Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Gdzie mogę znaleźć niezależne doradztwo w zakresie planowania emerytalnego?

Napisany przez ADMCI4
Teraz mam 43 lata i zawsze pracowałam. Nawet gdy dzieci były małe, pracowałam kilka godzin. Mimo to obawiam się, że moja emerytura w przyszłości nie będzie wystarczająca dla mnie. Żyję osobno od swojego partnera, więc naprawdę całkowicie polegam na moich dochodach. Chciałabym trochę zaoszczędzić, aby mieć dodatkowe pieniądze na emeryturze. Nie mam dużo możliwości, ale powinno udać mi się odłożyć 30 lub 40 euro. Zwłaszcza że jest to niewiele, a mimo to ma być skuteczne, pilnie potrzebuję dobrej porady. Gdzie mogę ją uzyskać w sposób neutralny i zrozumiały? Czy ZUS również oferuje takie usługi? Pozdrowienia, Moni

Re: Gdzie mogę znaleźć niezależne doradztwo w zakresie planowania emerytalnego?

Napisany przez verschaukelt
Załatwienie ostatniego obliczenia emerytury z doradcą ubezpieczeniowym niemieckiego ubezpieczenia emerytalnego to już dobry krok. Doradzi on najpierw, ile faktycznie jeszcze brakuje.

Następnie skontaktuj się z 2 lub 3 niezależnymi pośrednikami i niech dokonają kolejnego obliczenia - przewidywana emerytura - wymagana kwota - oblicz wysiłek na to. Dobrzy pośrednicy mają odpowiednią wiedzę.

Od 30 do 40 euro miesięcznie w Twoim wieku to właściwie za mało, aby naprawdę coś znaczącego jeszcze zarobić. Tak okropnie, jak się to teraz może wydawać.

Być może dla Ciebie rozwiązaniem byłoby ubezpieczenie bezpośrednie przez pracodawcę. Wtedy najpierw oszczędzisz składki ubezpieczenia społecznego i podatki, a w wielu umowach jest to obecnie nawet obowiązkowe, że pracodawca musi coś dołożyć. Proszę dowiedz się u swojego pracodawcy o tej możliwości. Musi on to zaoferować lub zrealizować w każdym przypadku, a jeśli do tej pory tego nie zrobił, masz możliwość zainstalowania tam zabezpieczenia zaufania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata