkanie lub zostało skradzione podczas pożaru mieszkania lub włamania.
Standardowe nieszczęścia (np. gdy telefon spadnie) nie są objęte ochroną.

No cóż, ale czy warto wykładać dużą sumę na takie ubezpieczenie na telefon... nie wiem. Zwłaszcza biorąc pod uwagę krótki okres użytkowania, jaki zazwyczaj mamy. Ponadto wartość telefonu szybko spada ze względu na szybki rozwój technologii i wprowadzanie na rynek nowych modeli co miesiąc. Jeśli masz pecha, możesz po 2 latach otrzymać mniej niż zapłaciłeś za ubezpieczenie...

Napisany przez Sparer44

No cóż, ale czy naprawdę warto ubezpieczać tak drogi telefon... - nie wiem. Zwłaszcza przy krótkim okresie użytkowania, jaki zazwyczaj mamy. Ponadto wartość telefonu szybko spada z powodu szybkiego rozwoju i co miesiąc pojawiających się nowych urządzeń. Jeśli masz pecha, możesz po 2 latach dostać mniej niż zapłaciłeś na sumę ubezpieczenia...

No cóż, powiedziałbym, że przy kosztach nowego iPhonea warto się zastanowić. Gdyby ktoś ukradł go po kilku miesiącach, byłbym zadowolony, gdybym miał ubezpieczenie.

No tak, powiem ci, że opłaca się to przy kosztach nowego iPhonea. Gdyby został skradziony po kilku miesiącach, byłbym zadowolony, gdybym miał ubezpieczenie.

W moim opisanym przypadku było podobnie, ale jak już powiedziałem, przedłużyłem umowę o 4 miesiące, czyli w zasadzie zawarłem nową umowę i znów dostałem nowy telefon za darmo. Wtedy ubezpieczenie nie jest naprawdę potrzebne... zwłaszcza że nadal działałoby...

No cóż, ja po prostu uważam, że to się nie opłaca w dłuższej perspektywie, ponieważ co 1 - 2 lata i tak dostajesz nowy telefon wraz z nową umową...

Napisany przez dersimon

Kochani. W tej chwili mam dość stary telefon komórkowy, który pod względem materialnym nie ma już wartości. Teraz chciałbym wreszcie kupić iPhonea 5s. Dotychczas powstrzymywał mnie od tego strach, że mógłbym go stracić. Jak mogę zabezpieczyć się przed dużą stratą finansową, ubezpieczając mój telefon? Czy istnieją teraz specjalne ubezpieczenia na telefony komórkowe, czy też mogą one być ewentualnie częścią ubezpieczenia majątkowego?

Na pewno istnieją specjalne ubezpieczenia na telefony komórkowe, które na przykład pokrywają zniszczony iPhone. O ile mi wiadomo, kosztują one około 10€ miesięcznie.
Dersimon

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata