- ndz wrz 29, 2013 7:05 pm
Cześć, nie będę w stanie utrzymać wspólnego domu ze względu na straty związane z wcześniejszą emeryturą i nadchodzącym rozwodem. Chciałbym teraz złożyć propozycję bankowi, ale nie wiem, jak on na to zareaguje. Większość doradców bankowych i doradców ds. oszczędzania przekonuje, że bank chętnie się zgodzi, ale Sparkasse może napotkać problemy ze względu na inne prawo. Dlatego chciałbym zapytać, czy ktoś miał do czynienia z tym bankiem. Chciałbym sprzedać Dom za pośrednictwem agenta, wypłacić istniejące oszczędności Bauspar i pozostawić bankowi kwotę około 50 000 €, oferując miesięczną ratę w wysokości 250 € przez 10 lat. Jeśli zdecyduję się na osobiste bankructwo, tylko 150 € będzie podlegać zajściu, a w przypadku mojej byłej żony nic. Zatem bank powinien być zadowolony, że otrzymuje 3-4-krotność tego, co dostanie w przypadku bankructwa. Ale nie jest zobowiązany do akceptacji mojej propozycji. Jak zazwyczaj reagują banki? Czy to dla nich bez znaczenia, ponieważ i tak umorzą kredyt? Przecież mają moralne zobowiązanie wobec swoich deponentów, którzy oczekują odsetek. Pozdrawiam, Benefizrunner.