Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Co mam zrobić z moimi pieniędzmi?

Napisany przez ulrich111
Zarejestrowałem się tutaj na forum, ponieważ od dłuższego czasu zastanawiam się, w jaki sposób kontynuować budowę swojego majątku. Mam 41 lat, jestem niezależnym pracownikiem, mam małe dzieci, spłacony Dom jednorodzinny i na ogół brak zadłużeń. W najbliższych latach nie widzę większej potrzeby inwestycji zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. Słabo znoszę wahania majątkowe i dlatego zainwestowałem wyłącznie w lokaty terminowe, do których regularnie dokładam (różne banki, średnio 1,5% oprocentowania). Moja sytuacja jest więc bardzo jednostronna i chciałbym poznać porady, co zrobilibyście w mojej sytuacji. Pozdrowienia

Napisany przez Goran
Część funduszy zdecydowanie powinna pozostać na koncie oszczędnościowym. Pozwoli ci to zachować elastyczność w przypadku nieoczekiwanych wydatków. Jeśli część kwoty jest zbędna, warto ją ulokować na koncie terminowym na pewien czas. Pieniądze są tam bezpieczne i pewnie zainwestowane. Po zakończeniu okresu inwestycji można z nich ponownie korzystać.

Ze względu na obecną fazę niskich stóp procentowych eksperci zalecają jednak inwestowanie kwoty maksymalnie na okres od dwóch do trzech lat, aby móc zareagować na ewentualne podwyżki stóp procentowych. Ponadto trzeba zwrócić uwagę, że niektóre konta terminowe wymagają wypowiedzenia na koniec okresu inwestycji, w przeciwnym razie pieniądze zostaną ponownie ulokowane. Aby temu zapobiec, korzystam z narzędzia do przypomnień. Dzięki niemu otrzymuję przypomnienie o wypowiedzeniu przed zakończeniem inwestycji na koncie terminowym. Jeśli te kwestie zostaną wzięte pod uwagę, inwestycja w konto terminowe może stanowić dodatkową alternatywę dla istniejących kont oszczędnościowych.

Napisany przez Klang
Ekspertów zdecydowanie zalecają inwestowanie 5-10% kapitału własnego w metale szlachetne. Monety lub bary, złoto czy srebro. To dwa modele, z którymi można całkiem nieźle sobie poradzić. Każdy musi jednak sam zdecydować, czy chce coś takiego zrobić. Ostatnio dużo się zastanawiałem nad tym tematem i wkrótce prawdopodobnie kupię kilka monet - także dlatego, że na pewno sprawi to trochę przyjemności.

Napisany przez Martin8609
Cześć Ullrich,

oczywiście trudno jest podać ogólną odpowiedź. Jako inwestor o wysokim poziomie bezpieczeństwa, lokata terminowa jest dobrym wyborem. Pamiętaj, aby rozłożyć swoje pieniądze szeroko i inwestować tylko w produkty łatwe do zrozumienia, takie jak lokata terminowa, lokata bankowa, lokata terminowa itp.

Oprócz oszczędzania na lokacie terminowej, warto rozważyć oszczędzanie na cele budowlane. Oprocentowanie często przekracza 1,5% nawet w obecnych czasach. Ponadto wspomniałeś o posiadaniu domu jednorodzinnego. Długoterminowe myślenie o kosztach remontu na pewno nie jest złym pomysłem.

Pozdrowienia z Chemnitz,
Martin

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

Skupienie się tylko na jednej formie inwestycji zazwyczaj nie jest optymalne. W przypadku lokat terminowych dochodzi jeszcze fakt, że obecnie oprocentowanie jest poniżej wskaźnika inflacji, co oznacza, że tracisz pieniądze netto.
Dywersyfikacja (w języku specjalistycznym Diversifikation) to ogólna odpowiedź na Twoje pytanie. Dostępne są tutaj przede wszystkim papiery wartościowe o stałym oprocentowaniu (nazywane obligacjami), akcje, surowce (np. złoto) i nieruchomości.
Oczywiście są także dostępne różne instrumenty finansowe (np. certyfikaty) lub udziały w przedsiębiorstwach (fundusze zamknięte).

Ostatnie dwie kategorie zalecam traktować najwyżej jako deser. Danie główne powinno być mieszanką wymienionych wcześniej form inwestycji. Dokładny skład portfela inwestycyjnego powinien być ustalony indywidualnie i zależy od gotowości do poniesienia ryzyka (zmian wartości).
Należy zachować ostrożność wobec wszystkiego, co obiecuje jednocześnie wysoki zysk i wysokie bezpieczeństwo. Zawsze jest w takich przypadkach coś podejrzanego.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata